margo 15.05.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Czy ktos budowal przy wykorzystaniu tych technologii? Podobno gwarantuje duzo ciepla i nie trzeba ocieplac dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 17.05.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Ja budowałam i mieszkam już 6 lat w takim domu. Budowa szła szybko i sprawnie, nie było żadnych kłopotów. Natomiast mieszka się super. Naprawdę jest to metoda energooszczędna. Dom o pow. 150 m2 parter i poddasze użytkowe sezon grzewczy trwa u nas ok 3 - 4 miesięcy ( w tym roku od 10 grudnia do końca marca). Ogrzewanie podłogowe w całym domu na gaz. W tym roku za sam okres grzewczy zapłaciłam 950 zł za gaz z tym że w tej cenie jest jeszcze ogrzewanie ciepłej wody i gotowanie na gazie, czyli na m-c ok 250 zł. Pozostały czas gdy jest chłodno palimy w kominku drewnem rozpalając po południu ok godz. 18 i kończąc ok 22 i to wystarczy aby ogrzać cały dom. W domu temp. ok. 20 - 21 stopni C.Gdy wcześniej pisałam o tym na forum to niektórzy śmiali się że dom to pewnie malutki (50m2) bo to niemożliwe aby ogrzewanie było takie tanie, a jednak tak jest nie wierzą Ci którzy nie spróbowali i nie znaja tej technologii. Ci co mieszkają w takim domu mogą to potwierdzić.A jeszcze dodam że przeciwnicy tej technologi wymyślają jakieś grzyby, wilgoć itp ale wierz mi to jest nieprawda - jestem tego przykładem choć nie mam żadnej specjalnej wentylacji tylko taką jak w każdym innym domu. I jeszcze jedno budując w tej technologi nie trzeba już budynku ocieplać. Pozdrawiam gorąco i jeżeli się zastanawiasz nad metodą w której zbudujesz swój wymarzony dom to ja ze swej strony polecam, a decyzja jest Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margo 21.05.2005 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, już myslałam, że nikt nie buduje, a czy potrzebna jest ekipa, która zna się na tej technologii? (zakładam ze tak) czy Ty z takiej korzystałaś? I jeszcze - czy takie budowanie jest droższe? Mogłabyś powiedziec jak to wypadło cenowo? Ewentualnie proszę napisz na priv. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 24.05.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Margo przed wyborem tej technologii sporo dowiedzieliśmy się o niej od producenta tych elementów styropianowych firmy Thermodom z Żor. Firma ta przesyłała sporo materiałów opisowych oraz kasetę video na której była pokazana budowa od wykopów po dach i wykończenie budynku. Dodatkowo firma która nam to budowała była na szkoleniu które prowadzi producent tego systemu, no i oczywiście mój małżonek również w tym szkoleniu uczestniczył a że jest z wykształcenia budowlaniec to nad wszystkim później czuwał. Jeżeli chodzi o koszty to budowa była prowadzona w latach 03.97 - 11.99 więc są to ceny trochę inne niż obecne, ale na ten czas gdy zaczynaliśmy to metoda ta była jakieś 30% tańsza od innych (np. pustak, cegła + ocieplenie) nie licząc robocizny (bo wykonuje się jednorazowo i ścianę i ocieplenie).Proponuję poszperaj w internecie pod hasłem "thermomur" napewno mają swoją stronę inernetową więc pewnie wszystkiego się dowiesz u źródła. A gdzie będziecie budować? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margo 25.05.2005 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Tak, już szperałam, wciąż się zastanawiamy, a budowac się będziemy koło Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.05.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Zastanawiam się nad tym systemem jako alternatywę do innego szalunku traconego - Isomax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.02.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 a jak mają się odczucia w chwili obecnej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.02.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 a jak mają się odczucia w chwili obecnej??Zaglądałeś do mojego dziennika? http://forum.muratordom.pl/post2133764.htm#2133764 http://forum.muratordom.pl/post3600672.htm#3600672 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.02.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 hej - dzięki - zapisałem i w wolny wieczór poczytam do snu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejczak7 15.03.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 witam, Znalazłęm Pańskąwypowiedz na stronie poświęconej termomurowi, czy wybudowaliście Państwo dom w tym systemie? Będę wdzięczny za odpowiedz bo sam stoje przed tym dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts