Ala1 16.05.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Proszę o szczerą poradę na temat foli paroprzepuszczalnych.Mam zamiar w nie długim czasie zakupić folie. Otrzymałam wiele ofert od różnych dostawców ale nie wiem na co się zdecydować. Jakich foli Wy używaliście, kompletnie się na tym nie znam,a proponowano mi min. Topfol,Delta vent N, TyvekSoft ,UrsaSeco3000S ,Ursa Seco 1000S. Czy jest sens oszczędzania na foliach?,oczywiście bez przesady z cenami coś koło 4 zł.Z góry dziękuje!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.05.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 tylko Tyvek wersja soft lub hardsprawdzona i najlepsza na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 17.05.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 TYVEK SOLID firmy Du Pont z 30-to letnią pisemną gwarancją. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Podobno jest jeszcze lepsza niż Tyvek solid - też z 30-letnią pisemną gwarancją, w razie wystąpienia "zonka" firma finansuje przekładkę dachu (na piśmie). Paroprzepuszczalność 5000 chyba. Mogę spytać o nazwę (my naszemu dachowi takową zafundujemy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 17.05.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Kwestia zaufania do firmy.Du Pont istnieje od 1802 roku i zatrudnia armię naukowców. Opatentował teflon, nylon, kevlar, lycra..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARDO 17.05.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Podobno jest jeszcze lepsza niż Tyvek solid - też z 30-letnią pisemną gwarancją, w razie wystąpienia "zonka" firma finansuje przekładkę dachu (na piśmie). Paroprzepuszczalność 5000 chyba. Mogę spytać o nazwę (my naszemu dachowi takową zafundujemy) Bardzo interesuje mnie ten temat i proszę Cię Baba Budowniczy o nazwę firmy o której wspomniałaś. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 17.05.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Jeśli Tyvek to raczej Solid....o wytrzymałości mechanicznej Softu rózne rzeczy słyszałem, a zdarzają się dekarze co nie uważają na pewne rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.05.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Przepraszam ja znam tylko jedną sprawdzoną metode z gwaranją dożywotnią to pełne deskowanie i papa. Radzę przemyśleć ile to rozwiązanie ma zalet i jest na rynku od dziesiątków lat .Wspomnę tylko jedną zaletę w czasach kiedy silnych wiatrów jest coraz więcej ,że pełne deskowanie usztywnia dach i nie ma możliwości wdmuchać wiatru pod dach i zerwać go . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.05.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Mówiąc o paroprzeuszczalności folii dachowej radzę sprawdzić w jakich warunkach paroprzepuszczalność była badana. Różne warunki badań dają RÓŻNE wyniki.Dla przykładu: folia Roofshield Super badana w temperaturze 23 stopni C i wilgotnosci 75 % wykazuje paroprzepuszczalność 2.400 g/m2/24g, a badana w temperaturze 42 stopni C i wilgotności 85 % - 5.000 g/m2/24g. Zatem ostrożnie z tą wysokoparoprzepuszczalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 18.05.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ADAMOS48 - gwarancja dożywotnia...a to ciekawe...a na co ta gwarancja?? a widziałeś kiedyś papę spod blachy po kilkunastu latach? Ja tak choć teraz papa pewnie lepsza niż w latach 80-tych którą trzeba było załatwiać na jakieś dziwne sposoby (ale to już taki urok budowania w tamtych czasach ). Pisanie o dożywotnich gwarancjach to jakaś pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 18.05.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Ja mam IVT.Zobacz parametry http://www.ivt.pl/ Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 22.05.2005 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 A ja prosiłam o wyrażenie opini o foliach jakich używacie ,a nie o parametrach i innych bzdetach!!!, napewno waznych ale nie dla laika! O tym wszystkim mówią mi sprzedawcy zachwalający swój produkt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.05.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Każdy sprzedawca zachwala swój towar. To normalne. Jemu nie chodzi o Twój dach. Jemu zależy na sprzedaży towaru jaki ma do zaoferowania. Jeżeli nie chcesz słuchać opinii Forumowicz, to po co pytasz? Słuchaj tych co zachwalają swój towar, by Ci go sprzedać. Kiepsko na tym wyjdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 22.05.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Panie NitkaCiekaw jestem pana opinii:folia czy deskowanie.Przepraszam,ze troche nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.05.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 A ja prosiłam o wyrażenie opini o foliach jakich używacie ,a nie o parametrach i innych bzdetach!!!, napewno waznych ale nie dla laika! O tym wszystkim mówią mi sprzedawcy zachwalający swój produkt!!! Naprawdę uważasz, że nie na temat? Zdecydowanie jestem za folią. Folią spełniającą konkretne wymagania. Stosując deskowania plus papę czy folię, tam gdzie nie potrzeba, podnosi się koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 22.05.2005 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Prosze o porade jaką folie wybrać , poradę podpartą najlepiej własnym doświadczeniem , bo jak na razie to wiem nie wiele więcej niż z przed dyskusi na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.05.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Ale najpierw określ swoje dokładne oczekiwania. Najpierw piszesz: "Proszę o szczerą poradę na temat foli. Prosze o porade jaką folie wybrać paroprzepuszczalnych." A kiedy Forumowicze Ci podpowiadają piszesz: "Prosze o porade jaką folie wybrać." Proszę, napisz dokładnie - czego oczekujesz, jakie informacje są Ci potrzebne. Forumowicze zawsze chętnie podpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 22.05.2005 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Przepraszam za zamieszanie , ale zupełnie mam już mętlik w głowie , doceniam wasze opinie i chyba chciała bym abyście wybrali za mnie.O co chodzi mi dokładnie , czy jest sens dawania powiedzmy drogich foli czy może o podobnych parametrach ,a tańszych. Typy wymieniłam na początku chyba nie złe tylko które? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 22.05.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Moje doswiadczenie zyciowe.Mialem folie zbrojona,na to laty,kontrlaty i blachodachowka.Ocieplilem od spodu 15cm welny.Strasznie denerwowalo mnie,ze patrzac na to od spodu,widze kropelki wody.Teraz sklaniam sie do deskowania.Na to cienka papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.05.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 A jaki układ warstw dachu masz na myśli? To bardzo ważne przy określeniu folii, a tym samym folii o odpowiednich właściwosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts