Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś ma pomysł na drogę?

Martula

Recommended Posts

Mam drogę dojazdową do działki,tylko,że istnieje tylko na mapie.Czy ktoś ma pomysł, jak tanio utwardzić taką drogę, aby można było po niej jeździć i aby nadawała się do użytku.Pomóżcie, bo mnie nic sensownego nie przychodzi do głowy.Droga jst gminna,pokryta śliską gliną i jeszcze z górki.

Jeszcze jeden sposób - w przeciwieństwie do poprzednich TANI - wysypanie drogi szlaką z pobliskiej ciepłowni. Można kupić b. tanio, a gdzieniegdzie nawet dadzą za darmo - tylko transport trzeba sobie załatwić. Na początku jest grząsko, ale potem ubija się na kamień. Polecam z własnego doświadczenia.

A co powiecie na frezowiny? To takie skrawki asfaltu, który zdzierają przy remontach dróg!

Mi jeden znajomy fachowiec obiecał coś takiego!!! Podobno rewelacja!

Wysypujesz frezwoiny, to ubijasz walcem i latem jak przygrzeje słoneczko masz "piękną" imitację asfaltu!!!!

Za dróżkę 500 m kwadratowych ma skasować około 1 kPLN (frezowiny plus ubicie walcem).

Krzysztof

Właśnie skończyłem wczoraj budowę swojej drogi:

1. Wykorytowanie

2. Wysypanie nastepnie ubicie / walcem rolniczym/ pospółki

3 Wysypanie i ubicie kamienia

4. Wykorytowanie 2 pasów pod koła i położenie płyt bet. IOMB

Nie polecam żóżla ponieważ na wiosnę po roztopach robi się

straszna czarna breja.

Tańszym rozwiązniem jest położenie na płasko większych kawałków

gruzu oraz ,,zafugowanie" tego żwirem.

PZDR-GMC

U mnie żużel leży dopiero od lutego, ale jedną wiosnę przeżył i żadna breja się nie zrobiła - wręcz przeciwnie, jest twardy jak asfalt. A moja droga dojazdowa to wcześniej przez kilkadziesiąt lat było regularnie orane i uprawiane pole. Tłuczeń czy plyty betonowe są na pewno lepsze, ale to kosztuje i to sporo - jeśli ktoś chce pakować prywatną kasę w gminną drogę, to cóż - gratuluję pełnego portfela.

Rzeczywiście ,,żużel" :smile:.

Jeden sezon to nic, po kilku sezonach żużel jest przerobiony

przez koła na pył który podczas letnich upałów

zostaje za autem jak na OS-ie rajdu Safari. A podczas

mokrej lub po mokrej pogodzie brudzi wszystko a szczególnie

ubrania dzieciaków jeżdżących na rowerach + posadzka w garażu.

Nie polecam.

Romawiamy o budowie drogi wewnętrznej do działki /domu/ a nie gminnej - gminną niech sie zajmie po wyborach nowy wójt/burmistrz. PZDR-GMC

On 2002-10-24 14:06, Martula wrote:

Droga jst gminna,pokryta śliską gliną i jeszcze z górki.

Taki był punkt wyjścia - droga gminna.

A na burmistrzów chyba nikt nie liczy... w mojej miejscowości utwardzili ostatnio drogi na jednym z osiedli - zamieszkałym od 20 lat. Może jak będę miał 50-tkę to też się drogi doczekam :smile:

Także miałem problem z gminną drogą. Ale wystarczyło odwiedzić burmistrza i przypomnieć o obowiązkach gminy. Ekipa przyjechała w ciagu 2 dni. (jedyny mój koszt to podatek, jaki płacimy do gminy)

Odwiedzenie burmistrza nie jest drogie :wink:.a wielu w programach

przed wyborami obiecuje rozwiązanie problemów komunikacyjnych.

GMC

Najważniejsze jest korytowanie !!!!!!!! - osobówka 30cm wystarczy - na to gruz albo żużel chutniczy albo śmiecie a na to tłuczeń - tanio i tak to nie wyjdzie, ale korytować bezwzględnie by dwa razy roboty nie robić tej samej !!!!!