mosas 15.05.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 witam!poszukuję rady.problem jest taki że wymurowałem słupki ogrodzeniowe z granitu ipodczas fugowania zaprawą pobrudziłem granit co spowodowało że są plamy i zabrudzenia.prubowałem wyczyścić to szczotką drucianą ale granit traci połysk.za każdą radę dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 15.05.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 na jakiej bazie jest fuga ?? czy jest ona na bazie cementu ? jesli tak sprubuj ATLAS SZOP. Namocz nim szmatke, i delikatnie usuwaj zabrudzenia, powinno pomoc. Choc jest tez ryzyko, ze jesli fuga na bazie cementu, to mogla sposodowac trwale przebarwienia, ale zeby nie dramatyzowac od razu, piszacz czarne scenariusze, sprubuj SZOPEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 26.08.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 U kolegi firma kładła granit(taras,podjazd itp).Po skończonej robocie (po odczekaniu tygodnia) wszystko spryskali kwasem a potem zmyli wodą - podobno fajnie się wszystko umyło i wydobyło kolor. Chciałem to samo zrobić u siebie ,kolega jednak nie ma namiarów na firmę by podpytać co to był za kwas,jakie stężenie (podobno kupowali to w 10l bańkach i rozcieńczali z wodą).Wie ktoś może coś na ten temat ? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 26.08.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 U kolegi firma kładła granit(taras,podjazd itp).Po skończonej robocie (po odczekaniu tygodnia) wszystko spryskali kwasem a potem zmyli wodą - podobno fajnie się wszystko umyło i wydobyło kolor. Chciałem to samo zrobić u siebie ,kolega jednak nie ma namiarów na firmę by podpytać co to był za kwas,jakie stężenie (podobno kupowali to w 10l bańkach i rozcieńczali z wodą).Wie ktoś może coś na ten temat ? Z góry dziękuję. to jest kwas fosforowy , rozcięczony 1:10 z wodą , lepiej nie używać w gorące dni bo szybko wyparuje , nanieść plastikową szczotką i po godzince zmyć wodą , nie można zostawić na dłużej bo będą tłuste plamy . granitu polerowanego nie czyścimy drucianymi szczotkami !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts