Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZARNA LISTA MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH

kolo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zauważcie, że na tym wykazie (z linku) pojawiają się wyroby i znikają. Oznacza to tyle, że ktoś wypuszcza bubla, ale wcale nie oznacza, że robi to ciągle - chyba, że wpisy się powtarzają. Każdemu trafia się wpadka, ale wielu wypomina to latami. Ciekawe jak wyglądają Wasze wyniki pracy. Czy jesli NIE wydrukuje raz bzdurę to znaczy że zawsze pisze głupoty (to chyba nie był najlepszy przykład :wink: :lol: )... A wy powtarzacie opinię sprzed wielu miesięcy, że jakaś partia towaru była do d..y. Najlepsze jest to, że często powtarzają to ludzie nie mający styczności z materiałem o którym wypowiadają opinie.

Rafałek, może z tym marketingem to trochę przesadziłem, mogłoby sie okazać, że nie mamy w czym wybierać.

Co do demonstracji kruszenia to chyba troche przesadziłeś:

po pierwsze primo : to że materiał jest kruchy to nie oznacza, że jest zły. Większość materiałów stosowanych w budownictwie jest krucha.

Jaka według Ciebie jest definicja kruchości?

po drugie primo : jak zamierzasz ocenić czy materiał jest kruchy, jak zamierzasz przeprowadzić tą demonstrację, jak będziesz oceniał wyniki?

Czy to oznacza, że oczekujesz, że ktoś przyniesie cegłe i jak dwa razy ją ściśnie w rękach to be, ale jak trzy razy to już cacy ? :D

Jako przykład produktów "silnych marketingowo" podam dwa:

- ytong - czy ktokolwiek z was porównywał parametry ytonga z innym gazobetonem? oczywiście mam na myśli porównanie produktów w tych samych grupach.

- no i oczywiście porotherm - podstzawowa argumentacja to ta, że jest to ceramuka. A porotherm z prawdziwą ceramiką ma tyle wspólnego co świnka morska ze świniami.

pozdrawiam

Dom stawiałem dla siebie i postawiłem go z solidnych sprawdzonych materiałow i technologi .Mając 50 lat nie mam czasu i sił na eksperymenty ,bo jak można nazwać technologie wymyślane na poczekaniu ,żeby przyspieszyć sprzedaż i zarobek ,dla tych co nie mają dostępu do technologi już sprzedawanych . Moja budowa w skrócie to

1 pożądne fundamenty z płytą zbrojoną i zazbrojone z 1 stropem jako całość.

2 ściany normalny max biegonicki kasy 150 o podwyższonej twardości

3 stropy żelbetowe .

4 dach pełne deskowanie + papa + dachówka ceramiczna+ okucia i rynny miedziane

5 instalace c.o ,c.w.u. podłogówka wszystko w miedzi + grzejniki aluminiowe + termet gazowy + kocioł na paliwa stałe + solarny

6 podłogi z drzewa i deski barlineckiej + oraz ceramika w kuchni w .łazienkach i wiatrołapie

7 płyty grzejne + kuchnia kaflowa

8 2 kominki bez płaszczy wodnych obudowane kaflami

9 okna i drzwi drewniane bez deka plastików.

Jestem przygotowany na przeżycie w każdych warunkach i o każdych finansowych załamaniach.

10 zapomniałem tynki cementowo wapienne + gładz

11 płyty na poddasze fermacell

Nie budowałem tanio lecz dobrze i myślę ,że za 20 lat nie będę musiał robić generalki jak co niektórzy marketingowcy .

Rafałek, może z tym marketingem to trochę przesadziłem, mogłoby sie okazać, że nie mamy w czym wybierać.

Co do demonstracji kruszenia to chyba troche przesadziłeś:

po pierwsze primo : to że materiał jest kruchy to nie oznacza, że jest zły. Większość materiałów stosowanych w budownictwie jest krucha.

Jaka według Ciebie jest definicja kruchości?

po drugie primo : jak zamierzasz ocenić czy materiał jest kruchy, jak zamierzasz przeprowadzić tą demonstrację, jak będziesz oceniał wyniki?

Czy to oznacza, że oczekujesz, że ktoś przyniesie cegłe i jak dwa razy ją ściśnie w rękach to be, ale jak trzy razy to już cacy ? :D

Jako przykład produktów "silnych marketingowo" podam dwa:

- ytong - czy ktokolwiek z was porównywał parametry ytonga z innym gazobetonem? oczywiście mam na myśli porównanie produktów w tych samych grupach.

