Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan zero?

Recommended Posts

Co do piachu/ziemi w fundamenty, to rzeczywiście nie wrzuciłbym ziemi organicznej lub humusu (z wiadomych względów), ale piach gorszej jakości, nawet nie do końca czysty (ze zdarzającymi się gdzieniegdzie elementami gliny) jak najbardziej - szczególnie przy takiej różnicy w kosztach.

Być może cię pocieszę - moi robotnicy są raczej tani, a jednocześnie sprawdzeni i dobrzy (chyba mi się udało :-). Póki co jestem z nich bardzo zadowolony.

Fakt deski na szalunki się przydadzą, ale może dlatego robocizna była tak droga. Mi koparka zdjęła chumus, geodeta wytyczył, potem koparka wykopała dalsze 40 cm, a dalej wykopałem jedynie dołeczki pod ławy (w sumie 1 dzień roboty ja z bratem). Na pewno szalowanie całych ław znacznie zwiększyłoby koszty, dlatego tak nie robiłem, a uważam, że na jakości nic nie straciłem, ławy są równe i porządne (nie robiłem chudziaka pod ławami, a wysokość ław dałem na 40 cm z betonu B20, zamiast jak w projekcie 30 cm).

I jeszcze jedna uwaga do twojego rachunku. Ja za zdjęcie chumusu dałem 150 PLN, a podejrzewam że powierzchnię pod dom mamy zbliżoną, więc twoja cena 500 PLN, jest 3 krotnie wyższa. ... (mam tego samego gościa od piachu i koparki :-).

Pozdrawiam