Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja

Recommended Posts

Posiadam mieszkanie na poddaszu. Moim problemem są zacieki z kratek wentylacyjnych umieszczonych w suficie (łazienka i kuchnia).Ciąg wentylacji sprawdzanej przez kominiarzy jest prawidłowy. Proszę o podanie sposobów pozbycia się problemu.

Twój problem wynika z nieocieplonych kanałów wentylacyjnych na poddaszu.

Para wodna wyprowadzana przez kanały skrapla się na zimnych ściankach kanałów wentylacyjnych i spływa po nich.

Nic innego Ci nie pozostało jak wejść na poddasze i kanały obłożyć wełną szklaną grub. 5 - 10 cm.

O ile mi wiadomo to wentylacja "działa" non stop, tak że trudno tutaj powiedzieć o tym czy wymieniane powietrze zdąży wyjść lub nie zdąży. Nawet gdyby tak było to niewielkie ilości skroplonej pary w jednostce czasu pomnożone przez ilość takich cykli w efekcie uwidoczni sie w postaci cieknącej wody z kratek wentylacyjnych umieszczonych w suficie.

To prawda, tym nie mniej z jednych kratek wentylacyjnych sie leje a z innych nie.

Wydaje mi sie, ze czym lepiej i wyzej ocieplony kanal wywiewny, w zwiazku z tym amplitudy tempartur sa mniejsze ,wazne sa tu tez roznice cisnien pary nasyconej tym mniejsze prawdopodobienstwo wykroplenia pary wodnej.:

• 6 months później...

Przegapiłam wcześniej ten wątek, a mam pytanie dotyczące wentylacji . Adaptuję właśnie poddasze na cele mieszkalne- będą tam dwie sypialnie,garderoba i łazienka (wc + natrysk).Problem wentylacji chcę rozwiązać nastepująco: kratki wentylacyjne w ocieplonym 18 cm wełną suficie (nad poddaszem zostaje nieużytkowy i nieocieplony stryszek - składzik na milion niepotrzebnych gratów). Wilgotne powietrze będzie się wydostawać metodą grawitacji na ten nieużytkowy stryszek i stamtąd przez wywietrzniki zamontowane w szczytach oraz kalenicę na zewnątrz budynku. Czy to wystarczy ? Czy może należałoby montować w łazience wywietrznik z wentylatorem? Czy w tej sytuacji może wystąpić skraplanie się pary w kratkach, o którym piszecie wyżej ? Bardzo proszę o pomoc, sprawa pilna, fachowcy dzisiaj przykręcają płyty g-k na sufit.