Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akryl czy mineralny

Recommended Posts

Mineralny pomalowany farbą silikonową.

Dlaczego tak? Jaki jest powód?

Rozmyślałem nad mineralnym białym.

Wykonawca proponuje mi akrylowy KABE odradzając mineralny ze wzdględu na jakość.

Akrylowe się brudzą. Daj mineralny.

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30131&postdays=0&postorder=asc&highlight=sto+tynki&start=0

To jeden z cytatów w/w wątku:

grzes_m

Nie polecam AKRYLU ! ODRADZAM ! Brudzi się elektrostatycznie i wygląda jak szmata.

Polecam SILIKON ; tynk mineralny + malowanie dobrym silikonem nie żadnym polisilikonem czy innym wynalazkiem tylko silikonem ( może być dyspersja silikonowa )

Może być także silikat ( ale uwaga jest trudniejszy - mniej tolerancyjny na błędy wykonawcze )

Pracowałem w tym 6 lat u dobrego producenta widziałem kilka fasad

i problemów i mam wewnętrzne przekonanie - tylko SILIKON

Tynki mineralne, akrylowe, a nie można dać tynku silikatowego barwionego w masie i już nie malować? Można kupić teraz tynki Terranowa za ok. 6,50 PLN za kg. Fachowcy mówią, że tynk silikatowy dobry jest, prawda to?

No właśnie prawda to?

Mój wykonawca proponuje mi tynk akrylowy a gdybym chciał mineralny + farba silikonowa to wtedy podnosi mi cenę o 2 tyś

czyli o 10zł za metr kwadratowy :o :o

Czy ma rację?

Położyc można wszystko na co się ma ochotę.

Pomalowanie - jakiegokolwiek podłoża ewidentnie poprawia parametry nasiąkliwości - spada 3 do 4 razy dla mineralnego i 1,5 -2 dla innych. Pondto wyrównuje wygląd fasady, w szczególności niektóre partactwa.

Dlatego radzę malować.

Farba silikonowa ponadto powoduje tzw. efekt samooczyszczenia , tzn. padający deszcz zmywa i zbiera zanieczyszczenia. Taka fasada zawsze optycznie wygląda najlepiej.

Podłoże może być białe. Po pomalowaniu - w razie małego uszkodzenia mechanicznego wychodzi mały biały, pryszcz. To taka wada.

Dlatego lepiej używać podłoże kolorowe. Nie jest to mus. Ponadto przy kolorowym podłożu można fasadę pomalować tylko jeden raz, przy bieli w 95% trzeba to robić dwukrotnie.

Podłoże może być dowolne. Wybór tynku podkładowego zależy od zasobności, i innych wymogów np. mechanicznych - jeśli są w domu dzieci kopiące piłkę o ścianę itp.

Optimum - moim zdaniem - dla standardowego obiektu jednorodzinnego - tynk mineralny - bo najtańszy ze wszystkich tynków, a pomalowany silikonową farbą uzyskuje najlepsze parametry za stosunkowo niewielkie pieniądze. Każde inne rozwiązanie też wchodzi w rachubę.

Podnoszenie ceny o 10 pln za takie rozwiązanie to gruba przesada.

Przy DOBRYM tynku na nowym podłożu warstwy zbrojącej - można zrezygnować z gruntowania. Ale robić to bardzo świadomie.

Cholerka, ja etz się gubię mam dom z bk24 cm + 15 cm styropianu, co polecacie jaki tynk, ajki rodzaj, jaki producent?

Witam!

I tu jest odwieczny dylemat tego forum. Proszę od razu nie rzucać na mnie gromy ale nie ma, albo, nie uzyska się odpowiedzi na to pytanie - patrz odpowiedź "nurni". Ilu będzie biorących udział w tym temacie tyle będzie odpowiedzi, podpowiedzi, polecanych tynków, producentó itd. itd. itp. itp....Każdy musi wybrać SAM a potem chwalić to co wybrał :wink:

• 2 weeks później...

W przypadku tynku akrylowego a przede wszystkim mineralnego producenci mają ograniczoną paletę barw. W przypadku tynku mineralnego malowanego farbą można poszaleć z kolorami (chociaż dla niektórych jest to problem). Poza tym różnica w cenach poszczególnych grup kolorystycznych może być bardzo duża, w przypadku farby różnica w cenie barwienia to maks. 40 gr/l nie trzeba się więc zbytnio kosztem i wybrać kolor jaki się chce.

Plecam delikatny baranek np. 2 mm i farba silkonowa, najlepszy stosunek jakości do ceny. Caparol np. ma ostatnio dobre ceny a i jakość niezła.

W przypadku akrylu należy sprawdzić czy ma dodatki zapobiegające elektryzowaniu się (przyciąganie kurzu) oraz przeciwko rozwojowi porostów.

Cholerka, ja etz się gubię mam dom z bk24 cm + 15 cm styropianu, co polecacie jaki tynk, ajki rodzaj, jaki producent?

Witam!

I tu jest odwieczny dylemat tego forum. Proszę od razu nie rzucać na mnie gromy ale nie ma, albo, nie uzyska się odpowiedzi na to pytanie - patrz odpowiedź "nurni". Ilu będzie biorących udział w tym temacie tyle będzie odpowiedzi, podpowiedzi, polecanych tynków, producentó itd. itd. itp. itp....Każdy musi wybrać SAM a potem chwalić to co wybrał :wink:

Ja wybrałam firmę STO, tynk mineralny 2mm baranek, malowany farbą silikonową Lotusan.

Po roku mogę powiedzieć, że kolor jest ten sam - nie wypłowiał, nie ma żadnych zacieków, elewacja nie jest brudna.