Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZARNA LISTA MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH

kolo

Recommended Posts

[...]Urządzenie pewne ma silnik elektryczny (nie tylko cegły są materiałem budowlanym). Silnik ma wszystkie możliwe atesty polskie i unijne.

Urządzenie nie jest badane pod kątem tego, czy komuś nie utnie palca, [...].

Amerykanie mają na to patent - rozwinięte usługi prawnicze. Wtedy atesty nie są tak bardzo potrzebne.

Moja prywatna opinia testach i certyfikacji nie tylko w budownictwie leży gdzies pomiędzy "mdzaleskimi" i "janusszem". Badanie cukru w cukrze, pic na wodę i kolejna okazja do korupcji. Niniejszy wątek niestety tylko utwierdza w tym przekonaniu.

pozdr

PS: To już nie na temat ale pamiętam reklamę o jakoby zbawiennym wpływie na zdrowie preparatu "A" znanej firmy mleczarskiej, potwierdzonym przez instytucję, której bym o to wcześniej nie podejrzewał ;) Niestety w Polsce wszystko można kupić, także i "niezależne" badania.

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie żebym się pocieszał, ale powód zakwestionowania przez GUNB to "Wyroby ceramiczne zostały oznakowane przez producenta jako "poza klasą", a zapakowano je w firmową folię z nadrukowanym znakiem budowlanym B." czyli jednak trzeba kontrolować co w środku, bo się mogą "pomylić". Jeśli chodzi o artykuł w NIE, to zastanawia mnie bardzo, dlaczego Pan Rej z Cerbudu wybrał do badań tylko pustaki w rozmiarze 18,8?

Dla jednych wystarczy jak w periodyku branżowym napiszą ,że coś nie tak i zastanowi się nad kupnem drugiemu dom się zawali a on dalej będzie myślał dlaczego tak się stało?,jak to opisane było cacy ,ze takie dobre.Polak zawsze myśli po szkodzie .Wiem również co piszę ponieważ zajmuję się sprzedażą może nie ceramiki ,ale pokrewna branża.

Ale sie tu piekiełko rozpętało :D

tutaj chyba nikt nikogo nie przekona ze ma racje

Ci co budowali z porothermu nie będą słuchać że mogli trafić na bubla a Ci co dopiero zaczynają nie beda slepo wierzyć ze to tylko ptaszki cwierkały......napisałem ten post tylko dlatego ze moj wykonawca upiera sie przy porothermie 44 i postanowiłem poszukac cos na ten temat....no i poznać opinie innych ludzi

Ale sie tu piekiełko rozpętało :D

tutaj chyba nikt nikogo nie przekona ze ma racje

Ci co budowali z porothermu nie będą słuchać że mogli trafić na bubla a Ci co dopiero zaczynają nie beda slepo wierzyć ze to tylko ptaszki cwierkały......napisałem ten post tylko dlatego ze moj wykonawca upiera sie przy porothermie 44 i postanowiłem poszukac cos na ten temat....no i poznać opinie innych ludzi

Z tym piekłem przesadzasz. Poczytaj dokłądnie moje posty - wybudowałem z PH i trafiłem na kilkanaście sztuk wadliwych. To wcale nie oznacza, że PH jest do bani. Powoływanie się na stronę z materiałami do niczego nie prowadzi. Tam tylko podano, że pewna partia zostałą zakwestionowana. I co? I nic. Ludzie, żyją mieszkają i zycie toczy się dalej. Najbardziej wkurzające jest jak ktoś jeszcze nic nie zrobił, wiedzę opiera na plotkach i wnioskach często wyrwanych z kontekstu i chce wszystkich nauczać. W takim układzie jeśli selim ma być konsekwentny to nie wybuduje domu z niczego bo zawsze i wszędzie coś znajdzie.

Zauważcie jedno. Wniosek jest taki, że wygrywają cwaniacy i na co zwrócono uwagę impotrerzy. Czemu nie stać nas na dobrze wyroby? Czemu mimo ucinania ulg nie ma jakiegoś wielkiego załąmania na rynku? Bo pojawia się coraz więcej tanich materiałów.

Pozostaje jeszcze inne pytanie - jeśli producent za wyrób o klasie np 150 sprzeda o klasie 100 (mówię o ceramice) to co się stanie poza tym, że orżnie klienta? Przecież 100 też wystarczy, by pobudować dom jednorodzinny i nie grozi katastrofą. Tak na prawdę problem jest tylko jaki tego NIKT nie potrafi ocenić. Tak jak w podanym przezemnie przykłądzie na budowie domku jednorodzinnego nie będzie kłopotu tak w przypadku taniej kabiny (przykład z artykułu) może dojść do prawdziwej tragedii.

Jak zaczynałęm budować sąsiad mówi, żeby brać beton od X bo jak dogadam się z chłopakami to zamiast np B15 zrobią mi B20. Tylko skąd wezmą składniki? Kogoś orżną. Ale jaką mam gwarancję, że tym orżniętym nie będę ja? Tak sami doprowadzamy do absurdu.

Z artykułu wynika, że problem jest - tylko nikt nie wie jak poważny i szybko się nie dowie podobnie jak z paliwami, bo nie stać nas na prawdziwe niezależne badania, a producentów nie interesuje by wyrób był na prawdę opisanej jakości. Tylko ciągle nie wiemy jakie to ma przełożenie na nasze budowy. Jeśli mieć podejście jak sceptycy z tego wątku, to nie należy się budować wcale, tylko gdzie mieszkać?

Rafałek ty dalej gadasz jakbys od jakiegos dealera wrocił , jaki sceptycyzm to sie nazywa walka o własne interesy i wymaganie tego za co płacimy.No to teraz pokaż mi art. podobny o ytongu, keramzycie itd..

a plotki konczą sie w sądzie i jakoś nikt z Wienerberga nie podał do sądu

ani red.NIE ani krajowego stowarzyszenia.Dziwne a powinien wkoncu to PLOTKA !!

