Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stłuczka szklana pod chudziak???

Recommended Posts

Czy ktoś zastosował stłuczkę szklaną jako podłoże pod chudziak. Mam możliwość nabycia stłuczki szklanej po cenie sporo niższej od piasku.

W związku z tym mam kilka pytań:

- czy nie ma problemów z ubiciem?

- jak wygląda izolacyjność termiczna dla stłuczki (ile lepsza od piasku ?)

Mój sąsiad dawał tłuczeń szklany z butelek. Mieszał z zaprawą i lał pod wylewkę. :D

Ale on miał problem z szczurami robiącymi tunele pod wylewką w garażu.

Ogromne bydlaki …. :o :o :o

Izolacja termiczna szkła to taka sama jak piasku ale izolacja anty Szczurowa o wiele lepsza. :lol:

Mimo ogromnego spozycia napojów akcyzowych nie posiadam stluczki szklanej, bo kupuję w puszkach. Moim zdaniem z tym materialem jest ryzyko, że jesli stluczka jest gruba, to zostana tam przestrzenie między ziarnami i w miare dalszego kruszenia się całość bedzie osiadać. Izolacyjności nie ma to żadnej, tzn owszem - taka jak piasek. Jeżeli to b. drobny material, to mozna dać (i zagęścić jak piasek).

kurcze

jak bym mial takowy "gruz" to bym oczywiscie dawal, ale zeby kupowac - troszke mnie zaskoczyles - ale skoro tanszy :wink:

tylko ile tego bedziesz potrzebowal, bo to co zostanie ciezko bedzie "zutylizowac" - z piaskiem latwiej i rzekomo z ubiciem problem

izolacyjnosc null

i oczywiscie nie do betonu (jak wieksze kawalki) - problem z przyczepnoscia beton-szklo

pzdr

• 5 years później...
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ostatecznie zadecydowała cena (sporo niższa od piasku) :wink:

Poza tym na chłopski rozum stłuczka nie powinna podciągać kapilarnie wody, a to już coś :)

Witam,

Mam pytanie - dałeś w końcu ten tłuczeń, czy nie - masz już z tym jakieś doświadczenia...!?

Też mam okazję kupić jakieś 3,3t za 200zł i chętnie bym tego użył, ale niewiele jest informacji w tym temacie.

Pzdr. Paweł.

Ja jedynie miałem do czynienia ze stłuczką szklaną, którą kładziono pod drogi i plac. Podobno do utwardzenia podloża jest znacznie lepsza od innych materiałów (tak mówili wykonawcy). Co do izolacyjności nie wiem. Szkło dobrze przewodzi ciepło a wata szklana słabo więc jak wypada stłuczka nie wiem, ale myślę że bez żadnych rewelacji. Dlaczego stłuczka nie jest stosowana masowo pod utwardzenia? W porównaniu do żwiru bardzo droga.

• 7 months później...
  • 10 years później...
Inwestorowi zabrakło trochę stłuczki i ....zapił się na śmierć :D

Widzę że temat był 10 lat temu omawiany, ale bez problemu można stosować szkło na podłogę altan garaży itp. warto jednak na górę posypać troszkę piachu przed zalaniem by nie było zbyt dużo szczelin, a faktycznie przed gryzoniami idealne rozwiązanie !!!