Bombay 19.09.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Jest to kolejny dowód na to jak nietrwałe są folie dachowe nawet te najlepsze. Pozdrawiam. Jeśli nie folia to co? Jaki mam inny wybór? Pytam jako laik. Czym to zastapić - pełnym desowaniem? Za 2 tygodnie ma wejść ekpia dekarzy i muszę na coś się zdecydować. Przeczytałem ten watek i zauważyłem jedną zależność - najepsi doradcy (Pan, Mistrz Jan i kilku innych) nie są zwolennikami stosowania folii , reszta zachawla jak może te membrany (zapewne w części to handlowcy). Chciałbym skorzystać z Pana doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.09.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Folia to najgorsza rzecz na dachu. Ja folii nie stosuję. Na wyraźne życzenie inwestora oczywiście ale nie udzielam wówczas gwarancji na szczelność dachu. Folie stosują ci, którzy nie potrafią poprawnie zwentylować dachu. Krycie wstępne to papa na deskowaniu lub OSB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczek 13.10.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Witam,Mam dach z folią wysokoparoprzepuszczalną STROTEX 1300 od 8 lat. Jak dotychczas nic szczególnego się z nią nie dzieje - dach nie przecieka.Natomiast mam pytanie odnośnie nieocieplonego strychu. Otóż z racji braku ocieplenia jest to jedyna warstwa pod dachówkami betonowymi.W związku, iż chciałem na ten strych wrzucić kilka domowych gratów bo garaż już cały zawalony zauważyłem, iż w powietrzu pyli wełna (po kilku minutach przebywania tam drapie mnie gardło i mam kaszel) czyli prawdopodobnie ze skosów wiatr wydmuchuje pyłki wełny na strych (mam około 1cm szczelinę między membraną a wełną).Przeczytałem cały wątek i przy okazji szukania rozwiązania mojego problemu już wiem, że powinienem zabezpieczyć tą membranę od spodu przed dostępem promieni słonecznych od spodu (przez np: okno wyłazowe na dach). Jednocześnie rozwiąże to mój podstawowy problem z pyleniem.1. Jak i czym zabezpieczyć tą membranę od spodu krokwi?2. Czy muszę zrobić ocieplenie czy mogę pozostawić pustkę miedzy krokwiami?3. Cz na tym zabezpieczeniu mogę zakończyć czy lepiej jeszcze dać jakieś płyty OSB lub boazerię itd żeby nie podziurawić jej?4. Membrana pod dachówką została wykonana na kalenicy z zakładem - "zamknięta kalenica". Jeśli teraz zamknę ją od spodu to gdzie będzie wentylacja?Pozdrawiam i liczę na podpowiedź jak to rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 13.10.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Witam, Mam dach z folią wysokoparoprzepuszczalną STROTEX 1300 od 8 lat. Jak dotychczas nic szczególnego się z nią nie dzieje - dach nie przecieka. Natomiast mam pytanie odnośnie nieocieplonego strychu. Otóż z racji braku ocieplenia jest to jedyna warstwa pod dachówkami betonowymi. W związku, iż chciałem na ten strych wrzucić kilka domowych gratów bo garaż już cały zawalony zauważyłem, iż w powietrzu pyli wełna (po kilku minutach przebywania tam drapie mnie gardło i mam kaszel) czyli prawdopodobnie ze skosów wiatr wydmuchuje pyłki wełny na strych (mam około 1cm szczelinę między membraną a wełną). Przeczytałem cały wątek i przy okazji szukania rozwiązania mojego problemu już wiem, że powinienem zabezpieczyć tą membranę od spodu przed dostępem promieni słonecznych od spodu (przez np: okno wyłazowe na dach). Jednocześnie rozwiąże to mój podstawowy problem z pyleniem. 1. Jak i czym zabezpieczyć tą membranę od spodu krokwi? 2. Czy muszę zrobić ocieplenie czy mogę pozostawić pustkę miedzy krokwiami? 3. Cz na tym zabezpieczeniu mogę zakończyć czy lepiej jeszcze dać jakieś płyty OSB lub boazerię itd żeby nie podziurawić jej? 4. Membrana pod dachówką została wykonana na kalenicy z zakładem - "zamknięta kalenica". Jeśli teraz zamknę ją od spodu to gdzie będzie wentylacja? Pozdrawiam i liczę na podpowiedź jak to rozwiązać przy folii wysokoparoprzepuszczalnej, nie musisz mieć wentylacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczek 14.10.