Źle mnie zrozumiałeś z tą "kruchością". Dom mam z PH czyli materiału który najczęściej jest dyskryminowany za tą "kruchość". Ja się właśnie z tego naśmiewam. Poszukaj na forum ile osób odrzuca PH bo w hurtowni (notabene wciskającej inny materiał) mówili, że to bardzo kruche, albo "bo rozmawiali z murarzem, fachowcem starej daty, który mówi, że się to w rękach rozpada...".

Czyli mówiąc inaczej ja się śmieję z tego straszenia a nie sam straszę.

- no i oczywiście porotherm - podstzawowa argumentacja to ta, że jest to ceramuka. A porotherm z prawdziwą ceramiką ma tyle wspólnego co świnka morska ze świniami.

Czyli uważasz, że PH tak bardzo rózni się od ceramiki? Ja bym co najwyżej użył takiego porównania, że ceramika to dzik, a PH to świnia domowa. Różnica jest ale nie aż taka wielka.

W zasadzie każdy materiał był pod względem parametrów dla mnie odpowiedni. Jak następowały wykluczenia:

1. Pustaki keramzytobetonowe - nie bo brak doświadczenia i nie znam nikogo kto by miał, do tego kłopoty z zakupem w okolicy.

2. BK (w tym Y) - nie bo jakoś nie mam do tego przekonania. Mie czył bym się dobrze w takim domu. Y dodatkowo nie z powodu ceny.

3. Silka - tu największa zagadka bo jeśli dziś miałbym wybierać wybrał bym właśnie silkę i to też z czysto subiektywnych powodów. Że zimna... to nic dał bym więcej ocieplenia.

Zrobiłem w technologii 3W. Czemu? Bo budzi moje największe zaufanie. 1W wymaga bardzo dużego rygoru i super ekipy z marzędziami do cięcia.

2W nie bo to ściana przy której często robi się byle jak bo i tak styropian (lub wełna) zakryją.

3W Tu trzeba pilnować szczeliny, ale poza tym technologia bardzo wdzięczna i umożliwiająca oddalenie wykańczania z zewnątrz na czas dalszy.

Czemu wybrałem PH? Bo w teorii daje lepsze parametry przy tej samej grubości ocieplenia. Czy w to wierzę? Ja w to chcę tak bardzo wierzyć że wierzę i dzięki temu mam mur do którego jestem przekonany na 99% (ten 1% to włąśnie SILKA tylko nie potrafię tego jakoś mądrze uargumentować).

Teraz możemy dyskusję sprowadzić do tego jak najczęściej kończą się wszystkie wątki o porónaiu materiałów - Jeśli coś było by złe to by ludzie z tego nie budowali. Czyli wybież tak by było ci ciepło i byś się czuł dobrze w takim domu. Myślę, że jeśli ktoś dokona tak przemyślanego wyboru to będzie swojej decyzji bronił jak lew. I to jest główny powód dla którego Żadne argumenty zwolenników innych materiałów mnie nie ruszają.

Pozdrawiam

I tu rafałek doszliśmy do sedna sprawy.

Twoj wybór został spowodowany tym, że własnie z tym materiałem czujesz sie najlepiej. I jest to jak najbardziej słuszny wybór bo to Ty będziesz mieszkał w tym domu.

Ja też jak kupuję np. garnitur czy buty to wybieram takie w których czuję się najlepiej (przeważnie są to te drogie :D , Swoją drogą ciekawe co by było gdyby załonili mi metkę i cene, pewnie musiałbym ściemniać, że się na tym znam) i nikt nie przekonałby mnie argumentem, że inny (czytaj tańszy) też wytrzyma równie długo i nawet nie będzie trzeba go cerowac.

pozdrawiam :D

Ale sie tu dyskusja rozpętała :lol:

Rafałek ja chyba Cie musze przeprosić za odgrzanie starego kotleta sprzed lat , ale nie wszyscy tutaj przebywają tak długo jak Ty wiec może

(ale wcale nie musi) ich zainteresować taki news. Uważam że takie rzeczy trzeba piętnować i wymuszać zeby nam bubla nie wciskali. A że zyjemy w czasach lobbingu(czyt.tym co mają wieksze pieniądze) gdzie wszystkim rządzi kasa a jakosc i zadowolenie klienta jest na dalszym planie, to my konsumenci musimy mieć narzedzie znacznie lepsze niz poczta szemrana.

Jedno jest pewne dobry towar sam sie obroni a zły trzeba na swiatło dzienne wystawić.....bo inaczej to bedziemy dalej parowki z Konstaru jedli.