Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZARNA LISTA MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH

kolo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przekopiowane w calosci z Onetu, mysle ze warto:

"Główny Urząd Nadzoru Budowlanego stworzył czarną listę materiałów budowlanych, na którą trafiają towary niespełniające norm jakościowych i wymogów formalnych.

Lista to elektroniczna baza danych, dostępna na stronie internetowej http://www.gunb.gov.pl. Na liście znajdują się wyroby zakwestionowane w czasie kontroli, które decyzją GUNB mają być wycofane z obrotu lub zniszczenie.

Jerzy Baryłka z Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego w rozmowie z IAR powiedzał, że jako pierwsze na listę trafiły niektóre produkty firmy "Wienerberger Cegielnie Lębork". Producent oznaczył wyroby, które nie spełniały wymagań jako tak zwaną "pozaklasę", jednocześnie zapakował je w folię ze znakiem firmy. Sądząc po opakowaniu klient mógł przypuszczać, że nabywa produkt pełnowartościowy.

Jerzy Baryłka liczy, że stworzenie takiej czarnej listy zmusi producentów do przestrzegania prawa przy sprzedaży materiałów budowlanych.

W związku z uruchomieniem czarnej listy w ciągu 6 miesięcy inspektorzy nadzoru budowlanego mają skontrolować 530 producentów oraz 495 sprzedających materiały budowlane.

Chodzi między innymi o cement, wapno, prefabrykaty betonowe, wyroby walcowane ze stali czy też wyroby ceramiczne."

A to mnie zaciekawiło że firma już kilka lat wcześniej była podejrzewana o takie praktyki i to się sprawdziło. Mam nadzieję że ta instytucja nareszcie spełni swoje zadanie i uziemi nieuczciwych producentów.

z tego wlasnie powodu zdecydowalismy sie na poroton sprowadzany z Niemiec.

pozdrawiam

A tak na marginesie to szkoda, ze w Polsce dominuje krotkowzrocznosc dzialania i robi sie wszystko, zeby sie nie narobic ...

Myślę Rysiek że masz rację wszystkie ryśki to fajne chłopaki i wtym miejscu pozdrowionka dla Ryśka mojego teścia i Ryśka mojego kuzyna Ryśka mojego szefa itd :wink: Apropos tematu to będę z ciekawością śledził jak lista będzie się rozwijać bo przecież tyle przykładów kantowania nas konsumentów co w Polsce niema chyba nigdzie.

Pozdrawiam

A oto ciąg dalszy:

"Na czarną listę wyrobów budowlanych, która działa od czwartku, trafiły już niektóre cegły i pustaki. To efekt kontroli przeprowadzonej przez warmińsko-mazurski nadzór budowlany w jednej z tamtejszych cegielni. Informacje o wadliwych materiałach - nie tylko budowlanych - ze wszystkich krajów UE znajdziemy też w unijnej bazie RAPEX.

Od czwartku - zgodnie z obietnicą zastępcy głównego inspektora nadzoru budowlanego Roberta Dziwińskiego - ruszył Krajowy Wykaz Zakwestionowanych Wyrobów Budowlanych (KWZWB). Można go znaleźć na stronie internetowej GUNB (http://www.gunb.gov.pl). Trudno było go sprawdzić w dniu jego uruchomienia, ale od piątku działa on już bez większych problemów. W wykazie są już wpisane pierwsze zakwestionowane materiały budowlane. Kontrolerzy z inspekcji nadzoru budowlanego w Olsztynie zakwestionowali kilka wyrobów firmy "Wienerberger" pochodzących z cegielni w Gietrzwałdzie. Są to niektóre partie pustaków ściennych (oraz jedna partia cegły) oznaczonych na opakowaniu napisem "Pozaklasa". Nadzór budowlany zakwestionował te wyroby, gdyż posiadały one znak budowlany (charakterystyczną literę "B" w kwadraciku), ale producent nie przedstawił podczas kontroli wymaganych przepisami dokumentów, czyli tzw. deklaracji zgodności. W wykazie można przeczytać o zagrożeniach, jakie może spowodować użycie tych pustaków. Według kontrolerów, mają one mniejszą wytrzymałość na ściskanie, co oznacza możliwość pękania ścian.

Wpis wyrobu na czarną listę KWZWB następuje wtedy, gdy wydano nakaz wycofania jakiegoś wyrobu (lub jego partii z obrotu), zakazano handlu jakimś wyrobem lub wydano nakaz zniszczenia określonego wyrobu. Wpisowi do wykazu podlega też decyzja o nakazaniu wycofania materiałów budowlanych z obrotu wraz z obowiązkiem ich odkupu od klientów.

Co natomiast z wyrobami budowlanymi, które powinny mieć oznaczenie CE, ale nie spełniają przewidzianych dla niego wymagań? Rejestr tych materiałów ma prowadzić prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Nie można go jednak jeszcze znaleźć na stronie internetowej urzędu, mimo że już w kwietniu wydano przepisy wykonawcze w tej sprawie. UOKiK tłumaczy, że produkty, które mogłyby trafić na taką czarną listę, są sprawdzane dopiero od 1 maja br. - Wpis do rejestru byłby możliwy dopiero po przeprowadzeniu całego postępowania, co trwa średnio ok. 4 miesiące - usłyszeliśmy w biurze prasowym UOKiK. Rejestr ruszy najprawdopodobniej dopiero w październiku br., ponieważ brakuje wyrobów, które można byłoby do niego wpisać.

Konsument lepiej poinformowany

Klienci zainteresowani wyrobami budowlanymi albo innymi produktami, takimi jak zabawki, sprzęt AGD itp., które zakwestionowano w innych krajach Unii Europejskiej, mogą zajrzeć do informacji zawartych w bazie danych RAPEX. Można ją znaleźć na stronie http://www.europa.eu.int w dziale konsumenckim. Dostępna jest także baza danych obejmująca tylko kraje, które w maju zostały członkami UE oraz państwa-kandydatów (m.in. Rumunię i Bułgarię) - znajdziemy ją pod internetowym adresem http://www.tradex.net. Natomiast UOKiK prowadzi też rejestr produktów niebezpiecznych - znajdują się w nim głównie zabawki i sprzęt AGD. Informacje o tych produktach od 2001 r. umieszcza się na stronie internetowej UOKiK."

• 8 months później...

spoko

słyszałem jak w trawie piszczało, że

mąż córki jednego z głównych prezesów/udziałowców firmy Xella jest jakimś tam kierownikiem do spraw badań na tymi materiałami w GUNB, on sam zasiada w radzie nadzorczej spółki "ble ble", która jest spółką córką spółki "ole ole", a ta z kolei jest bratanką spółką spółki Haniel Bau-Industrie. Przypominam iż Haniel Bau-Industrite jest chyba właścicielem spółki Xella, a ta powstała na bazie firmy Ytong i chyba Silka. Dlatego też najgorszymi materiałami, gdzie po wybudowaniu grozi zawalenie (cyt. "....tym samym zniszczenia obiektu budowlanego") jest Porotherm w najlepiej sprzedających się odmianach czyli PH30, PH25, a nawet z natury mocny MAX, czy U-220/K3 jest materiałem nie nadającym się do budowy. Ci sami "badacze" wskazują na niebywałą wręcz wytrzymałość Ytongu, czy niezwykłe właściwości Silki, gdzie "doświadczeni życiem” ludzie

powiadają iż z tego można co najwyżej chlewy budować

Kolejna dyskusja na ten temat jest bezcelowa

a co powiesz na to, że przez kilka miesięcy, na jesieni 2004, Wienerberger wisiał na stronie GUNB????

Warto zaglądać na tą stronę. A to, że firma nie ma badań, czy innego papira, może świadczyć o tym, że nie stać jej na to. Jeśli oszczędza na takich " drobiazgach" to na jakości najprawdopodobniej też.

pokar.

http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=829&zaznacz=porotherm

http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=952&zaznacz=porotherm

http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=2118&zaznacz=porotherm

http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=4247&zaznacz=porotherm

Niektórzy by powiedzieli że z takiego dziennika lepiej NIE czerpać wzorcow :lol: ....ale czasami warto przeczytać , decyzje z czego

budować i tak podejmuje klient (jesli jest uświadomiony, a jesli nie

to buduje z tego na czym firma ma najwieksze upusty)

[/img]

Widzę temat powraca jak bumerang. Nowy rok, nowy sezon, te same źródła informacji...

Czy nie licząc tego, że w ubiegłym roku była jakaś tam wpadka z PH zawalił się komukolwiek dom? Czemu ludzie tak chętnie podchwytują plotki w stylu to jest radioaktywne, tamto się kruszy w rękach a nasze mimo, że w tej samej technologii jest cacy. Ilo z Was (poza tymi co wiem :wink: ) pobudowali domy i mają problemy z murami wynikającymi ze złej jakości materiałów? Zauważcie, że praktycznie wszystkie przypadki na forum to albo złe wykonanie, albo nie sprawdzenie warunków gruntowych, albo zmiany konstrukcyjne w trakcie budowy.

Scarab miło, że piszesz, że masz wadliwego maxa. Zawsze na forum dominował pogląd, że to zwykły PH w rekach się kruszy tylko, że były to informacje zasłyszane od sąsiada, co ma szwagra który słyszał od znajomego... lub w hurtowni która sprzedawała co innego.

Rynek materiałów budowlanych robi się rynkiem brudnej gry. Może powinno się zacząć wyciągać konsekwencje od osób które rozsiewają bzdurne plotki i szukają sensacji lub uciłują podnieść sprzedaż innych wyrobów.

W reklamie jak w życiu , dużo łatwiej jest pokazać, że ktoś inny jest zły niż to, że ja jestem dobry. W związku z tym wszędzie jest pełno oszczerstw.

Jak mój sąsiad ma samochód, a ja nie to dużo łatwiej jest się z nim "zrównać" jak mu go ukradną. Gdybym miał ja również kupić samochód to już wymaga ode mnie trochę więcej wysiłku.

Moim zdaniem należy unikać produktów "silnych marketingowo" ponieważ specjaliści potrafią zrobić nam wodę z mózgu.

pzdr

Moim zdaniem należy unikać produktów "silnych marketingowo" ponieważ specjaliści potrafią zrobić nam wodę z mózgu.

pzdr

No może nie do końca się z tym zgodzę, ale na pewno trzeba trochę się o produkcie dowiedzieć i podejść do dostarczanych informacji zdroworozsądkowo. Nie słuchać oszołomów i znajomych znajomych co mają znajomych i słyszeli same zatrważające informacje, bo jak by dojść do źródła to by się pewnie okazało, że mają z tego przed czym niby wg plotki ostrzegają i są zadowoleni.

Na argument w stylu "to się w rękach kruszy" najlepiej przynieść próbkę i zażądać demonstracji.

W życiu jak w polityce - po co zachwalać swoje (co nie jest łątwe) jak można udowodnić, że konkurent to świnia i bydle zakłamane. My mamy jakąś taką dziwną skłonność, że bardziej wierzymy w cechy negatywne niż w pozytywne.