Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile hydraulicy wołają za punkt?

Recommended Posts

Szukałem na forum, ale zdaje się, że nie umiem odpowiednio wpisać haseł w wyszukiwarce, bo wyrzuca mi nawet bieżące tematy.

Mam zatem prośbę o ceny za punkt: kanalizacji, za punkt wody użytkowej w plastiku oraz punkt centralnego ogrzewania w miedzi. I bardzo proszę doświadczonych o informację jak liczymy te punkty? Kanalizacja- wiadomo, każde podejście to punkt, ale przy wodzie użytowej np. wanna-ciepła i zimna to 2 punkty? A jak jest z grzejnikami?- grzejnik to też 2 punkty? Ile obecnie fachowcy żądają sobie za punkt?

Dziękuję.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jakoś nikt się nie chce przyznać ile bierze :lol: ....ale z mojego ostatniego rozeznania to zależy od fachowca ...od 50 do 150...a punkt hmmmm z tym wszyscy mają problem i nie znalazłam na forum jeszcze odpowiedzi na to pytanie mimo, iż było już zadawane :lol: :lol: :lol: to chyba jakaś tajemnica zawodowa.

Wczoraj pytałam kolegę budowlańca i powiedział, że np. umywalka to trzy punkty, bo kanaliza + zimna woda + ciepła woda....tak podobno to sie liczy....

jak dowiem się więcej na ten temat to z pewnością podzielę się informacją :lol:

pozdrawiam

ania

ależ ja nie panikuję :lol: przecież Wy i tak nie będziecie u mnie robili instalacji i z całym szacunkiem cena Waszej robocizny mnie nie interesuje :lol:

tylko jednym z podstawowych pytań to jest to....co to znaczy punkt....jak to rozumieć...czy umywalka to jeden punkt, czy trzy?? Czy podejście do grzejników to jeden punkt czy....ile??.

Bo coś mi się tak wydaje, że cena to zależy od "wiedzy" inwestora. Im mniej wie i rozumie, tym więcej płaci :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam - ania

Grześ - cwaniactwem nazywasz to, że np.:

umywalka to 3 punkty

kibel to 2 punkty

wanna to 3 punkty

bidet ta 3 punkty

zlew to 3 punkty

zmywarka to 2 punkty - liczę zimna woda i kanaliza

grzejniki - różnie się liczy - ale przyjąć można, że 2 punkty lub jako 1 punkt c.o. po ca 100-150 zł

kocioł w zależności jaki może być od montażu całego lub jako np 2 lub 3 punkty

A to co powyżej to żadna tajemnica państwowa ani Wasza instalatorska.

A jeżeli zabierasz głos w wątku "wymiana doświadczeń" to albo się nimi dzielisz albo zachowaj dla siebie , tak jak swoje komentarze.

VPS - właśnie umówiłam się za całość ale ta wiedza jw. co to znaczy "punkt" potrzebna mi była wczoraj aby dzisiaj uścisnąć dłoń instalatora :D

on wie za co bierze a ja wiem za co mu płacę .

pozdr Ewa

ADAMoS i właśnie o to chodzi, żeby inwestor miał świadomość, przy rozmowie z instalatorem jaak jest definicja "punktu" według instalatora i jak to się ma do mojej definicji "punktu" i że punkt punktowi nierówny i na tę cenę za 1 pkt wchodzą dodatkowo rożne rzeczy, jak np. robociznaza instalację. pozdr Ewa