Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Bryła budynku bardzo ładna. Położenie budynku względem stron œwiata- Wejœcie do budynku powinno być raczej od strony zachodniej, ewentualnie północnej. Dom nie należy do najtańszych- ze względu na dach. Z lukarn nie rezygnuj sš ładne. Balkon nad wejœciem pełni rolę daszku (ważna rzecz) i raczej rzadko się z niego korzysta.

Wygodny garaż na 2 samochody powinien być zdecydowanie szerszy- minimum 6,5m W przeciwnym razie pasażerowie będš musieli wysiadać z samochodu przed domem, a kierowca będzie musiał uważać aby wysiadajšc nie obić drugiego samochodu. Rozważyłbym też przesunięcie drzwi pomiędzy garażem a domem w okolice końca garażu tak aby nie wchodzić prosto na samochód. Rozważ też Wydłużenie garażu o 1m.

Zlikwidowałbym œciankę pomiędzy pomieszczeniami 9 i 10- oszczedzasz na kosztach (2 x drzwi i œcianka) i nie robisz tylu zakamarków w domu- łatwiej jest utrzymać wtedy porzšdek a połšczone pomieszczenie łatwiej i wygodniej zagospodarujesz. Rozważ zamianę okna z pomieszczenia 10 na dodatkowe drzwi do ogrodu (lub zrób drzwi z garażu-jeœli będzie wydłuzony). Mam podobny układ i dosyć często korzystam z tych drzwi.

Kuchnia/spiżarka/przejœcie do jadalni sš raczej wygodne i nic bym nie zmieniał (na wyspę na œrodku jest za mało miejsca)

Reszta pomieszczeń na dole- raczej OK (choć nie jestem zwolennikiem aż tak otwartych przestrzeni)

Taras częœiowo zadaszony to œwietna sprawa- sam taki mam :) i korzystam z niego często (oczywiœcie jak jest ciepło). I nie chodzi tutaj o osłonę przed deszczem tylko przed słońcem.

Góra- rozkład pokoi i łazienek jest dobry. Wanny jednak nie ustawiałbym pod samym narożniku, bo jest tam za nisko i nie da się stnšć w takiej wannie- przećwiczyłem to u siebie. Ustaw je w narożnikach koło pokojów 3 i 2.

• 2 months później...
  • 3 months później...

Witam,

Czy ktoś może wybudował któryś z tych dwóch domków ? Prosze także o Wasze uwagi na temat funkcjonalności pomieszczeń, rozkładu ?

link do BENEDYKT II

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/benedykt2.html#rzuty

link do BENEDYKT III

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/benedykt3.html#rzuty

Pozdrawiam

Benedykt jest rewelacyjny!! Uważam, że bez porównania ładniejszy od tego korala - takie jest moje zdanie.

Też się nad nim zastanawiałam lecz wybrałam Prometeusza z Domusa- jest podobny w środku. :D

Cały efekt właśnie w salonie!!!

Nie wiem czy cos pomogę, ale:

Tez rozwazałem Benedykta i Korala. :D

I wybrałem Niewielkiego M05a. :-?

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

Hej

Ja wybralem Benedykt II ale nie wiele Ci pomoge, gdyz jestem w fazie zakupu projektu. Oczywiscie sporo bede robil przerobek (np. podniesienie dachu, zwiekszenie powierzchni garazu - dodatkowe pomieszczenia gospodarcze + chlodne winko :), zastanawiam sie nad piwnica pod garazem, ...). Mam wstepny projekt rzutow, moge podeslac na priv. Pzdr

• 1 month później...

Proszę o Wasze opinie co do Benedyktów z MG Projekt. Według naszego gustu zdecydowaliśmy się na wybudowanie jednego z Benedykta. Projekty te są w naszej ocenie najładniejsze i funkcjonalne. Najbardziej podoba się nam Benedykt III. Wiem jednak, że wszystkie projekty Benedykt niewiele się różnią. Zapewne wszystkie one mają i zalety, i wady. Może już ktoś wybudował jednego z nich, a może buduje już taki domek. Będę wdzięczny za rady i może jakieś zdjęcia. My będziemy budować pod Warszawą w gm. Lesznowola. Chciałbym pomocy od dobrych i mądrych ludzi, żeby w trakcie realizacji projektu nie wpaść w DUŻE PROOBLEMY.http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/images/benedykt.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt/index.php

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/index.php

Witam,

jak juz pisalam w innym poscie, przymierzamy sie z mezem do zakupu projektu i budowy Benedykta III. Maz jest optymista, jesli chodzi o koszt budowy, ja jestem przerazona, bo powoli dochodzimy do 700 tys. zl. Kochani, podzielcie sie swoimi informacjami na temat wstepnych szacunkow tejze budowy. Zakladamy instalacje pompy ciepla i wentylacji mechanicznej w cenie 120 tys., dobre materialy wykonczeniowe, drewniane okna, drzwi, dachowke karpiowke. A jakie wy bedziecie mieli ogrzewanie?

Pozdrawiam !!!

P.S. Jestem z Poznania

Witaj Aaricia,

Ja jestem też optymistą ale naprawdę bardzo rozważnym. Małżonka chyba jest tak jak Ty troszeczkę przerażona. Cieszę się, że możemy wymienić opinie i doświadczenia na przyszłość. Cały czas jesteśmy przy Benedykcie III. Jednak rozważamy różne wersje, bo niestety Benedykt III ma tylko jeden garaż. Nie mamy możliwości dobudować drugiego garażu do Benedykta III, bo szerokość naszej działki to 28,5 metra. Chciałbym zostawić jednak ciut więcej, niż tylko te przepisowe 4m albo 3 m. Również w tym roku będziemy "podciągali" z głównej drogi do naszej i sąsiednich działek media, kanalizację, wodę, gaz i prąd. W związku z tym mamy trochę czasu na zaprojektowanie tej inwestycji i samej naszej działki. Tak więc ogrzewać będziemy gazem. Również zakładamy możliwość zbudowania systemu kominkowego Cieplik z Dospel-u. Rozważamy taką możliwość. MG Projekt, w tym Benedykt współpracuje z Dosepel-em. Na etapie wprowadzania zmian, o których wyżej w poście, będziemy projektowali system i koszty jego montażu. Co do kosztorysu, to jeszcze go nie wykonywałem. Jednakże mamy już plan budowy domu, który nie zmieni się. Po pierwsze planujemy stworzyć trzy części kosztorysu. Pierwsza dotyczyć będzie stanu surowego otwartego. To na tym etapie chcę kupić najlepsze materiały. Druga będzie miała dwie wersje, jedną bogatszą, drugą uboższą dotyczącą stanu zamkniętego i trzecia wersja też bogatsza i ta druga dotyczyć będzie wykończenia budynku. Myślałem o oknach z drewna. Rodzice zakupili do swego domu okna z drewna, supper niby supper, a dziś namawiają mnie, że nic tak tam nie ma super. Dziś jeszcze nie rozpocząłem liczenia kosztów, bo obserwuję skaczące ceny materiałów na rynku. Rodzice mając więcej czasu spędzają więcej czasu na obserwacji cen w składach. Ze słyszenia wiedzą, że sprzedawcy często nie mogą dostać zamówionych ilości, bo producenci widząc koniunkturę ograniczają podaż, windując ceny. Czy to prawda, nie wiem. Taki podział kosztorysu na wersje umożliwi mi pełną kontrolę wydatków, a przede wszystkim ograniczy sferę marzeń co do naszych zachcianek.

Proszę Cię co myślisz o zmianach, które chcemy wprowadzić w Benedykcie?

Jaki planujecie kąt dachu, no i jego kolor i kolor budynku?

My będziemy budować się pod Warszawą. Z treści postów wiem, że pod Warszawą gdzieś stoją Benedykty II. Chciałbym je zobaczyć, a najbardziej chciałbym spotkać się z Dagne. Ona była i jest na bardziej zaawansowanym etapie. Może ona coś więcej powie o Benedyktach. Również wiem, że chyba są osoby budujące Benedykty pod Poznaniem i Wrocławiem. Chciałbym z nimi również nawiązać kontakt.

Czekam na Twoje dalsze opinie. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź.

Pozdrawiam. Artur.

Witam,

Mam do Ciebie maksym1001 pytanie, czy jesteś zdecydowany już na Benedykta, czy na Benedykta II, III, IV. Czy byłeś już u architekta i czy rozważałeś przeniesienie kotłowni z części południowej do części południowej, bądź do pomieszczenia technicznego za garaż. Czy może masz kontakt z Dagne z forum Muratora? Ona chyba jest na trochę dalszym etapie niż my.

Pozdrawiam.

Witajcie,

Proszę Was o informacje, czy ktoś z Was nabył i realizuje przez 2006 i już w 2007 roku którąś z wersji projektu Benedykt. Wybraliśmy Benedykta III. Proszę dajcie znać i może jakieś już uwagi co do projektu. Jakie wprowadziliście zmiany w trakcie projektowania i realizacji.

Pozdrawiam.

Witam,

Niestety na dużo dalszym etapie nie jesteśmy, ponieważ trwają walki z geodetami:D Projekt, owszem, poszedł już do Pani architekt, która m nanieść tonę zmian, które wprowdziłam do projektu.

Po pierwsze uwaga na wentylację. W Benedykcie 2 jest źle zrobiona, na przykład w spiżarni nie ma jej wcale:o.

Po drugie w łazience przypisanej do głównej sypialni wypada na samym środku słup. Musieliśmy nieźle nakombinować, żeby robic z niej łzienke gościnną (gdzie ważniejsza jest kabina prysznicowa niż relaksująca wanna), a z łazienki gościnnej naszą, włąsną, z wejściem z garderoby. Nie zmieściło by mi się tam wiele rozwiązań, które postanowłam zrobić w naszej łazience (np. prysznic zabudowany a nie kabina kupowana).

Jeśli chodzi o kotłownię (mówię cały czas o projekcie Benedykt 2) to połączyłam obydwa pomieszczenia przy garażu w jedno. Podzielone to były małe klitki, a tak uzyskałam duze, dobrze wentylowanie pomieszczenie (jest okno) na spiżarnio-pralnię. Piece teraz sa tak czyste i estetyczne, że nie musza zajmować oddzelnych pomieszczeń. No chyba, że na olej opałwy, bo sa bardzo duze. My decydujemy sie na gaz. W obecnym domu mamy olej i obiecaliśmy sobie "Nigdy wiecej".

Ogólnie pojawia sie w projekcie kilka defektów. Ale to chyba w każdym gotowym projekcie tak będzie, zwłaszcza jeśli chcemy wprowadzić w nich zmiany. My, tak jak pisałam wcześniej, zabudowujemy podcień, co wiąże sie ze zmianami konstrkcyjnymi, a te jak wiadomo ciagną za sobą szereg problemów.

W tygodniu po świetach mamy kolejne spotkanie z architektem, ciekawe co nam powie. Mam nadzieję, że nie znalazła kolejnych błędów. Z budową mam nadzieję wystartujemy na początku czerwca, wtedy będe miała więcej pożytecznych informacji.

Aha no i koszty budowy. Sugerowana wycena MG projektu to 223 923 pln za materiały i 85 000 za robocizne. Biorąc pod uwagę ostatnie tendence cenowe radze doliczyć minimum 30%:( My szacujemy (tak na oko) jakieś 450 000- 500 000 pln, ale oczywiście nie będziemy konczyc wszystkiego od razu, tak "do zamieszkania na poziomie "nie mamy wszedzie żywego betonu i folii zamiast podłogi" " to około 400 000, tak do całkowitego wykończenia to około 500 000

Pozdrawiam i powodzenia.

Dagne