Piotr Krysztofiak 12.01.2002 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2002 Posiadam mieszkanie na poddaszu. Moim problemem są zacieki z kratek wentylacyjnych umieszczonych w suficie (łazienka i kuchnia).Ciąg wentylacji sprawdzanej przez kominiarzy jest prawidłowy. Proszę o podanie sposobów pozbycia się problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 13.01.2002 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2002 Twój problem wynika z nieocieplonych kanałów wentylacyjnych na poddaszu.Para wodna wyprowadzana przez kanały skrapla się na zimnych ściankach kanałów wentylacyjnych i spływa po nich.Nic innego Ci nie pozostało jak wejść na poddasze i kanały obłożyć wełną szklaną grub. 5 - 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 13.01.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2002 To jest ogólny problem wentylacji "sufitowych". Ocieplenie kanałów powyżej mieszkania (o ile jest wyższa część poddasza) to raz, a dwa pozostaje jeszcze krótki odcinek tego kanału ponad dachem, który również nie ocieplony będzie powodował wykraplanie się pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2002 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2002 Trochę więcej szczegółów proszę.Mam poddasze użytkowe, ocieplę je wełną, jak zrobić wentylację przez dach? Dachówka z kominkiem i coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.01.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Z poddaszem uzytkowym nie powinienes miec problemu, poniewaz kominek wentylacyjny dachowkowy jest tak krotki ze cieple powietrze nie zdazy sie ochlodzic i nie skropli sie para wodna na sciankach. Inna sprawa czy taka wentylacja bedzie odpowiednio sprawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 17.01.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 O ile mi wiadomo to wentylacja "działa" non stop, tak że trudno tutaj powiedzieć o tym czy wymieniane powietrze zdąży wyjść lub nie zdąży. Nawet gdyby tak było to niewielkie ilości skroplonej pary w jednostce czasu pomnożone przez ilość takich cykli w efekcie uwidoczni sie w postaci cieknącej wody z kratek wentylacyjnych umieszczonych w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.01.2002 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 To prawda, tym nie mniej z jednych kratek wentylacyjnych sie leje a z innych nie.Wydaje mi sie, ze czym lepiej i wyzej ocieplony kanal wywiewny, w zwiazku z tym amplitudy tempartur sa mniejsze ,wazne sa tu tez roznice cisnien pary nasyconej tym mniejsze prawdopodobienstwo wykroplenia pary wodnej.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 18.01.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Witam. Miałem ten sam problem. Ocieplenie rury wełna mineralną grubości 5 cm. całkowicie go zlikwidowało. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 No i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Pitbull - proszę nie rób szumu na łączach takimi wypowiedziami. Niepotrzebnie muszę oglądać wątek, w którym nic się nie zmieniło.Nie obraź się na tę uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 08.08.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Przegapiłam wcześniej ten wątek, a mam pytanie dotyczące wentylacji . Adaptuję właśnie poddasze na cele mieszkalne- będą tam dwie sypialnie,garderoba i łazienka (wc + natrysk).Problem wentylacji chcę rozwiązać nastepująco: kratki wentylacyjne w ocieplonym 18 cm wełną suficie (nad poddaszem zostaje nieużytkowy i nieocieplony stryszek - składzik na milion niepotrzebnych gratów). Wilgotne powietrze będzie się wydostawać metodą grawitacji na ten nieużytkowy stryszek i stamtąd przez wywietrzniki zamontowane w szczytach oraz kalenicę na zewnątrz budynku. Czy to wystarczy ? Czy może należałoby montować w łazience wywietrznik z wentylatorem? Czy w tej sytuacji może wystąpić skraplanie się pary w kratkach, o którym piszecie wyżej ? Bardzo proszę o pomoc, sprawa pilna, fachowcy dzisiaj przykręcają płyty g-k na sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts