Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pojemność szamba

Recommended Posts

Pan inzynier mamon ma RACJE !!!!!

...szamba nie mozna trzymac 2 mce, chiba ze rodzinie i sonsiadom kupic po klamerce na nos :lol:

Tak jakem rzekl, 160 - 200 l/osobe/dzien ( jedni siem kompiom czesciej a inni boja sie zmydlic :roll: ) i tylaaaaaa...

...warto zalozyc np. baterie na fotokomórke ( ok. 1200,- pln ) które zwracaja sie po niecalym roku, przy 4 osobach( a zwazywszy na oszczednosci w wywozie przez szambiarzy to krócej :D )

Pozdro

J

... Alexsoft- napisz coś o tych bakteriach- może też je będę zażywał :wink: Ile to kosztuje, jak często się sypie i jak nazywa się ten środek?

Pozdrawiam.

rafallogi

pytanie nie do mnie ale

ja stosowałem kiedys droższy środek nazywający się tigger1 - srodek niemiecki

i aqtivator bioloqui - francuski

ten francuski kosztował symboliczna złotówka za szaszetke/lecz ostatnio tego nie kupowałem - tu nie ręcze za cene/ - wstepnie dawkuje sie porcje ok 1 łyzka stołowa na szambo do 6 m3 - jak dobrze pamietam

pózniej profilatktycznie co tydzień mała łyzeczka

o ile bakteri nie zniszczysz detergentami lub nie wymrozisz - same sie namnazaja ... ta łyzeczka to profilaktyka ...

u mnie to rozwiązanie sprawdzało sie b. dobrze

pzdr

Alexsoft- napisz coś o tych bakteriach- może też je będę zażywał :wink: Ile to kosztuje, jak często się sypie i jak nazywa się ten środek?

Pozdrawiam.

Na polskim rynku są co najmniej dwa takiego typu środki.

Ja uzywam Biolatrin (produkcja polska - prywatny producent - ale to faktycznie działający środek).

Kosztuje to jakoś niewiele typu kilkadziesiąt złotych rocznie.....

Dla mojej rodzinki 2+2 (bardzo małe :D ) 10m3 (choć szambiarze ciągle twierdza że mam 13 m3 :wink: ) starcza na 3-4 tygodni. Radze nie robić większego bo beczka ma ok. 10-12 m3 (przynajmniej ja nie wiedziałem większej), więc trzeba zamawiać dwie, zaś mniejsze wydaje mi się nieekonomiczne, bo cena za wywiezienie jest podobna (+/- 30 zł).

Ja mam 9 m3 prefabrykowane,szczelne ze stabilizatorami (podmokły grunt).

Wywóz raz na m-c ,ok. 8,5m3 lub 7,5m3 (zalezy kto przyjedzie),koszt ok. 70-80 zł.

Szambiarki te małe mają ok. 4,5m3 większe ok. 7-9 m3 tak,że szambo wieksze i tak musi byc dwa razy opróżniane.

Bywa i tak , że płaci się nie za m3 szamba , ale za sam przyjazd szambiarki , wtedy chyba warto zrobić szambo o podobnej pojemności.

Za 2 lata u mnie ma być kanalizacja , robię więc szambo o pojemności 9m3 , jak się wypełni , przyjedzie beczkowóz , "zatankuje" do pełna i odjedzie. Jak często będzie przyjeżdżał ? Nie wiem , ale gdybym miał większe szambo na pewno nie przyjeżdżałby rzadziej.

A jak mnie skanalizują , będe gromadził w dawnym szambie deszczówkę do podlewania ogrodu , bo za ścieki płaci się tyle ile wody zużywa.

To trochę łagodzi mój ból , zwiazany z wydatkami na tymczasowe szambo.