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Dzięki za odpowiedź Łukasz80 co prawda bardziej mnie interesuje odpowiedź na 1 pytanie ale wracając do Twojej odpowiedzi w sprawie braku potrzeby wentylacji z którą generalnie się zgadzam ...... pozostaje jedynie pytanie to po co robić w podbitce otwory wentylacyjne jeśli mamy taką membranę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 14.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 nie wiem Będąc na etapie podbitki - pisano mi na tym forum, że nie potrzeba otworów... Wentylacja, jest ponad kryciem wstępnym, a to jest już z innej dziurki ma nawiewać Ad. 1. Ja u siebie zasłoniłem wyłaz dachowy kawałkiem wełny i jest całkowicie ciemno. Kiedyś to ulepszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Wentylacja nad kryciem wstępnym a wentylacja ocieplenia pod tym kryciem to 2 różne sprawy. Obie niezbędne, Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruczek 27.10.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Wentylacja nad kryciem wstępnym OK, ale pod ???? Jeśli wełna zostanie ułożona na styk z folią to którędy patrząc od podbitki ma to powietrze przepływać?Jeśli pomiędzy wełną a folią będzie szczelina to wtenczas ma to sens, ale jeśli taką szczelinę zostawimy to trzeba zostawić otwartą kalenicę aby to powietrze miało ujście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Krycie folią nie ma sensu. Dosuwanie wełny do folii nie ma sensu. Wentylowanie przestrzeni pomiędzy izolacją cieplną a folią wysokoparoprzepuszczalną nie ma sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grejo2475 10.11.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Witam. Ostatnio czytałem w którymś z poradników budowlanych że powinno się dawać pod deskowaniem i papą przerwę i folię wysokoparoprzepuszczalną. Tzn po przymocowaniu folii wysokoparoprzepuszczalnej przybijane są łaty wzdłuż krokiew (grubość 4-5 cm) a następnie deskowanie z papą. Zyskuję się tym możliwość całkowitego wypełnienia ociepleniem grubości krokwy, a poza tym znika problem wentylowania miejsc otoczonych krokwami, trójkątne łączenia krokiew przy kalenicy. Co o tym myślicie? Czy warto podnosić koszty dachu o folię wysokoparoprzepuszczalną i dodatkowe łaty? Dach będzie kryty blachodachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.11.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Można podbić krokwie albo nadbić a najlepiej zamówić o odpowiedniej wysokości. Przy skomplikowanym dachu umiejętne nadbicie kontrłat umożliwi poprawną wentylację. Zastosowanie folii w tym miejscu jest merytorycznie nieuzasadnione czyli nie warto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grejo2475 11.11.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dziękuję bardzo. Czyli będzie bez folii, a kaskę przeznaczę na lepszą watę i papę.Tyko jaką. Zaznaczam że nawierzchniowo będzie blachodachówka. Też jeszcze nie wiem jaka.Prosiłbym o jakieś sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 16.06.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) podniosę temata czy ktoś coś dobrego/złego powie o tej folii? ISODACH CLASSIC http://www.fachwent.pl/produkty/membrany/classic.html nic niestety nie moge znaleźć na jej temat na forum. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i pees: czy jeśli mam poddasze(strych) nieużytkowy beż żadnych okien to czy poza "zaciemnieniem" wyłazu dachowego i podbitką pod okapem jest sens osłaniać membranę od spodu? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.06.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie ma sensu stosować folii jako krycia wstępnego. Oczywiście można jej nie osłaniać wówczas szybciej dostrzeżesz kiedy dach nadaje się do remontu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 16.06.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Hmm, coraz bardziej jestem przekonany, że Pan AW lobbuje papę. Większość Jego postów to, folia ble, folia nie ma sensu, folia = dach do remontu itd. Osobiście znam kilku dobrych dekarzy, którzy we własnych domach dali folię pod dachówkę. Ponadto, właśnie ci dekarze nie wyobrażają sobie jak można w tym fachu pisać tyle na forum. Może się mylę i pewnie posypią się na mnie gromy ale moje odczucie do AW jest takie, że jest nim sztuczny twór internetowy reklamujący papę, przez wielu wielbiony, choć pewnie na oczy niewidziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 16.06.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Drogi Andrzeju, Przeczytałem cały wątek i znam Twoje zdanie Zostanę jednak przy membranie gdyż mnie nie stać na deskowanie Czy mógłbyś rzucić okiem na parametry tej membrany i orzec czy daje radę czy nie..? Czy nie uważasz, że osłanianie na kompletnie zacienionym strychu to przerost formy nad treścią..? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.06.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Czy są opracowania i materiały pokazujące jak wygląda membrana dachowa po kilku / nastu latach użytkowania, działania czynników atmosferycznych czy też zwierzyny? Bo trudno mi było dotrzeć do takich materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.06.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 W przypadku gdy nie ma dostępu światła z zewnątrz nie ma sensu jej osłaniać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.06.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Czy są opracowania i materiały pokazujące jak wygląda membrana dachowa po kilku / nastu latach użytkowania, działania czynników atmosferycznych czy też zwierzyny? Bo trudno mi było dotrzeć do takich materiałów. Ja też się nie spotkałem. To co piszę oparte jest na moich wieloletnich obserwacjach popartych zdjęciami z naprawianych dachów. Aktualnie przekładam dach, który wykonywałem 15 lat temu. Folia straciła swoje właściwości hydroizolacyjne do tego kuna porobiła małe spustoszenia pozostawiając na podbitce różne resztki pożywienia i odchody. Akurat te fragmenty mansardowego dachu były w dużej mierze poza obrysem budynku. Przygotowuję się do utworzenia nowego wątku na Forum poświęconego wyłącznie degradacji folii. W załączeniu kilka zdjęć efekt działania kuny, ptaków, światła i os. "czarn-y" czy możesz zacytować jakieś fragmenty moich wypowiedzi, w których promuje jakąś markę papy? Równie dobrze można napisać o tych co pochlebnie wyrażają się o folii, że lobbują na rzecz producentów folii. To, że jakiś dekarz na swoim dachu zastosował folię to jego sprawa i jego problem i to żaden argument żeby stosować folię. Natomiast całkowicie się z Tobą zgadzam, że jestem totalnym głupkiem, który poświęca swój własny czas aby za darmo doradzać i ostrzegać na Forum. No ale taki już jestem. Cały czas zastanawiam się aby przestać pisać o folii bo remont dachu to znacznie większa kasa niż pokrycie nowego dachu. Reasumując: "folia jest OK" . "róbta co chceta" bo to wasze dachy i wasza kasa. Pozdrawiam. p.s. "czarn-y" zapraszam Cię do odwiedzenia mojego wątku "Dach w dobrych rękach" w dziale Ogłoszenia drobne. Spotkasz tam trochę zdjęć z moich realizacji. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 03.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 powiedzcie mi jak poradzic sobie z moim problemem. mam dach dwuspadowy wykonawca kladac membrame na dachu nie wypuscil jej na szczytach tak aby wystarczyla na podbicie okapu na szczycie dach jest caly juz zabity latami jak mozna wybrnac z tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts