Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halinów czy Nieporęt???

Recommended Posts

Niestety przy samej stacji nie ma już nic co nadawałoby się do budowy, ale znalazłam coś ok.300czy 400m od stacji.

A po co Ci przy samej stacji ? Lubisz sluchac loskotu pociagow towarowych czy ekspresow ? 300-400m to bardzo dobra odleglosc. Ja tak mam w Dębem. Do stacji bez pospiechu 15 minut ide.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako że tez kiedyś byliśmy o krok od kupienia działki w Cisiu, to doradzę:

Wszyscy bojący się autostrady!

Pamiętajcie, że jej przebieg nie musi byc uwidoczniony w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Może się okazać, że będzie w zupełnie innym miejscu. My w oklicach Góry Kalwarii też przerabiamy zakłady: puszczą tędy czy tędy. To jest szczególna inwestycja, która może mieć inną lokalizację niż przewidziana w m.p.z.p. Najlepiej, jeśli macie jakieś dojścia, podpytać również u drogowców i w urzędzie wojewódzkim.

Dwa lata temu węzeł w Koniku wydawał się być nienaruszalną sprawą; jak jest teraz - nie mam pojęcia.

Oczywiście Halinów!!!

Bo my tam kupiliśmy :wink: a dokładniej w Długiej Szlacheckiej.

Szukaliśmy tylko w tamtejszej okolicy z tego powodu iż oboje pochodzimy z Wesołej a ponieważ jest za droga więc zdecydowaliśmy się na okolice Halinowa. Po obejrzeniu kilku działek w zeszłym roku zdecydowaliśmu się na zakup w tym, i niestety za późno bo wzrosły ceny :o . Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło jest ładniejsza, większa i w pięknej oklocy!!! Na razie nie wygląda to za pięknie - takie pole porośnięte chaszczami ale będzie cudnie. Właśnie elektrownia stawia nowe słupy a w ciągu dwóch lat będziemy mieli piękną 20-sto metrową drogę - czyli kanalizację i wodociąg :lol: . Gmina Halinów jest bardzo rozwojowa :p .

Monika! Też pochodzę z Wesołej i też z bólem z niej zrezygnowałam z powodu cen :cry:

Swoją drogą, trzy lata temu ani ja ani mąż nie przewidzieliśmy, że nam obojgu przeniosą pracę na Pragę - i teraz byśmy pewnie za wszelką cenę w ten Halinów weszli. Zza Piaseczna cokolwiek daleko... Też uważam, że to bardzo rozwojowa gmina.

Oj, ale się ten wątek ładnie rozwinął :D

Dawno mnie tu nie bylo, ale witam moich przeszłych sąsiadów. Nie wiem czy wczesniej pisałam, że ostatecznie kupiliśmy działkę w Halinowie a właściwie to w Mrowiskach. Troche dalej od torów i stacji, ale jesteśmy zmotoryzowani, a przyszle dzieci będą jeździły do szkoły autobusem. Zresztą myślę, że jak już tam będzie więcej domków to będzie tez i jakiś lokalny transport do stacji... zobaczymy. Co do ewentualnej autostrady, to ja myslę, że zanim ona powstanie... o ile powstanie...

A do Nieporętu skutecznie zniechęcily mnie korki i koszmarne tłumy latem nad zalewem. Tam sie nie na dojechac w weekend!!! Troche szkoda, bo to piekne tereny.

Pozdrawiam :)

Hej Mag!!

Daj znac proszę o jakis ofertach o ile nie będziesz nimi zainteresowana.

My tez już na 90% jesteśmy zdecydowani na gminę Halinów.

Konkretnie Cisie (jeszcze w miare tanio). Po informacji o autostradzie w tym wątku (wielkie dzięki) poszukamy czegoś na południe od stacji tak do 1km. Pojeździlismy trochę po okolicy, znaleźlismy 1 fajną działkę, ale wyglada na to, że przebiega przez nią trasa autostrady.

W sobote ruszamy poszukac ogłoszeń, jesli nie wyjdzie uderzymy do agnecji. Mamy namierzoną 1 agencje z kilkoma działeczkami w tym regionie.

My juz zakupiliśmy działkę, wlaśnie za posrednictwem lokalnej agencji, którą zresztą bardzo polecam. Pani jest przemiła i w przeciwieństwie do reszty agencji z jakimi mieliśmy do czynienia, naprawde pokazuje konkretne oferty jakimi jest się zainetresowanym.Nie wiem czy tutaj można podać o jaka agencje chodzi???? Ale w Halinowie jest chyba tylko jedna agencja. Jak chcesz moge Ci przeslac nazwe mailem.

Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 3 months później...

Jeszcze się dopiszę :)

Halinów bo.....

1. nie wytną lasów gdyż są tam rezerwaty przyrody i tylko dlatego te lasy są do dziś a biorąc pod uwagę jak dużą wagę przywiązują teraz do ekologi- jestem spokojna że zawsze będę miała zielone lasy patrząc z okna a nie domy czy markety.

2. niebawem powstanie obwodnica dzięki której wszystkie tiry będą mogły śmigać omijajac Halinów :) i tym samym droga będzie bezpieczniejsza

3. Doskonale działa PKP- obecnie głównie kursuja pociągi Mazowieckich Kolei które są czyściutkie i monitorowane. Do Warszawy Wschodniej jedzie się ok. 15-20 minut a do centrum 30.

4. Jest autobus (ale wolę pociąg), niemniej jest i można z niego korzytsać

5. Praktycznie nie ma korków - jedzie się "w ciągu" ale nie stoi. Koleżanka do Serocka nieraz jedzie ok. 1 -1,5 więc niech nikt mi nie mówi ze do Legionowa itp super się jedzie- jechałam może z 5 razy w życiu i wystarczy.

6. Zalew jest brudny i nie zawsze można z niego korzystać- ja więc wolę iśc do lasów w Halinowie

7. Do Geanta jedzie się ok. 10-15 minut.

8. Ponadto Halinów jak każda inna szanująca się miejscowość ma szkoły, biblioteki, sklepy, pocztę, bank itp , itd. i bardzo dynamicznie się rozwija. Wszystkie domki mają podobny styl (budowane obecnie), działki są dość spore więc nie ma tak że domek stoi na domku.

No i ogólnie POLECAM- Halinów :)

Halinów bo.....

1. nie wytną lasów gdyż są tam rezerwaty przyrody i tylko dlatego te lasy są do dziś a biorąc pod uwagę jak dużą wagę przywiązują teraz do ekologi- jestem spokojna że zawsze będę miała zielone lasy patrząc z okna a nie domy czy markety.

2. niebawem powstanie obwodnica dzięki której wszystkie tiry będą mogły śmigać omijajac Halinów :) i tym samym droga będzie bezpieczniejsza

3. Doskonale działa PKP- obecnie głównie kursuja pociągi Mazowieckich Kolei które są czyściutkie i monitorowane. Do Warszawy Wschodniej jedzie się ok. 15-20 minut a do centrum 30.

5. Praktycznie nie ma korków - jedzie się "w ciągu" ale nie stoi. Koleżanka do Serocka nieraz jedzie ok. 1 -1,5 więc niech nikt mi nie mówi ze do Legionowa itp super się jedzie- jechałam może z 5 razy w życiu i wystarczy.

6. Zalew jest brudny i nie zawsze można z niego korzystać- ja więc wolę iśc do lasów w Halinowie

8. Ponadto Halinów jak każda inna szanująca się miejscowość ma szkoły, biblioteki, sklepy, pocztę, bank itp , itd. i bardzo dynamicznie się rozwija. Wszystkie domki mają podobny styl (budowane obecnie), działki są dość spore więc nie ma tak że domek stoi na domku.

a ja jeżdzę codziennie do Legionowa i korki mam sporadycznie więc nie przesadzaj z tym złym dojazdem .

Halinów bo.....

a ja jeżdzę codziennie do Legionowa i korki mam sporadycznie więc nie przesadzaj z tym złym dojazdem .

No to miałam wyjątkowego pecha kazdorazowo. Bo ja jechałam może z 5-6 razy i KAŻDORAZOWO stałam w korkach. Ale tak jak pisze ja jechałam tylko kilka razy.... a jak na to patrzeć to każdy wie

No to miałam wyjątkowego pecha kazdorazowo. Bo ja jechałam może z 5-6 razy i KAŻDORAZOWO stałam w korkach. Ale tak jak pisze ja jechałam tylko kilka razy.... a jak na to patrzeć to każdy wie

No to moj kolega ma pecha piec razy w tygodniu. a jezdzi tylko z Tarchomina do Centrum...

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Jako że tez kiedyś byliśmy o krok od kupienia działki w Cisiu, to doradzę:

Wszyscy bojący się autostrady!

Pamiętajcie, że jej przebieg nie musi byc uwidoczniony w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Może się okazać, że będzie w zupełnie innym miejscu. My w oklicach Góry Kalwarii też przerabiamy zakłady: puszczą tędy czy tędy. To jest szczególna inwestycja, która może mieć inną lokalizację niż przewidziana w m.p.z.p. Najlepiej, jeśli macie jakieś dojścia, podpytać również u drogowców i w urzędzie wojewódzkim.

Dwa lata temu węzeł w Koniku wydawał się być nienaruszalną sprawą; jak jest teraz - nie mam pojęcia.

Czy ktos moze mi powiedziec jak wyglada sprawa autostrady?

Czy sa jakies tereny , ktorych nie bierze sie pod uwage wyznaczajac trase ?

Ja nie mam wogole pojecia o tym o co pytam , wiec kazda podpowiedz bedzie dla mnie jakims rozjasnieniem sytuacji.

Wiec wystarczy mi nawet jak ktos powie , zeby nie szukac dzialki kolo Nieporetu , bo tam cos bedzie , a szukac kolo Otwocka bo tam nie bedzie .

Nazwy miejscowosci sa oczywiscie przypadkowe

• 2 weeks później...

Witam fajny wątek i mocno w obrębie moich zainteresowań. Rozglądam się wszędzie wokół Warszawy ale jednak przeważa Halinów szczególnie, że jestem z Wesołej. Wiem jak tu jest, zwierzęta cisza spokój a cywilizacja po ręką. Co do zwierząt nie dawno w Wesołej (w zeszłym tygodniu) na łosia się napatoczyliśmy z rodzinką, pod kościołem sobie łaził...

Wracając do tematu, może poradzicie jakieś rewiry dokładniej. Widziałem zagórze (to halinowskie) i Budziska. Jak dotąd dajemy się obwozić biurom, ale cena jest wtedy wyraźnie wyższa.

Może słyszeliście coś o działkach w tamych okolicach, najchętniej gdzieś do cisie bym kupił, gdzieś niedaleko lasu i w ciszy, choć i komunikacja będzie porządana :) oboje z żoną głównie nauczaniem się zajmujemy więc bliżej strajku jesteśmy niż fortuny :).

Co do autostrady to przynajmniej dla mnie liczy się aby z którejś strony był las, ale las a nie kępa drzew, wtedy jakoś przeżyje i to. Najprawdopodobniejszy wariant s17 wiedzie przez Wesoła i halinowa nie narusza. Gorzej jeśli wesoła przepchnie swoją wersję samorządową. Problemem może być droga lokalna łącząca otwock i wołomin. Wiem, że będzie przez Józefin szła (oglądałem tam działkę, ale ryzyko zamieszkania dokładnie przy tej 12 metrowej drodze to dla mnie za dużo. Jeszcze co do autostrad, koniecznie trzea zwracać uwagę jak daleko do zjazdu jakiegoś będzie, bo inaczej nie dośc, że hałas zyskamy to nie będzie korzyści żadnej z tej drogi (skoro aby do niej wjechać trzeba będzie polnymi drogami zasuwać ileś kilometrów)

Rozpisałem się, ogólnie będe dozgonnie wdzięczny za informację, gdzie i jak szukać albo jakies konkretne namiary. Da się zamknąć w 70000 w tym rejonie?

Moze jestescie bardziej zorientowani i podpowiecie .

Czy te drogi to maja byc nowe ,

czy stare juz istniejace maja poszerzac?

Drogi niby potrzebne , tylko nikt nie chce na drodze mieszkac , ja tez nie , dlatego bardzo mnie interesuje jak to bedzie .

Wyzej podany jest link do mapek , ale chyba trzeba znac okolice , zeby wiedziec co tam jest narysowane.

Dzieku Yorik za ten link :)