passenger 14.05.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 witam, szukałem, nie znalazłem - stad pytam -czy ogrzewanie domu oparte >> tylko<< na kominku z płaszczem wodnym moze stanowic problem przy odbiorze koncowym budynku? jesli tak - jak to obejsc? ;> pozdr.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.05.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 W sumie też się nad tym zjawiskiem zastanawiałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 14.05.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Jeśli będzie już obudowany, to kto się zorientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 15.05.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Rozdział 4 Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie(Dz,U. z 2002 r. Nr. 75 poz. 690) możesz liczyć jedynie na nieznajomość prawa, przez urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.05.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Oczywiście że nie, tak jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.05.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Rozdział 4 Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz,U. z 2002 r. Nr. 75 poz. 690) możesz liczyć jedynie na nieznajomość prawa, przez urzędników Nie stawiam na niewiedzę urzędników lecz wskazałbym ogrzewanie elektryczne np: za pomocą konwektorów jako podstawowe a kominek jako ozdobę. Przecież to jest nie do wykrycia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 23.06.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Zapytaj na kominek.info, tam jest ktoś kto na pewno wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 28.07.2005 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Rozdział 4 Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz,U. z 2002 r. Nr. 75 poz. 690) możesz liczyć jedynie na nieznajomość prawa, przez urzędników witam jestem po pozytywnym odbiorze wiec napisze, bo moze komus sie przyda otoz - cytowany fragment nie jest wcale jednoznaczny - i , co wazne, nie ma to chyba nic wspolnego z niewiedza ja , po przeczytaniu calosci rozniez mialem watpliwosci, bo mozna rozumiec zapis dwojako, logika zapisu nie jest najmocniejsza strona dokumentu - zainteresowanych odsylam do tresci tak, czy inaczej - mam odebrany budynek, znam jeszcze 2 odebrane bezproblemowo w ostatnim czasie, w innych urzedach pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.07.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Zapytaj na kominek.info, tam jest ktoś kto na pewno wie Oj, wcale nie musi tam iść...tu spokojnie też znajdzie kogo trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 28.07.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Cytowany przepis prawny wprawdzie mówi wyraźnie o kominkach, jednak należy zgodzić się, że nie jest jednoznaczny. Przecież kominek z płaszczem wodnym to nic innego jak piec na paliwo stałe tyle, że w salonie a ten jak najbardziej może być źródłem ogrzewania. Zaraz ktos zacytuje przepis, że piece na paliwo stałe nie mogą stać w pomieszczeniach, gdzie na stałe przewidziane jest przebywanie ludzi. Ale przecież ten przepis mówi o piecach a nie o kominkach... Na koniec pytanie do passengera: miałeś osobny projekt z ogrzewaniem kominkowym naniesiony na gotowy projekt domu (bo chyba nie przewidywał ogrzewania kominkiem )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 29.07.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Jak zwykle wszystko zalezy na jakiego trafisz urzędnika i od jego interpretacji. Jeden uzna to za piec - inny za kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 29.07.2005 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Na koniec pytanie do passengera: miałeś osobny projekt z ogrzewaniem kominkowym naniesiony na gotowy projekt domu (bo chyba nie przewidywał ogrzewania kominkiem )? witam nic takiego nie miałem - projekt byl na piec gazowy, ktory zreszta byl podlaczony i czeka w tej chwili na gaz ;> p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 29.07.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 więc kominek nie jest jedynym źrółem ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 29.07.2005 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 więc kominek nie jest jedynym źrółem ciepła witam, no własnie jest - bo piec wisi, ale bez gazu, bo na razie nie mam a odbior jest koncowy poza tym, pomijajac juz kwestie interpretacyjne przepisow - zawsze mozna sie powolac na przypadki odbioru budynkow wyposazonych w kominek jako glowne zrodlo ciepla pozdrawiam p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.07.