Jesteś pewny, że takiego nie było czy tylko nie słyszałeś o takim? W ostatnim z GW nie pada żaden producent, a ten na który się powołujesz jest już tak stary że się zgrał. Jesteś typowym oszołomem który coś przeczytał i teraz rozdmuchuje, bo Urban napisał... Przeglądałęm Twoje posty i odnoszę wrażenie, że jesteś tu po to by objechać jedną firmę. Ja bronię swojego wyboru bo mam do tego podstawy - jestem z niego po prostu zadowolony, mam na to namacalne dowody. Ty natomiast zachowujesz się jak nasi politycy. Tużo szumu i do tego jesteś bardzo stronniczy. Coś bardzo nawracasz do tego dilera... to daje dużo do myślenia. Normalni forumowicze nie są tak zacietrzewieni... :roll: Ty jesteś bardzo stronniczy. Niczego nie zrobiłeś, niczym się nie potrafisz pochwalić na włąsnym przykładzie. Twoja wiedza jest czysto teoretyczna - w wiekszości oparta na NIE. Zrób coś a potem mów.

Problem z pewną znaną firmą W polega na tym, że jest ona istotnym konkurentem dla polskich (tzn. będących w polskich rękach) cegielni. Tak to jest, że koszt budowy domu z ceramiki poryzowanej nie jest drastycznie różny od kosztu budowy z ceramiki tradycyjnej (chodzi mi tu o ściany warstwowe). I ludzie coraz częściej wybierają produkt firmy W. Jeśli chodzi o firmę X (producenta systemu Y), to chyba jest ona konkurentem tylko i wyłącznie dla siebie (nie wiem ilu polskich producentów oferuje system z betonu komórkowego o parametrach i cenie zbliżonej do Y, ale chyba niewielu, bo słyszałem że nie daje się wynegocjować istotnych upustów na Y). Natomiast firma W w walce o rynek stosuje spore upusty (może to jest dumping?) i to na pewno wkurza polskich ceramików.

a Ty jestes taki typowy pyskacz z waskim zakresem odbioru i do tego cierpisz na psychoze maniakalno-depresyjną !

Selim, mam dom z PTH. Nie mogę powiedzieć, bym widział jakiekolwiek wady w tym materiale. Zalety za to, owszem, dostrzegam. Mam też duży budynek gospodarczy, zrobiony ze zwykłych, "szarych" pustaków, które są atestowane, a które podczas obróbki łatwo pękały i z których potrafią np. wykruszać się kołki rozporowe. Nie pieprzę jednak gromkim głosem, że te pustaki są gorsze od PTH, gdyż jestem świadom, że:

1. moja wiedza nt. materiałów budowlanych jest za mała

2. mam świadomość, że słabsza jakość wyrobu bez względu na markę może być winą nie technologii, ale danego zakładu, czy wręcz błędu pojedynczego czlowieka.

3. obie budowle stoją i mają się nieźle, w dodatku na poddaszu tej drugiej jest circa-about 10 ton siana

4. nie mam wrodzonej skłonności do rozpowszechniania niesprawdzonych plotek i konfabulacji zwłaszcza, jeśli ich źródłem miałby być jakiś materiał archiwalny.

Tak więc stawiaj sobie dom, z czego chcesz, a to, co tu napisałem, przemyśl sobie - głównie w kontekście pyskowania, szerokości odbioru i psychozy.

No następny z ELITY dał głos, no ale wreszcie jakis normalny sie trafił :D

moja wiedza tez jest mała na ten temat , ale czytając art. w NIE lub na stronie rządowej mogę mieć prawo do jakiś wątpliwosci , a juz wieksze zaufanie we mnie budzi nawet to pismo niz jakiś rafałek ktory mi uparcie wmawia że plotki rozsiewam , znalazł sie autorytet !

moja wiedza tez jest mała na ten temat

No to najpierw dokształć się, a potem - owszem, doradzaj na forum.

ktory mi uparcie wmawia że plotki rozsiewam , znalazł sie autorytet !

Nie jestem żadnym budowlanym autorytetem, ale też ci powiem, że IMHO plotki rozsiewasz, że przeczytałeś jakąś infomację, nie przemyślałeś jej, za to zafascynowany jej treścią gromkim głosem rozpowszechniasz ją twiedząc bezzasadnie, że jest jedyna słuszna i prawdziwa. To tak jak ze słynnym rozdawaniem samochodów na Placu Czerwonym w Moskwie...

W teście na wytrzymałość mechaniczną w ośmiu niezależnych próbach produkt osiągnął średnią wytrzymałość na ściskanie 8,6 megapascala (MPa). Tymczasem producent, w ślad za normą państwową, gwarantuje 15 MPa.

No faktycznie, to musi się zaraz zawalić...! Już uciekam z chałupy...

Ale zaraz, niech no policzę - ściana ca 5 mb, żeby się łatwiej liczyło - 0,5 m grubości (PTH45 - dołozyłem 5 cm); to daje powierzchni ok. 2,5 m2; to nośność takiej marnej ściany wyjdzie: 8MPa * 2,5 m2 = 20 MN; jak pamiętam, to jest jakieś 2 000 TON (słownie dwa tysiące Ton ciężaru). Czyli na 1 mb mogę bezpiecznie położyć 400 Ton... To może jednak wrócę między moje ściany z PTH???

pozdrawiam

Grzegorz

PS a propos przemarzania - faktycznie, jeżeli ściana z porothermu będzie stała w wodzie, to długo nie pożyje. Czy ktoś zamierza budować fundamenty z porothermu??? :o