Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Pomóżcie jak możecie.

Muszę podać w ZE ile mocy mi potrzeba. Z wyliczeń wyszło mi:

1. Wariant 1 - ok 14 kV

2. Wariant 2 - ok 20 kV (z kuchnią elektryczną czylo ok 9kV na kuchnie)

Wariant 2 trochę dużo. Jeszcze się wahamy czy będziemy korzystać z kuchni gazowej czy elektrycznej i dlatego nie wiem co zrobić. W moim ZE powiedzieli, że jak np chce zabezpieczenie 32A (tak radzi elektryk) to musze zamówić ok 20 kV ale wtedy muszę projekt dać do akceptacji. I teraz poradzcie czy jak zamówię 15 a potem zdecyduję się na kuchnię elektryczną to będzie to działało?

Tomek

https://forum.murator.pl/topic/33582-prosz%C4%99-o-porad%C4%99-ile-mocy-zam%C3%B3wie%C4%87/

Podejdź do ZE i dowiedz się jakim przedziałom mocy odpowiadają poszczególne bezpieczniki. Tak zrobiłam i dowiedziałam się, że w RE Pruszków dla przedziału 13-15 kW ZE montuje zdaje się bezpieczniki 16A. Dla 16-19 kW - 32A. Nie jest to żadna tajemnica, nam powiedział o tym pan z obsługi klienta - zerknął tylko na jakąś kartkę, którą miał na biurku i już było wszystko jasne.

Pamiętaj, że od zamawianej mocy zależy koszt przyłącza (za każdy kW napowietrzny - chyba 99zł netto, a ziemny 124zł netto). Dlatego jeśli Twój Rejon Energetyczny tak samo podchodzi do sprawy jak RE Pruszków i jeśli wybierzesz wiariant 1, to zamawiaj tak jak radzi Martar 13 kW, bo po co przepłacać? Ale jeśli przy wariancie 2 zadowolisz się 19 kW to zamawiaj 16 kW, bo to ten sam bezpiecznik! My tak zrobiliśmy. Skoro Twój elektryk uważa, że 32A w Twoim przypadku są wystarczajace, to pozostaje Ci tylko poznać najniższą moc, dla której Twój RE przewiduje taki właśnie bezpiecznik. My zamówiliśmy 16kW i będziemy mieć 32A.

Pozdrawiam, ula

https://forum.murator.pl/topic/33582-prosz%C4%99-o-porad%C4%99-ile-mocy-zam%C3%B3wie%C4%87/#findComment-651289

Mam od 6 miesięcy chyba jedną z nawiększych kuchni ceramicznych dostępnych na rynku - Whirpoola 957. Ponadto piekarnik, mikrofalę, sporo sprzętu. Parę razy zdarzyło się, że chodziło wszytko. Lub prawie wszystko. Przedlicznikiem mam 16 A i jakoś na razie odpukac nic nigdy nie wyskoczyło. Ale dla bezpieczeństwa zamówiłbym ok. tych 13 kW, wtedy z przelicznika już muszą dać 20 A. 32A na dom jednorodzinny to delikatnie mówiąc lekka przesada.
https://forum.murator.pl/topic/33582-prosz%C4%99-o-porad%C4%99-ile-mocy-zam%C3%B3wie%C4%87/#findComment-651343