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Kominek jest dla ciebie jedynym źródłem ogrzewania w domu. Dla urzędu liczy się to, że zainstalowałeś piec na gaz tak jak w projekcie. Ich nie interesuje, czy będziesz go używał, czy też nie. Zatem nie odebrali domu z ogrzewaniem kominkowym, tylko z gazowym.Jedno tylko mnie ciekawi: gaz ma być z butli czy ziemny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 31.07.2005 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Kominek jest dla ciebie jedynym źródłem ogrzewania w domu. Dla urzędu liczy się to, że zainstalowałeś piec na gaz tak jak w projekcie. Ich nie interesuje, czy będziesz go używał, czy też nie. Zatem nie odebrali domu z ogrzewaniem kominkowym, tylko z gazowym. Jedno tylko mnie ciekawi: gaz ma być z butli czy ziemny? witam mylisz sie - ich interesuje ostateczne rozwiazanie kwestii ogrzewania, a nie czym bedzie budynek ogrzewany w przyszlosci w tym przypadku, jedynym zrodlem grzewczym jest kominek to nie jest odbior czesciowy - to odbior koncowy a gaz bedzie ziemny, kiedy w koncu uda sie go doprowadzic pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.07.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Nie zamierzam się kłócić, nie jestem ekspertem , ja tylko patrzę przez pryzmat urzędu, dla którego liczy się papier (jestem po odbiorze wodociągu, stąd moje doświadczenie z PINB). Fakt, że w przypadku gazu ziemnego potrzebne są chyba warunki, na jakich będą ci go dostarczali a tych, wnioskuję, nie ma w tej chwili z wiadomych względów. Zatem podejrzewam nie ma projektu przyłącza od domu do nitki gazociągu. Chyba, że je masz (projekt przyłącza), do tego piec jak w projekcie, hydraulik podpisał odbiór systemu grzewczego, więc w papierach wszystko gra. Może ktoś się nie dopatrzył, że gaz to będzie dopiero w przyszłości i przeszło. A tak na marginesie, chciałabym, żeby kominek z płaszczem był uznawany bez problemów przez PINB. Prawdopodobnie to też będzie moje jedyne źródło ogrzewania i dobrze by było by nie tylko w praktyce, bo nie uśmiecham mi się instalowanie drogiego ogrzewania gazowego tylko, żeby w papierach (w teorii) było OK. Dlatego twój post tchnął we mnie nieco nadziei, ale przecież nie do końca wiadomo, czy uznano kominek za podstawowe źródło ogrzewania... może się fuksnęło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 01.08.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 zalezy od urzędnika, ale niestety możesz mieć z tym problem!! sam kominek nie wystarczy Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 01.08.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 zalezy od urzędnika, ale niestety możesz mieć z tym problem!! sam kominek nie wystarczy Aga Nie wiem, czy to uwaga do mnie czy do passenger'a, ale chciałabym zauważyć, że kolega passenger twierdzi, iż odebrano mu budynek z ogrzewaniem kominkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 02.08.2005 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 A tak na marginesie, chciałabym, żeby kominek z płaszczem był uznawany bez problemów przez PINB. Prawdopodobnie to też będzie moje jedyne źródło ogrzewania i dobrze by było by nie tylko w praktyce, bo nie uśmiecham mi się instalowanie drogiego ogrzewania gazowego tylko, żeby w papierach (w teorii) było OK. Dlatego twój post tchnął we mnie nieco nadziei, ale przecież nie do końca wiadomo, czy uznano kominek za podstawowe źródło ogrzewania... może się fuksnęło... Witam jak juz chyba wczesniej gdzies wspomnialem - znalem inne przypadki, w ktorych dokonano odbioru z kominkiem, jako glownym/jedynym zrodlem ciepla. i w razie ew. kopotow zamierzalem sie na nie powolac ;> nikt sie w urzedzie nie dziwil, nie mial watpliwosci itp bo i wyemieniany wyzej zapis nie jest jednoznaczny, jego logika jest metna i nieporadna mam nadzieje, ze ci sie uda (a wlasciwie mam nadzieje, ze juz wszedzie nie powinno to byc kwestia "uda czy nie" tylko normalenego odbioru w pelni sprawnego sposobu ogrzewania domu pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts