Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje świerki brązowieją!!!

Recommended Posts

A jakie to świerki - kłujący, srebrny czy może inny?

Brązowienie może być spowodowane zbyt małą ilościa wody. Świerk ma płaski system korzeniowy i jeżeli został niedawno wsadzony, to raczej proponowałbym częste podlewanie na początek.

Może też być brak nawozów, są nawozy do iglaków - warto podsypać.

Jeżeli puścił nowe pędy to powinno być wszystko O.K. - może po prostu w wyniku przesadzenia i stresu gubi starsze igły.

Moje świerki brązowieją od środka. Tzn wszystkie gałązki odchodzące od pnia głównego mają igły brązowe na ok 10 cm. Są to świerki srebrne. Posadzone były jesienią dwa lata temu. Nawóz dostały. Czy trawa może im odbierać wodę??

Pozdrowienia

Być może to efekt działania mszycy zielonej - robiłbym od razy oprysk Cofidorem

Brązowenie od środka może mieć różne przyczyny tj fijologiczne np. zbyt mało wody, niedobór np. magnezu (są specjalne nawozy na utrzymanie zieloności roślin o dużej ilości magnezu, dodatkowo wpływające na właściwy odczyn gleby). Przyczyną brązowienia może być proces chorobowy teraz czas na osutkę (opadzinę) wiosenną (sprawdzić czy nie ma czarnych kropek na igłach, kropki wielkości max łebka od szpilki), mogą być też szkodniki np. wspomniane mszyce lub przędziorki. Jeśli to mszyce to trzeba ich poszukać siedzą w kątach igieł, jeśli przędziorki to delikatna pajęczynka (dużo delikatniejsza od zwykłej pajęczyny), można też zobaczyć malutkie ok 1- 1,5 mm pajączki. Dodatkowo na nie całkowicie zbrązowiałych iglach mogą być malutkie białe punkciki - to miejsca po ssaniu soku przez przędziorki. Mszyce takich objawów nie wywołują bo sprawa jest związana z śliną przędziorków.

I jeszcze jedna uwaga przędziorki uwielbiają zagęszczone duszne, nieprzewiewne miejsca.

Ochojnik to mszyca. O tej porze roku charakterystyczne sš żerujšce na igłach pokryte watowatym wojłokiem mszyce. Dlatego gdy bršzwiejš igły trzeba rozpoznać z czym mamy doczynienia, ponieważ różne jest postępowanie w przypadku różnych owadów. Chodzi tu o rodzaj preparatu, częstotliwoœć oprysków i inne działania nazwijmy je biologiczne które powinny zmniejszyć szodliwoœć lub wyeliminować szkodnika.

• 2 years później...

Moje świerki nie tyle brązowieją co żółkną. Mam ich 23 sztuki w tym tylko 6 zachowało piękny zielony kolor, reszta wyraźnie zbladła i pożółkła. Posadzone wiosną jako duże sztuki (ponad metrowe), przyjęły siię pięknie (3 padły, ale przez wichurę), przetrwały lato i nagle dziś dopiero zauważyłam, że są jakieś dziwne. Do niedawna intensywnie je podlewałan, ale to było lato, ostatnio często pada, nie ma wysokich temperatur więc zaprzestałam - może to błąd?

Albo trzeba je czymś zasilić? Wiosną tego nie robiłam...

Proszę o porady!

Moje świerki brązowieją od środka .Są to młode drzewka mają ok 80cm.

Końcówki są zielone i puszczaja młode pędy.Czyjest jakiś oprysk na cos takiego.

Pozdrowienia

Wciornastek wyłożył litanię możliwych powodów. Teraz można pozgadywać...

Ale jest jeszcze jedna opcja, okórej już parę razy gdzieś tam pisałem. I kota na śmierć zagłaskać można.. czyli nadmiar chęci i wolnego czasu.

Puszczają zielone gałązki??? teraz? w końcu IX. No i brazowieja od srodka. Przenawozone i tyle.

No to dorzucę - u mnie sosny typ samosiejki rosnące już kilka lat zaczęły od kilku dni silnie brązowieć od środka czyli pień plus gałęzie przy pniu. Końcówki póki co zielone. Przenawożone nie są bo nie nawoziłem. Robali żadnych nie ma (ani mszyc ani przędziorków). Podobnie wyglądają sosny na działce obok (dzikiej niezabudowanej).

Czy to zjawisko naturalne czy należy zastosować jakiś oprysk? A może specjalny nawóz?

No to dorzucę - u mnie sosny typ samosiejki rosnące już kilka lat zaczęły od kilku dni silnie brązowieć od środka czyli pień plus gałęzie przy pniu. Końcówki póki co zielone. Przenawożone nie są bo nie nawoziłem. Robali żadnych nie ma (ani mszyc ani przędziorków). Podobnie wyglądają sosny na działce obok (dzikiej niezabudowanej).

Czy to zjawisko naturalne czy należy zastosować jakiś oprysk? A może specjalny nawóz?

To jest naturane.

Zobacz jak teraz pięknie przebarwiają się liście na drzewach (klony, jesiony, brzozy itd.) a potem opadają. Igły na drzewach to też liście (chociaż igły :D ).

Igły nie są wieczne a ich zywotność wynosi od 1 roku do kilku lat (czasami nawet kilkunastu :-? ) zależnie od gatunku rośliny iglastej, przebiegu pogody i waruków siedliskowych.

Pójdz sobie na spacer do sosnowego lasu i spójrz pod nogi (przy okazji może podgrzybka znajdziesz :) ), zobaczysz jaka tam leży warstwa opadłego igliwia ze zdrowych sosen.

Ps.

Nie odpowiem już na Twój mail, który przesłeś mi na priv i nie przesyłaj mi żadnych zdjęć żółknących igiel sosen :) .

..