Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile hydraulicy wołają za punkt?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 1950

pyrka skoro uważasz że to są proste fizyczne roboty to może odpowiesz mi fizycznie:

jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło

jak obliczyć podłogówkę

jak wpiąć kotektory w układ co

jak zainstalować współpracujące ze soba, kocioł, kominek z płaszczem wodnym, kolektory słoneczne

jak wykonać ogrzewanie ścienne

mógłbym tak jeszcze tak długo pytać, ale po co ty do tego podchodzisz fizycznie :evil:

Może jeszcze pare prostych rzeczy:

-jak obliczyć obejście kotła,

-jak dobrać mieszacz 3 i 4 drogowy i do jakiej instalacji,

-kiedy montujemy sprzęgło hydrauliczne,

-kiedy wymiennik,

-jak wyregulować instalacje

-jak obliczyć przepływy w instalacji,

-i wiele innych rzeczy

Tylko po co, jak bez tego też można, a potem taki czy inny efekt.

1950 coś Ci się pokręciło. To jest zadanie projektanta. Instalator wykonawca jest od tego, żeby wykonać instalację starannie i zgodnie z projektem a do tego wiedzy nie potrzeba zbyt wiele. Jeśli sam wykonujesz obliczenia, o których piszesz a jesteś tylko instalatorem przyślij jeden egzemplarz projektu wykonany przez siebie. Za weryfikację wezmę zapłatę stosowaną przez Was proporcjonalnie do wykorzystanej w tym celu wiedzy. Zobaczysz wtedy ile powinno kosztować samo wykonanie instalacji, czyli czysta robocizna.

Nie wiem zreszta po co ten bzdurny spór.

Jeśli ja wezmę wiecej niz inny ,to w razie "w" pojade i naprawię (jakby co - bo jestesmy tylko ludźmi),inny zrobi taniej i potem (często-gęsto) "zapomina "o tej inwestycji. A sądzę ,że klient oprócz usługi chciałby również kupić sobie spokój i zabezpieczenie na przyszłość. I spokojny sen bo wie że jak coś sie stanie to dzwoni do wykonawcy ,a ten po prostu przyjeżdża (znam z autopsji - sam przez 5 lat nie mogłem sie doprosić różnych "fachowców" o poprawę spartaczonej pracy).

Tak ,że niektórzy wolą spokój ,a inni fuszerki. Bo naprawde niewiele jest tanich którzy nie dośc że robią dobrze to jeszcze pamiętają klienta w przyszłości. Większość po prostu ROBI i tyle.

Projekt typowy prawie zawsze ulega zmianie przez inwestora i trzeba na nowo wszystko przeliczać. Cieszyć sie trzeba że instalator to potrafi i z reguły robi to darmowo bo i tak przelicza instalację i nie trzeba płacić projektantowi drugi raz. A sprawa gwarancji to rzecz święta, klient zawsze powinien na nas liczyć. Ale to tak jak z tanim materiałem - dziadostwo nawala, i bardzo tani monter też nawala bo go nie stać na dojazd gwarancyjny. Nie wiem kiedy to ludziska wreszcie zrozumieją. Co nikt z Was nie pracuje na usługach?

No i moi Panowie instalatorzy pogadaliście sobie , a ja wszelkie informacje zdobyłam, ale nie od Was na tym forum. Uważam, że to forum przekształciło się w "anonse" i "szukam pracy" a zatraciło pierwotne zamierzenia Redakcji o forum wymiany doświadczeń.

Forum, gdzie można zdobyć wiedzę i skorzystać z czyjegoś doświadczenia czy praktyki.

Odnoszę wrażenie, że uczestnicy tego forum w postaci instalatorów, murarzy, itd. próbują kształtować rynek, gdzie tylko ich ceny i zasady są naj...

A nie wydaje mi się, że o to tutaj chodzi.

Dziękuję Wam, bo wg mnie potwierdziliście tylko, że najpierw trzeba cierpliwie wysłuchać fachowca, co ma do powiedzenia a potem albo podziękować albo zaczać go "punktować".

