Carrrlos 15.05.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 mój developer nie zapewnił "wchłaniania" wody z dachów od strony ogrodów. każdy z nabywców myśli o własnym drenażu rozsączającym z ewentulnym wkopanym na końcu zbiornikiem wyglądało by to mniej więcej tak: drenaż wężownicą i na końcu beczka/zbiornik powiedzcie mi z jakich materiałów to wykonać i na jkaiej głębokości posadowić?? rura, jaka- fi?, PcV'ka zwykła jak do kanalizy z otworkami czy taka miękka jak peszel? jakie otwory jak gęsto? czym owinąć rurę, jakaś geowłóknina czy coś takiego jaka beczka na koniec, ile litrów 200? 1000? help me please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ektomek 15.05.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 najsampierw zbiornik a potem drenaż. Niech woda gromadzi się najpierw w zbiorniku a jej nadmiar będzie rozsączany. Zalety : wrzucamy pompę i darmowa woda do podlewania ogrodu lub umycia samochodu. Co do drenażu to jeżeli woda gruntowa jest w okolicy 1 - 1,5 m to większy problem jeżeli niżej to wykop na około 1 do 1,2 metra powinien wystarczyć. Na spód żwir gruby lub jak najgrubszy, na to rura drenarska (żółta z dziurkami) fi 100 będzie dobra, na rurę żwir ten sam. Co do geowłókniny to u siebie zastosowałem folię ( na to wszystko) ma ona zapobiegać przed przedostaniem się do żwiru i rury wszystkich drobinek piasku z ziemi którą to wszystko przysypiesz. A tak na marginesie, osiedle bez kanalizacji deszczowej? Trzy dni dobrego deszczu i wszyscy pływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanek 16.05.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Trzeba zacząć od obliczenia ile wody ten "system" ma obsłużyć. Tzn. z jakiej powierzchni dachu, przyjąć jakieś krytyczne jednorazowe opady w litrach na m2 i dostosować pojemność rury i beczki tak aby woda się tam na pewno zmieściła zanim się elegancko rozsączy. Fi 100 jest ok. - u mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts