Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze nie buduję, ale jestem na etapie wyboru nowego projektu (kolejnego projektu).

Na pewno nie będzie to projekt Benedykt :wink:

Odnośnie projektu:

1) Sam mówisz stwierdzić czy spełnia twoje potrzeby użytkowe? Jeśli na 99% będziesz pewny, że tak i wszystkie,

(czego serdecznie życzę) opinie innych będą zbędne.

2) Koszty realizacji nie będą niskie - ale być może nie stanowi to dla ciebie problemu.

Wg mnie:

1) pomimo tak dużej powierzchni (szczególnie na parterze), nie jest optymalnie zaprojektowany

pod względem użytkowym np. brak wydzielonej sypialni dla rodziny na dole (zamiast na piętrze).

2) na plus weranda dostępna centralnie z salonu. Ładny klasyczny projekt.

3) powiem szczerze, nie widzę tu powalających rozwiązań, z jednej strony ładna klasyka, z drugiej klasyczna nuda.

Zobacz np. mój stary projekt, podobna powierzchnia użytkowa na mniejszej przestrzeni. (też klasyczna nuda :wink: ) http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46163

Odnosnie kosztów: sam właśnie rezygnuję z projektu ok. 270 m2. Nie chce, żeby dom mnie

wykończył finansowo :) , lepiej go wykończyć samemu.

• 2 weeks później...

Witaj

Zwrócił bym uwagę na połącząną jadalnię z pokojem dziennym. Razem mają 51 metrów... łał... jednak w środku pomiędzy nimi przebiega trakt komunikacyjny i tak na dobrą sprawę z tych 51 metrów zostaje fajna jadalnia i taki sobie pokój dzienny.

Pozatym bryła okej.... modna i na czasie

No i zapewne będzie kosztowac tyle ile ma kosztować;-)

Pozdrawiam

• 8 months później...

rowniez uwazam ze skomplikowany. Osobiscie wole salon z jadalnią na planie kwadratu lub prostokata - i parter bez roznic wysokosci posadzki. Jesli podoba ci sie ten styl to zobacz korala z mtm styl:

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/koral/default.asp?id=81

z zewnatrz sa bardzo podobne - natomiast w srodku koral wydaje sie byc prostszy - ale wszystko zalezy od potrzeb i gustu.

• 3 weeks później...

Witam Was

i prosze o konstruktywną krytykę projektu BENEDYKT:

http://nowydom.onet.pl/3779,1,projekt.html

Bardzo liczę na pomoc, bo praktyczne rady są dla mnie najważniejsze !!!

Poza tym wierzę w Forum Muratora, bo dużo ciekawych rzeczy już tu wyczytałem.

Szczególnie interesuje mnie:

PATER:

- czy dobry rozkład pomieszczeń (praktycznie)

- wielkośc garażu

- pomiesczenie gospodarcze

- czy zrobić wyjście z tyłu garażu

- czy pomiędzy salonem a jadalnią nie ma za dużo przestrzeni na komunikację

- rozwiązanie komunikacyjne przy wejściu

PODDASZE:

- czy nie za mały korytarzyk

- aż dwie duże lukarny

- łazienki w narożnikach

OGÓLNIE:

- przejscie z dołu na górę (schody)

Poza tym wszystkie inne uwagi będą także bardzo cenne !

Pozdrawiam serdecznie,

Szachista

Witam

Spoko chałupka, tylko jakoś duże otwarte powierzchnie, tak więc trzeba się przygotować do odpowieniego ogrzewania. Taras strasznie wbudowany do wewnątrz domu, szkoda powierzchni. Góra jest wg mnie ok przecież ten hol ma 18 m2. tylko czy powierzchnia jest podana po podłodze czy po uzglęnieiu pomiarów na poddaszu. Tak czy tak jest fajny, ale z lukarn nie rezygnuj bedzie badziewnie wyglądał.

Link

a moze konstruktywna pochwale?:D

a tak serio - 2 rzeczy troche dyskusyjne (nie zeby wada ale cos na co trzeba zwrocic uwage) wedlug mnie - schody cos tak ... duzo zajmuja miejsca (albo takie sprawiaja wrazenie na rysunku)

dwa - duze przeszklenia w salonie - ladnie wyglada ale trzeba zainwestowac w bardzo dobre jakosciowo (czytaj drogie) okna (cieplo i zabezp przed wlamaniem) i ładne (czytaj drogie :wink: ) bo to glowny element domu rzucajacy sie w oczy

dosyc duzy hall - ladne wrazenie przestrzeni ale ...nie do wykorzystania bo krzyzuja sie 2 drogi komunikacyjne

pytanie - od ktorej strony macie wjazd na dzialke? bo to typowy dom pasujacy na dzialke z wjazdem od ponocy albo wschodu (proj. lustrzany).

(choc z kolei sypialnia od zach - roznie na to sie patrza)

projekt nie najtanszy (sam zauwazyles np lukarny ) ale ba ladny dla oka

no coz cos za cos :)

lazienki w narozach na poddaszu - pasuja do ukladu wod na parterze (kuchnia i pom gosp)

ladnie odizolowana jadalnia z kuchnia od salony - otwarte wnetrze ale wyraznie wydzielone

no to takie przemyslenia na 1wszy rzut oka:)

Witam

Taras strasznie wbudowany do wewnątrz domu, szkoda powierzchni.

Link

ha! nie zgodze sie! stanowczo polecam czesciowo osloniety i zadaszony taras- bardzo, bardzo duza praktycznosc:)

a to ze wkomponowany w bryle domu wg mnie duzy plus...pozwala lagodnie przesc od pomieszcen mieszlanych do ogrodu - stopic te 2 przestrzenie w jedna ;) , polaczyć

Zielonooka masz pewnie masz dużo racji ale pamiętaj iz tej powierzchni używasz nie więcej niż 0,5 roku / rok. a w środku jest sie okrągłe 365 dni, tak więc jeżeli w zadensposób nie ogranicza cię powierzchnia dzialki to śmiało w ogód. Ale decyzja należy do inwestora i on niech zacznie rozwarzać które plusy warzniejsze. Jak zwykle najlepszy złoty środek.

który dla wielu w róznych miejscach leży

pozdrowionka

link

Dziękuję za opinie !

Ma jeszcze pytanie o wielkośc salonu na dole.

Trudno mi tę wielkość jakość "wyczuć".

Czy jest wg. Was wystarczający ?

- ustawny chyba jest (ze względu na wyjście na zewnątrz trochę w rogu)

- jednak nie wiem czy nie przydałby się troszkę wiekszy ? (choć żona mówi, że wystarczy :) )

Pozdrawiam,

szachista

Chciałeś to masz. Popieram ZIELONOOKĄ, dom bogaty i dostojny, lukarny dodają uroku i nie rezygnuj z nich. Dwie rzeczy wymagają przemyślenia. Zakładam, że stać cię na ten dom, zatem samochody którymi jeździsz napewno wygodnie się tam nie zmieszczą. Rada, szerokość w środku min. 6m. a długość powiększ o metr.

Rzecz druga, spotkania towarzyskie często odbywają się w gronie 12-14 osób, zatem stół, który na schemacie jest odpowiedni, należało będzie powiększyć. Obawiam się, że wtedy wyjście z kuchni będzie zablokowane przez gości, więc gorące flaki kościołowy garnitur szefa lub kreację teściowej nie raz mogą przyozdobić. Myślę. że lekarstwem na to może być zmniejszenie wcięcia tarasu i tym samym powiększenie szerokości jadalni. Pozdrawiam.