;)

pozdrawiam z wciąż zimnej plaży Ewa

W ciągu 15 lat nie widziałem zbyt wielu dobrych planów w typowych budynkach .Pisałem już na forum o tym ,że c.o nie podlega kierownikowy budowy i jest to zrobione byle jak . Proszę napiszcie kto ma zrobioną instalację zgodnie z planem ? myślę ,że nikt.Dobrze napisali instalatorzy ,że cały ciężar zaprojektowania i wykonania spada na ich barki. Nie dyskutujemy o pseudo fachowcach lub emerytach i reńcistach jak i złotych rączkach co to wszystko umią .Wielokrotnie na forum poruszałem sprawę fachowości ,ponieważ laikowi wydaję się wszystko proste ,łatwe i oczywiste ,w zyciu jest natomiast odwrotnie .Zrobić dobrze to trzeba się znać .Adam

Miła nie obrażaj mnie bo nie znasz mojej roboty, jeszcze raz proszę nie generalizujcie ludziska. Miła jak ci nie pasuje wątek nie wyrażaj swojej goryczy na nas, my naprawdę nie zmuszamy nikogo do naszych usług, to inwestor sam decyduje. Po drugie zarabiać na chleb też musimy, ty Miła sprawiasz wrażenie że chyba nie pracujesz?

Chociażby Grześ na podstawie poniższych postów:

1. Po prostu zadaj pytanie instalatorom na priv i po kłopocie

2. Aries, nie panikuj tylko forum sobie poczytaj, albo idź do działu ogłoszeń

3. Ja bym u ciebie nie wykonywał instalacji bo nie lubie cwaniactwa

4. i Twoja odp do wypowiedzi Pyrki - Może jeszcze pare prostych rzeczy:

-jak obliczyć obejście kotła, ...

I to by było na tyle.

Ewa :p

jestem na tym forum krotko ale powoli to cale forum mnie przeraza :cry:

wy juz nieumiecie ze soba dyskutowac tylko sie spieracie i nawzajem obrazacie !!temat jest inny a po paru postach jest calkiem inna dyskusja

i jak tu ma byc dobrze w tej polsce :cry: nie bede sie wymadrzal ale i my instalatorzy mamy troche racji i wy klienci tez macie troche racji

i jak zawsze prawda lezy po srodku

co do cen umnie umywalka,zlew ,wanna, brodzik-90zl[cena netto bez bialego montazu a to zewzgledu nato ze bardzo czesto bialy montaz robi plytkarz uwazam to zanajbardziej rozsadne podejscie bo on najlepiej sobie to dopasuje amnie nie trafi szlag jag bede musial kombinowac z wanna lu brodzikiem bo niema winkla]

ubikacja [czy ze stelazem czy bez jedna cena] pralka zmywarka -60zl

C.O. grzejnik, zasobnik podlogowka w lazience [do 7m2] -100zl

kotlownia to zalezy jaka i co wniej bedzie [czy sprzeglo.lub kociol stojacy albo olejowy] wacha sie od 200zl do niema ceny[tu sie nieda sztywno powiedziec] rozdzielacze nielicze bo te grzejniki musza pracowac tez nielicze wzbiornikow ukladu otwartego

gaz kuchenka,kociol,piecyk,gazomierz-150zl[instalacja w domu

p.s.

wykucia pod centralne sa zawarte w cenie jesli wiec klient sobie zazyczy wszystko schowane noto sie mu tak robi a niezaraz dolicza do ceny

to tak wskrocie a jeszcze jedno co do nauki zdz to nieradzilbym po takim kursie robic instalacji prawda jest taka ze praktyka czyni mistrza teoria to nie wszystko praktyka i chec stalego doskonalenia siebie

przepraszam za tak dlugi monolog POZDRAWIAM

Gość 1950

pyrka nic mi się nie pokręciło.

klient przychodząc do mnie chce ode mnie wykonania instalacji nie według projektu, ale tylko wykonania instalacji,[/i]nie myśli o dodatkowych kosztach typu projekt, ja niestety w swoim dobrze pojętym interesie muszę to sobi policzyć.

spytasz dlaczego w moim interesie?

ano dla tego że po zrobieniu instalacji na którą daję gwarancję, chcę mieć spokój i następnego klienta.

jak narazie to się sprawdza, czyli mój tok myślenia jest prawidłowy.

nie myśl że uważam, ja jestem najlepszy nie i mnie jak i każdemu zdarza się zrobić błędy, ale wtedy nie staram się schować głowy w piasek, staram się wtedy naprawić co zepsułem bo cenię swoje dobre imię.

dlatego dobija mnie stwierdzenie tego typu to tylko fizyczna robota.

ta tylko fizyczna robota z boku może wyglądać na łatwą, owszem to jest łatwe ale trzeba wiedzieć co się robi, mogę tylko powiedzieć że tą łatwą powtarzalną niby robotę, moi pracownicy długo się uczyli a nie należą do ludzi mało inteligentnych