Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana położenia ścian nośnych zewn. - czy to dużo zachodu?

Recommended Posts

Pytanie dotyczy przypadku gdy mam projekt typowy i chciałbym w nim przesunąc 2 przylegające do siebie sciany zewnętrzne: każdą o powiedzmy 50 cm na zewnątrz. Czy to oznacza dużo pracy przy projekcie (jego przerabianie od podstaw), czy tylko wystarczy nanieśc zmiany czerwonym długopisem i nowe wymiary na rzutach?

to ciekawe bo architekt owe zmiany mi odradzał ponieważ jak twierdzi - dla niego to oznaczałoby masę roboty

proponujesz aby na etapie budowy dodać troche tych cm?

ale przecież to geodeta wytycza obrys budynku, po za tym chyba potencjalna inspekcja bud. mogłaby narobić sporo rabanu z tego powodu? (ktos jakis czas temu poruszał na Wymianie Doświadczeń podobną kwestię)

To co napisałem powyżej to powiedziała mi moja pani architekt, która adaptowała gotowy projekt na działkę.

Moja architekt to kobitka z ikrą :D

Podejrzewam, że Twój architekt ma małe doświadczenie. i ma pietra albo chce wyciągnąć kasę.`

Architek wytycza obrys budynku ale ważne są szczególnie minimalne odległości od granicy działki, od drogi itp.

Nie mogę Ciebie usilnie namawiać ale przecież nikt nie będzie mierzył wymiarów budynku a jeżeli nawet to gdy będą zachowane odległości od drogi i granicy to o 50cm nikt nie będzie robił rabanu

Zrób tak zadzwoń do biura projektowego gdzie kupiłeś projekt i o to zapytaj :wink:

Nie zapomnij napisać co powiedzieli :D

ja radze to skonsultowac z architektem a przede wszystkim z konstruktorem.

Jesli masz sciany w juz maksymalnym rozstawie dla stropów to może to być problem.

Pani architekt thalexa moze i ma doswiadczenie ale proponuje zrobic cos zupelnie bezprawnie. jesli sąsiad Ci nasle kontrole to problemy dopiero się zaczną.

Co do poprawek - czasem wystarczy tylko naniesc wymiary i opisac czerwonym mazakiem. czasem trzeba zmienic obliczenia - stropy, dach

ja radze to skonsultowac z architektem a przede wszystkim z konstruktorem.

Jesli masz sciany w juz maksymalnym rozstawie dla stropów to może to być problem.

Pani architekt thalexa moze i ma doswiadczenie ale proponuje zrobic cos zupelnie bezprawnie. jesli sąsiad Ci nasle kontrole to problemy dopiero się zaczną.

Co do poprawek - czasem wystarczy tylko naniesc wymiary i opisac czerwonym mazakiem. czasem trzeba zmienic obliczenia - stropy, dach

Czy jesteś pewny na 100% że to bezprawie? bo tak wyraźnie to podkreślasz?

Czy tylko przypuszczasz?

No więc mamy już wypowiedzi dwóch archiektów;

Sam nie zrobisz bo to bezprawne a ;

to ciekawe bo architekt owe zmiany mi odradzał ponieważ jak twierdzi - dla niego to oznaczałoby masę roboty

lub masa roboty :( :(

Wychodzi na to, że będziesz, sobie do końca zamieszkiwania w swoim domu pluł w brodę, że jest za mały :( :(

Działaj aby do tego nie doszło :D

i napisz jak się sprawa odbywa.

thalex, przesmiewanie nie jest chyba najlepszą pomocą...

przy kazdym katalogowym projekcie jest podane o ile mozna zmienic wymiary budynku bez zgody autora - ale tak czy inaczej wymaga to wprowadzenia zmian do projektu przy adaptacji. jak napisałem wczesniej - może się to wiązać ze zmianą elementów konstrukcyjnych. pewnie nie bedzie problemu przy stropie o rozpietosci 4-5m, ale jesli juz ma 6m, to problemy moga się pojawić. Drugą sprawa jest projekt zagospodarowania działki, gdzie nie podaje sie jedynie minimalnych odleglosci od granic. A czy jest z tym duzo roboty zalezy od konkretnego przykładu.

sonal, zawsze mozesz spytac innego architekta o takie zmiany, jesli jednemu nie wierzysz...

thalex, przesmiewanie nie jest chyba najlepszą pomocą...

przy kazdym katalogowym projekcie jest podane o ile mozna zmienic wymiary budynku bez zgody autora - ale tak czy inaczej wymaga to wprowadzenia zmian do projektu przy adaptacji. jak napisałem wczesniej - może się to wiązać ze zmianą elementów konstrukcyjnych. pewnie nie bedzie problemu przy stropie o rozpietosci 4-5m, ale jesli juz ma 6m, to problemy moga się pojawić. Drugą sprawa jest projekt zagospodarowania działki, gdzie nie podaje sie jedynie minimalnych odleglosci od granic. A czy jest z tym duzo roboty zalezy od konkretnego przykładu.

sonal, zawsze mozesz spytac innego architekta o takie zmiany, jesli jednemu nie wierzysz...

