Andrzej Wilhelmi 05.07.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Oczywiście ten wykonawca nie rozumie funkcji poszczególnych warstw dachu. Kierownik budowy nie powinien odebrać takiej roboty a poprawka wraz z kosztem materiałów powinna obciążyć wykonawcę. Jak masz krycie blachodachówką to na łatach można zamontować np. czarną folię budowlaną lub folię dachową. W przypadku pokryć zazębiających się za łaty praktycznie już nic się nie zrobi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 06.07.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Mam blacho-dachówkę. Czyli mówisz że żeby to naprawić wystarczy nabić z góry na laty pas folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.07.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Blachodachówka to dość szczelne pokrycie więc ta folia będzie chronić podbitkę przed tzw. zjawiskiem "roszenia". Takie rozwiązanie jest możliwe bo blachodachówka mocowana jest na wierzchu łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 06.07.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.11.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Witam.Mam dach odeskowany i pokryty papą, a w planach pokrycie gontem bitumicznym.Z uwagi na ograniczone środki nabywcze, chciałbym najpierw ocieplić dach, a w przyszłości położyć gont. Ale papa miejscami przecieka! Póki nie planowałem ocieplenia, nie było problemu: padało, nakapało, lać przestało, wysychało.Ale co będzie, jak położę wełnę? Wpadłem na pomysł, by zrobić szczelinę wentylacyjną za pomocą membrany wysokoparoprzepuszczalnej.Czytam jednak wypowiedzi mistrzów dekarskich i... wahom się. Pytania się mnożą, bo szczelina wentylacyjna wykonana w ociepleniu elewacji już jest, zabezpieczona siatką. Nie wiem czy w opisanej sytuacji zabezpieczenie wełny membraną ma sens.Jak tu teraz wyprowadzić membranę?Czy w ogóle dawać membranę?Może lepiej byłoby usunąć nieszczelności w dachu i zrezygnować z membrany?Czy wełna ma szansę przeschnąć, jeśli zacieki przez nieszczelności nie są duże i występują okazjonalnie tylko przy dużych ulewach?Kręcę się w kółko, bo wełna już czeka, zima idzie, podłogówka na poddaszu będzie musiała ruszyć żeby nie zamarznąć. Wiem, że to ogólnie wygląda na "partyzantkę". Może jednak mądre głowy coś mi doradzą.Pozdrawiam, z wyrazami szacunku, mistrzów, których wypowiedzi z uznaniem czytam tu i na innych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Profesjonalne wykonanie wymaga odpowiedniej kolejności. Najpierw docelowe krycie dachu potem izolacja cieplna. A przed jej montażem tynki i wylewki. Jakiekolwiek zabawy z folią to to nieuzasadnione wydatki bez efektu. A tak z czystej ciekawości zapytam po co Ci w tej chwili ta wełna? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.11.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. Nie będę zatem kładł membrany.Chcę położyć pierwszą warstwę wełny, między krokwie, żeby puścić ogrzewanie podłogówki i zimą na poddaszu mieć choćby nieco powyżej 0stC. Poza tym koszt położenia wełny jest niższy niż koszt położenia gontu.Tynki i wylewki już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.11.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Porządnie napraw dach. Może łatki z papy termo. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 05.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Piękne dzięki za radę, tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.11.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Najpierw uruchom ogrzewanie niech wszystko wyschnie a dopiero później montuj wełnę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiggy 13.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Witam, Proszę o podpowiedź, którą membranę wybrać Eurovent Strong, Eurovent Super (mam możliwość zakupu w dobrej cenie po tzw znajomości) czy Tyvec Pro (tu niestety znajomy nie pomoże). Dekarz z kolei proponuje mi Dorkena, ale coś mi słabo wypadają te parametry - ekspozycja na UV -3 mies, Zakres temp. do +80. Membrana będzie układana bez deskowania. Być może poczeka na dachu na dachówkę do 3-4 tyg. Czy można tak ją zostawić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2015 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Nie! Każdy dzień wystawienia na ekspozycję światła przybliża jej zagładę. A w jakim celu ją montować skoro nie ma dachówki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 22.01.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Mam pytanie jaka folie wybrac na garaz z dachem jednospadowym ktory bedzie kryty blacha trapezowa?? Chodzi mi o to czy pod blache msi byc jakas inna folia czy nie. Dodam, ze to tylko garaz i pomieszczenie gospodarcze wiec zalezy mi na taniej foli wzglednie dobrej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 22.01.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Czy w przypadku dachówki i membrany wysokoparoprzepuszczalnej (Tyvek supro) oraz ocieplaniu wełną muszę zachować szczelinę wentylacyjną? Z tego rysunku wynika że nie:http://static.mybudujemy.pl/userimages/3259776690042078825/3220351949807066433.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.01.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Szczeliny nie musi ale radę nie dosuwać wełny do folii. Folia powinna być montowana z lekkim zwisem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropa84 22.03.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Witam wszystkich. Buduje dom o powierzchni dachu około 300 m2. Po przeczytaniu tego wszystkiego i dowiedzeniu się od innych dach deskuje i kładę papę.Tu któryś z panów napisał że papę podkładową termozgrzewalną na osnowie poliestrowej grubości minimum 3 mmJeden z Panów który sprzedaje papę powiedział mi ze teraz dobrze sprzedawana jest Papa W/PET-SBS tylko ona z tego co wyczytałem ma 2,2 mm też na poliestrze i jakieś włókno szklane dodatkowo i czy to nie jest za mało.I następne pytanie czy deski czy może być płyta OSB jak tak to jaka grubość 10 czy 12, i czy trzepa je malować tym impregnatem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Może być płyta OSB minimalna grubość minim 10 mm nie wymaga impregnowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropa84 22.03.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Dzieki za odpowiedz Panie Andrzeju.A co z tą papa w/peta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropa84 28.03.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Witam.Dzwoniłem wczoraj do Pana który rozprowadza papy w firmie TechnoNICOL Polska. Bo chciałem kupić papę termo zgrzewalna na osnowa z włókniny poliestrowej 3mm http://tn-europe.com/files/15_mida_standard_pv_s3.pdf Ale powiedział mi że nie ma się co pchać w koszta bo jest o tej samej gramaturze i wytrzymałość na rozciąganie co ta powyżej i nazywa się MIDA ROOF FIXtylko jest o grubości 1,5 mm http://www.technonicol.pl/images/stories/karty_techniczne/nowe/KT_27_MIDA%20ROOF%20FIX.pdfChciał bym opinii Panów dekarzy co o tym myślą.Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Widocznie ma tamtą na stanie i chce się jej pozbyć. 1,5 mm to papier a nie papa. Sam musisz zdecydować kogo chcesz słuchać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts