Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie granitem.

Recommended Posts

witam!

poszukuję rady.

problem jest taki że wymurowałem słupki ogrodzeniowe z granitu i

podczas fugowania zaprawą pobrudziłem granit co spowodowało

że są plamy i zabrudzenia.

prubowałem wyczyścić to szczotką drucianą ale granit traci połysk.

za każdą radę dziękuję!

na jakiej bazie jest fuga ?? czy jest ona na bazie cementu ? jesli tak sprubuj ATLAS SZOP. Namocz nim szmatke, i delikatnie usuwaj zabrudzenia, powinno pomoc. :wink:

Choc jest tez ryzyko, ze jesli fuga na bazie cementu, to mogla sposodowac trwale przebarwienia, ale zeby nie dramatyzowac od razu, piszacz czarne scenariusze, sprubuj SZOPEM :)

• 4 years później...

U kolegi firma kładła granit(taras,podjazd itp).Po skończonej robocie (po odczekaniu tygodnia) wszystko spryskali kwasem a potem zmyli wodą - podobno fajnie się wszystko umyło i wydobyło kolor.

Chciałem to samo zrobić u siebie ,kolega jednak nie ma namiarów na firmę by podpytać co to był za kwas,jakie stężenie (podobno kupowali to w 10l bańkach i rozcieńczali z wodą).Wie ktoś może coś na ten temat ? :wink: Z góry dziękuję.

U kolegi firma kładła granit(taras,podjazd itp).Po skończonej robocie (po odczekaniu tygodnia) wszystko spryskali kwasem a potem zmyli wodą - podobno fajnie się wszystko umyło i wydobyło kolor.

Chciałem to samo zrobić u siebie ,kolega jednak nie ma namiarów na firmę by podpytać co to był za kwas,jakie stężenie (podobno kupowali to w 10l bańkach i rozcieńczali z wodą).Wie ktoś może coś na ten temat ? :wink: Z góry dziękuję.

8) to jest kwas fosforowy , rozcięczony 1:10 z wodą , lepiej nie używać w gorące dni bo szybko wyparuje , nanieść plastikową szczotką i po godzince zmyć wodą , nie można zostawić na dłużej bo będą tłuste plamy .

granitu polerowanego nie czyścimy drucianymi szczotkami !!!