rkali 24.10.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Zaczynam poważnie myślec o budowie własnego domu, ale przerażają mnie koszty, podawane w różnego rodzaju katalogach, za wybudowanie domu. Czy te ceny faktycznie sa takie wysokie,czy należy przyjąć że są to ceny do negocjacji. Jaki jest średni koszty wybudowania m2 domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek 24.10.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Cześćzajrzyj do rozdziału o projektach gotowych muratora i tam na pewno znajdziesz średni koszt m2 domuNie jest żle i da się żyć budując dom - a naprawdę warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 24.10.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 To zależy od technologii i ilości włożonej przez ciebie pracy własnej. Ja przewiduję, że u mnie wyjdzie 2500 zł/m2 (wszystko wliczone), ale nie powiem, żebym za bardzo oszczędzał. Choć drożej też się da. Oszczędnościowi wyczynowcy schodzą do kosztów niewiele powyżej 1000 zł za metr. [ Ta wiadomość była edytowana przez: franekF dnia 2002-10-24 16:50 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 25.10.2002 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Ja, przy dużym udziale pracy własnej i raczej tanich materiałach planuję 1500-1800 zł. Jak wyjdzie to w praktyce, zobaczymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 25.10.2002 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Ceny u hurtownikoe i wykonawcow to ceny wyjsciowe do negocjacji. Jak bedziesz negocjowal je na kazdym etapie to koszt budowy na 1m2 bedzie nizszy niz przy kupnie mieszkania. Podobno niektorzy dochodza do 1000zl/m2 ale prawdziwsza bedzie cena rzedu 1300-1400zl/m2 przy uwzglednieniu roznych upustow i wlasnego wysilku. Koszt rzedu 2500zl/m2 - to wtedy jak nic nie robisz i niczym sie nie zajmujesz a tylko placisz kase a za ciebie buduje developer. To jednak rozwiazanie dla bogatych. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 25.10.2002 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Mnie wyszło 1650 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 25.10.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 o Boże - to są mam nadzieję ceny z wykończeniem, bo ja mam 150 m2 (tylko narazie na parterze do wykończenia)i mam nadzieję się zmieścic w niecałych 200.000 PLN, bo tylko tyle mam kredytu... O meblach i takich tam... nawet nie marzę...B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.10.2002 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Po co budować takie duże domy, jak nie ma się kasy. Na Forum jest tylko kilka osób, które zdecydowały się na D06. Czy nie warto szybciej wybudować, zamieszkać i cieszyć się życiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Oj warto, warto, ale mój projekt tak sie jakoś "w międzyczasie" rozrósł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 25.10.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 To ja.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 25.10.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Większość z nas, jak sądzę, decydując się na większy dom (pow.120m) ma zamiar budować go etapami - to co konieczne do wprowadzenia, sprzedaż meszkania lub kredyt i wykończenie spokojne reszty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 25.10.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Tak, to jest z wykończeniem (pełnym). Własnej pracy niewiele. Okolice W-wy - to też trochę podbija cenę. Myślę i tak, że to niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 25.10.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Tak, to jest z wykończeniem (pełnym). Własnej pracy niewiele. Okolice W-wy - to też trochę podbija cenę. Myślę i tak, że to niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Rkali,Pod W-wa dom ok 145m kosztowal bez dzialki i bez szalenstw w wykonczeniu ( najdrozsza rzecz do dachowka ceram) troche ponad 300 tys.Mysle ze koszt z ktorym trzeba sie liczyc to 2500/m2.Chyba ze masz w rodzinie budowlancow ktorzy troche popracuja za friko lub mieszkasz w innym rejonie Polski gdzie robocizna jest troche tansza ( materialy bud. w tej samej cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.10.2002 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Zerknąłem jeszcze raz na kosztorys mojego domu. I utwierdził on mnie w przekonaniu, że można zbudować tanio jeżeli:wybierze się prosty projekt,dom będzie parterowy bez użytkowego poddasza (D06),ogrzewanie kominkiem z rozprowadzaniem ciepła,instalacje wykona się we własnym zakresie,cwu z piecyka, bez cyrkulacji,do wykończenia zastosuje się materiały z niższej półki (wykładziny, proste drzwi wewnętrzne),ograniczy się różnego rodzaju bajery (ogrzewanie podłogowe),Wtedy można zmieścić się w okolicach 1000 zł. Ten post ma być optymistyczny - można tanio budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 26.10.2002 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Odbiegnę nieco od prezentowanych wyżej wielkości. Dane są sćisłe - bo już mieszkam:- rejon - wieś w Małopolsce-jestem budowlańcem, ale sam palcem nie kiwnąłem; tylko myślałem- projekt wymyśliliśmy sami: mał być stylowy wiejski domek z poddaszem- powierzchmia parteru i poddasza 2x96 m2- materiały podstawowe dobrej klasy, części które można wymieniać z niższej półki (okna PCV); dachówka ceramiczna Tondach (czechy)- płytki starannie wyszukane nie przekraczały 30 zł/m2- panele klasy AC4, ale cenowo w okolicy 40 zł/m2- szaleństwo w kotłowni - Vitodens 200 kondensacyjny- budowa prowadzona przez firmy (wiejskie), legalnie , za fakturami- działka 2.300 m2Wszystko to wyjęło mi z kieszeni 265.000 zł, co- jakby nie liczyć, łącznie z działką kosztowało 1380 zł/m2. Tyle tylko, że nie pod Warszawą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts