Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 7 months później...

Od kwietnia 2003 budujemy Apolonię pod Opolem. Aktualnie jesteśmy na etapie stropu. Pod wzgledem kontsrukcyjnym dwie uwagi:

1. Bardzo gruba warstwa betonu na posadzkę i klasa betonu B20. Po podpowiedzi wykonawcy i zgodzie inspektora wylaliśmy tylko 10 cm. - oszczędnośc ok 6 kubików betonu.

2. za słabe zbrojenie balkonu pręty 6 min 12.

Poza tym ok. wygląda ślicznie

• 1 month później...

Witam po dluzszej przerwie.

Jak leci budowa u Ciebie Julka ?

Ja jestem na etapie dachowki. Do tej pory wszystko zgodnie z planem. Calosc poddasza podnioslem o jeden pustak i troszke zmniejszylem lazienke na gorze, tak ze jedno okno mam w lazience i jedno w pokoju obok. W pomieszczeniu z okraglym oknem bedzie sauna i pralnia. Ogolnie wszystkie pokoje na gorze sa bardzo ladne i ustawne. Porownywalem je ostatnio z pokojami na projekcie MANUELA bo stawia sie tez obok mnie i musze powiedziec, ze nasze sa o niebo wieksze/lepsze.

Moja wiezba deachowa zostala wzmocniona metalowa konstrukcja ale tak, ze podpory sa w linii scian i oczywiscie maja na czy stac patrzac na konstrukcje scian parteru.

Dodalem tez czesciowe podpiwniczenie a wywalilem spizarke z kuchni.

Napisz co u Ciebie - jakies problemy ? zmiany ?

pozdrawiam ... Wojcio

• 3 months później...

Witam

Zastanawiam sie naad kupnem projektu Apolonia, mam jednak kilka watpliwosci. Moglibyscie Panstwo podac troche wiecej informacji na temat problemow zwiazanych z tym projektem. Czy sa tam jeszcze jakies extra niespodzianki? Ten dach chyba jest dosc duzy (okolo 250) Czy konstrukcja dachu bedzie dosc kosztowna plus pokrycie (zalezy oczywiscie co sie zastosuje) ? Mozna prosic o koszty, np fundamentow etc ...

Pozdrawiam

czesc Pawel

Jakichs extra niezpodzianek nie bylo :)

Na temat kosztow niestety Ci nie pomoge bo dom buduje mi firma i kompletnie nie interesowalo mnie ile kosztuje cokolwiek. Place za calosc a nie za poszczegolne elementy.

pozdrawiam ... Wojcio

• 1 year później...
Witaj, my właśnie zakupiliśmy ten projekt, jesteśmy na etapie wprowadzania drobnych zmian do projektu.Chcemy rozpocząć budowę na wiosne. Budujemy w Tychach.

to extra,my tez chcemy budowac od wiosny ,jakie zmiany wprowadzacie bo bardzo nas to interesuje ,my niewiemy co z tym kominkiem rogowym jakos nam chyba nie pasuje ,poztym rezygnujemy z pokoju na dole i likiwdujemy czesciowo sciane do holu co powiekszy salon i przestrzen.

pozdrawiam

aha i okno w pralni polaciowe tez likwidujemy.

u nas z kominkiem , też problem póki co przesuwamy go w róg salonu , na tą właśnie ściankę od strony holu, gabinet zostawiamy, ale kto wie, mieliśmy okazję obejrzeć Apolonię w środku w Przemyślu, tam nie było gabinetu i wyglądało super, prawdopodobnie likwidujemy spiżarkę, choć to kwestia dyskusyjna :D

nie doczytałam, my okno w pralni zostawiamy, chcę tam mieć od razu "prasowalnię", natomiast dodajemy jeszcze okno połaciowe w dużej sypialni. Gdzie budujecie? No i piętro chcemy podwyższyć o 2 pustaki.

bedziemy budowac 15km od Was ,co do spizarni tez chcemy sie jej pozbyc bo na nie potrzebna my raczej pralnie bedziemy mieli w piwnicach i suszarnie dlatego rezygnujemy z tego okna polaciowego,chetnie bysmy odwiedzili kogos w trakcie budowy :cry: nie ma nic lepszego od ogledzin w realu .i zmieniamy okna na takie jak w projekcie POLA z archipelagu .

15 km na wschód, zachód, pólnoc czy może południe Tychów

My okien nie zmieniamy, Polę też braliśmy pod uwagę. Obejrzenie domu w realu jest super- wiesz co kupujesz. my czekamy na naniesienie zmian przez architekta, jednak nadal nie wiemy w jakiej technologii będziemy budować.

jakie przewidujecie koszty poszczegolnych etapow budowy jak wam wycenil wykonawca lub wyceni mozecie napisac na Priv lub maila [email protected]

ja raczej bede budowal z maxa i styropian lub welna mineralna,ale musimy miec piwnice i to podniesie koszt domu ,z drugiej strony piwnice to idealne pomieszczenia na wszystko,kotlownia pralnia suszarnia itp ,

pozdrawiam

no to super, u nas okna zmienią kształt w łazience i okno połaciowe - środkowe , doświetla schody, będą te okna trójkątne- pomysł ściągnięty, miało być takie okno tylko na schodach, ale niestety po podniesieniu o 2 pustaki góry okna w łazience wychodziły na wys ok 1,.50(o ile dobrze pamiętam), jak nie więcej, a te trójkąty wyglądały bardzo fajnie więc....

ok, jak coś ciekawego się dowiesz to daj znać

pozdrawiam

• 4 weeks później...