Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem i może ktoś z Forumowiczów coś poradzi. Kupiłem działkę o pow. 2200m2 z trzech stron otoczoną lasem (nie ma w pobliżu innych działek). Zawsze o takiej marzyłem… Obecnie działka jest zabudowana dwoma budynkami gospodarczymi o łącznej powierzchni ok. 60m2 i budynkiem letniskowym o powierzchni 39m2. W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego działka oznaczona jest symbolem M co oznacza przeznaczenie jej na cele zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. Problem w tym, że ostatnio dowiedziałem się, że działka leży na terenie Warszawskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Przepisy ogólne dotyczące tego Obszaru stanowią, że nieprzekraczalna linia zabudowy nie może być mniejsza niż 25m od granic kompleksu leśnego. I podobno nie mam szans na uzyskanie pozwolenia na budowę ze względów formalnych. Macie może jakiś pomysł jak to obejść? Mieliście może podobne problemy? Wkrótce chcę osobiście wyjaśnić to w urzędzie gminy ale ewentualne rady mogą być cenne. Dodam jedynie, że remont obecnego domku raczej kiepsko wchodzi w grę (może pozwolenie na remont nie ma takich ograniczeń) bo pobudowany jest w samym rogu działku a nam marzy się dom położony raczej centralnie. Dla mnie osobiście wydaje się dziwne dlaczego działka ma symbol M na planie skoro nie ma szans na budowę a obecnie też nie ma przecież na niej domu mieszkalnego (bo letniskowy takim chyba nie jest). Z góry dziękuję za wszelkie rady/pomysły/komentarze.

Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/33465-czy-jest-szansa-na-pozwolenie-na-budow%C4%99/

Andrzej,

uderzaj od razu do urzedu. porozmawiaj z usmiechem z urzednikami jaki masz problem. jezeli trafisz na normalnych ludzi (jak sie okazuje jest ich coraz wiecej w urzedach) - bedziesz wiedzial wszystko; lacznie z tym jak obejsc dany problem.

pzr.

swoja droga - pewnie piekna ta twoja dzialka :) podziel sie zdjeciami!

https://forum.murator.pl/topic/33465-czy-jest-szansa-na-pozwolenie-na-budow%C4%99/#findComment-649286

Dziękuję za wskazówki. W zasadzie na miejscu obecnego garażu jest idealne miejsce na docelowy dom. Pytanie tylko jak przeprowadzić remont małego garażu (do tego niezwiązanego trwale z podłożem) i zmienić sposób użytowania na dom mieszkalny ... ?

Co do zdjęć: załączyłbym tylko nie wiem jak. Z menu mogę wstawić tylko link do strony ze zdjęciami a takowej jeszcze nie mam.

Pozdrawiam Andrzej

[/img]

https://forum.murator.pl/topic/33465-czy-jest-szansa-na-pozwolenie-na-budow%C4%99/#findComment-649852

... Pytanie tylko jak przeprowadzić remont małego garażu (do tego niezwiązanego trwale z podłożem) i zmienić sposób użytowania na dom mieszkalny ... ?

Zmiana sposobu użytkowania będzie i tak wymagała dostarczenia aktualnej decyzji o warunkach zabudowy (lub będzie musiała być zgodna z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego), a więc dla Ciebie konsekwecje będa takie same jakbyś chciał budować nowy budynek.

Przyłączę się do rady Scarab - idź do urzędu i dowiedz się o szczegóły, tam naprawdę potrafią być rozsądni ludzie, o czym miałem okazję już sie przekonać ponieważ sam jestem na etapie poszukiwania odpowiedniej działki dla siebie.

Powodzenia :)

https://forum.murator.pl/topic/33465-czy-jest-szansa-na-pozwolenie-na-budow%C4%99/#findComment-649871