Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile hydraulicy wołają za punkt?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1950 :D pojęcia "punkt" w instalacjach nie ja wymyśliłam i nie wziął się z kosmosu. Dużo osób pyta tutaj na forum o ten nieszczęsny "punkt" , bo większość instalatorów, którzy przychodzą do domu to najpierw pytają co ma pani/pan do podłączenia, bo ja za punkt biorę np. 30,00. To ja jako inwestor rozumiem, że za pociągnięcie instalacji i podłączenie umywalki płacę 30,00 zł i się cieszę . A instalator też się cieszy , bo zawoła 90,00 zł przy rozliczeniu . :D

A ja nie uważam, że to jest uczciwa rozmowa.

pozdrawiam Ewa

Nie chcecie lub udajecie ,że nic co napisałem nie jest dla was jasne.Panowie dom xm2 do zrobienia 10 grzejników i kocioł .Wstępne wyliczenoie za grzejniki 1200zł i za kocioł 240 i to jest koniec .Jak wymyślicie jakieś dodatkowe prace abo to trza lub tak będzie lepiej ,ale trzeba dać to jest to już naciąganie. Inwestor ,który usłyszy 1440 zł za wykonanie instalacji i ze względu na łatwość montażu i nie wybredny sposób montażu dacie mu jeszcze 10 % rabatu i co panowie to nie jest przejrzyste ,a nie mamienie to by trza ,,toby trza a ,i toby trza ,ato kosztuje i wychodzi 2000zł i to po znajomości.Znam temat ponieważ jestem z branży i codziennie obcuję z instalatorami ,również z tymi przez duże F.Wiem uraziłem waszą dumę ,ale wybaczcie.

Nie chcecie lub udajecie ,że nic co napisałem nie jest dla was jasne.Panowie dom xm2 do zrobienia 10 grzejników i kocioł .Wstępne wyliczenoie za grzejniki 1200zł i za kocioł 240 i to jest koniec .Jak wymyślicie jakieś dodatkowe prace abo to trza lub tak będzie lepiej ,ale trzeba dać to jest to już naciąganie. Inwestor ,który usłyszy 1440 zł za wykonanie instalacji i ze względu na łatwość montażu i nie wybredny sposób montażu dacie mu jeszcze 10 % rabatu i co panowie to nie jest przejrzyste ,a nie mamienie to by trza ,,toby trza a ,i toby trza ,ato kosztuje i wychodzi 2000zł i to po znajomości.Znam temat ponieważ jestem z branży i codziennie obcuję z instalatorami ,również z tymi przez duże F.Wiem uraziłem waszą dumę ,ale wybaczcie.

A jeśli montaz skomplikowany to powiesz + 10%?

Tak ,ale my w całym kraju nie mamy dodatku stolicznego i ceny te są tylko na Warszawę oraz okolice .Za podłaczenie kotła 800zł to jest zdzierstwo ,chyba że ktoś kupił sobie buderusa lub wiessmana to go wcale nie żałuję i jest taka prawda że głupota kosztuje.

Chyba ,że wliczy materiał.

a co zdania rozumiem ,że licencje na słuszność ma wyłącznie ADAMOS 48? :)

Tak ,ale my w całym kraju nie mamy dodatku stolicznego i ceny te są tylko na Warszawę oraz okolice .Za podłaczenie kotła 800zł to jest zdzierstwo ,chyba że ktoś kupił sobie buderusa lub wiessmana to go wcale nie żałuję i jest taka prawda że głupota kosztuje.

A więc "głupcy" z vieśkami i budkami - ŁĄCZCIE SIĘ. Zaczynamy wendetę. :D

Trzeba pytać co wchodzi w skład "punktu" wtedy niema nieporozumień i poprosic o kosztorys całości.

:lol: jak inwestor pyta to cwaniak :wink: , a jak nie zapyta, to kto??

Im więcej pytan tym więcej konsternacji ze strony instalatora - a to zdrowy objaw - wie przynajmniej ,że z drugiej strony nie stoi zupełny laik.

A chociaż przynajmniej nie jest tego pewien.

Dobry instalator co to nie liczy za punkt policzy plus wkucie instalacji ,policzy oczywiście dodatkowo ,że wykonana w miedzi ,policzy za grzejniki vk ,za które płaci inwestor wiecej 70 zł ponieważ wielki instalator nie będzie sobie rączek brudził wkuwaniem rurek ,a może jeszcze się da naciagnąc na parę stówek i podłaczyć wszystko za 3 godziny