Ja tylko lekko w stół uderzyłem :)

I nożyce są :D :D :D

Niech sonal poda link a Ty mu powiesz czy da się czy nie.

sonal niech jeszcze poczyta projekt odnośnie dopuszczalnych zmian.

Co do wymiarów stropu to ja mam najdłuższe 7 metrów i tak samo są zbrojone jak 3.5x 3.5m

Ja się może i prześmiewam ale odpowiedź architekta że;dla niego to oznaczałoby masę roboty

jest śmiechu warta.

Taaakk?

Tu jest PROJEKT

http://www.archon.com.pl/bin_/projekty/11017334895d42bc59ffd957c5ea5c1563ee553771

http://www.archon.com.pl/bin_/projekty/1101733472ba78bcd7c9a204df3fc7e1a6c39c07f0

zbrojenie jest prętem fi 8 kratka 15x15cm więc co jest źle?

(nie wiem czy będzie widać obrazki :o )

Ale moment;

7m zbrojony tak jak 3,5m? taaa, to pani architekt z niebanalnym doswiadczeniem... sorki, ale nie moglem sie powstrzymac

Nie widziałem jeszcze stropu na domu jednorodzinnym aby różnił się konstrukcyjnie w zakresie długości 3,5m do 7m.

Bo wynika że nad pomieszczeniami 4x6,6 m i 3,5x3,5 stropy miałyby mieć inną konstrukcję :D ciekawe :D

-------------

no niestety nie widać może to i lepiej nie będziemy za daleko odbiegać

Proponuje zaczekać na sonala.

Zmiana ścian nośnych to odstepstwo od projektu,wymaga przeliczeń konstrukcyjnych nośności stropu i rozpiętości dachu.Ponownie przeliczyć należy długość krokwi,jętek,stali zbrojeniowej i inaczej wytyczyć fundamenty.Dla architekta zrobienie tego nie jest problemem,dla inwestora są to dodatkowe koszty i nieprzewidziane kłopoty.

fajnie ze zainteresowaliscie sie tematem

przyznam ze w pierwszej chwili po prostu myslalem o tym aby wyslac priva do Roberta S. ty bardziej ze juz wczesniej pytalem go o swoj projekt :wink:

wklejam rzut parteru

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3492/parter_big.gif

chodzi mi o tylną scianę budynku i tą po prawej stronie

strop monolityczny zbrojony krzyżowo

w wolnej chwili skrobne @ do autora projektu

sonal, moim zdaniem wymaga to spojrzenia do projektu konstrukcji. chcesz zwiekszyc rozpietosc stropu, który ma najwieksza rozpietosc w Twoim projekcie. nie wiemy jak jest rozparta wiezba, a ta zmiana bedzie miala na pewno wplyw takze na dlugosc krokwi. Mozliwe, ze projektant przyjął zbrojenie stropu na zapas, ale jest to jedynie gdybanie.

thalex - ja pisałem o rozpiętości stropu - oczywiscie ze strop rozparty na 7m bedzie sie różnił od stropu rozpiętego na 3,5m - w przypadku zbrojenia jednokierunkowego. nie zamierzam sie zaglebiac, czy twoja "kratka" jest dobra i ti i tu - wymaga to zrobienia zestawienia obciążen.. jakos nie mam ochoty sie w to bawic, żeby Ci cokolwiek udawadniac

Musi być więcej danych o projekcie.

sonal podaj link aby zobaczyć cały dom.

Będzie chyba problem z oknami w pomieszczeniu nr8 :( , chociaż tam możnaby zrezygnować z jednego okna :-?

Pod względem konstrunkcyjnym jest szansa na o.k.

....Ponownie przeliczyć należy długość krokwi,jętek,stali zbrojeniowej....

Bardzo ciekawa uwaga co długości jętek :o :o krokiew wydłuża się o 0,7m i będą inne jętki??

robert skitek ma racje probem powinien roziązać Twoj konstruktor

jego konstruktor powiedział; masa roboty więc sonal pyta na forum

-------------

architek adaptujący projekt to powiedział :D :D :D

Do Thalex

Jeżeli przesuwasz ścianę to zmieniasz kąt nachylenia dachu.Wówczas musisz mieć dłuższe krokwie i co za tym idzie jetki,które go spinają.Przerabiałam to u siebie

no tak gdzieś o 10cm, co każdy dostawca drewna już dodaje przy sprzedaży. Lub jętkę podniesiemy na krokwiach o 5cm.

Bez zobaczenia na projekt nic nie będziemy wiedzieć.

Sonal pokażesz projekt czy nie?