MAK 22.05.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Powiedzcie mi, po co w nieskończoność zwiększać paroprzepuszczalność folii dachowej skoro po stronie wewnętrznej daje się folię paronieprzepuszczalną. Czy tej pary wodnej ciągle przybywa pod dachem???? (tu żartuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 22.05.2005 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Nie wiem czy to do mnie ale jeśli chodzi o warstwy to : dachówka ceramiczna, folia paroprzepuszczalna, wełna mineralna ok20 cm , folia wodoszczelna,płyty gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.05.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 I tu tkwi Twój błąd, że tego nie wiesz. Ale słusznie, że pytasz. Jako paroizolację nie stosuje się folii "paronieprzepuszczalnej" jak piszesz. Folia ta winna mieć minimalną paroprzepuszczalność. A po co? Między innymi po to by strop czy ściana mogły "oddychać". A po co co folia wysokoparoprzepuszczalna ponad izolacja cieplną? Między innymi i dla tego, że większość na konstrukcje dachowe stosuje drewno "mokre" i wilgoć z niego musi gdzieś ujść. A żeby łatwiej było wilgoci opuscić polać dachu - należy stosować folie wysokoparoprzepuszcalne . To tak w wielkim uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.05.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Ta wypowiedż - to do MAK - ku ścisłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 22.05.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Wojciech Nitka, Prosze napisz, jaka jest folia, "po stronie wewnętrznej", ta kładziona pod regipsy (patrząć od strony wewnętrznej poddasza??? Czy ona też jest paroprzepuszczalna, bo tracę powoli grunt? Zawsze myślałem, że ta folia powinna być 100% szczelna, by zablokować nadciśnienie pary wodnej z wnętrza budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 22.05.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Wojciech Nitka, Czy problemem jest wyłącznie coraz bardziej mokre drewno używane na więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 23.05.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Nie polecam folii paroprzepuszczalnej Aquatec f-my DuPont. Jest słaba, rozciąga się i szybko się pali, co widać po dziurach zostawionych przez popiół spadający z papierosów "majstrów", co mi dach układali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 23.05.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 ... większość na konstrukcje dachowe stosuje drewno "mokre" ... Trochę Off-topic, ale przy okazji chciałbym zapytać, jak to jest z drewnem na więźbę. Czy rzeczywiście można położyć mokre, bez szkody dla dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 24.05.2005 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 To jest w ogóle dziwne co do mokrej więżdzby i foli paroprzepuszczalnej , po co taka wysoka paroprzepuszczalność ?, przeciesz ta woda z drewna w końcu odparuje i więcej jej chyba nie będzie. Od wewnątrz jest druga folia całkowicie izolująca wilgoć ,więc jak to w końcu jest. Może założyć czarną mocną folie i suche drzewo , ewentualnie poddasze ocieplać po dłuższym czasie i doschnięciu drewna?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 25.05.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Ale wełna do ociepleń też ma swoją wilgotność i jakby ją zamknąć szczelnie to będzie zmieniać stany skupienia w zależności od temperatury i pewnie grzybek urośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Podobno jest jeszcze lepsza niż Tyvek solid - też z 30-letnią pisemną gwarancją, w razie wystąpienia "zonka" firma finansuje przekładkę dachu (na piśmie). Paroprzepuszczalność 5000 chyba. Mogę spytać o nazwę (my naszemu dachowi takową zafundujemy) Bardzo interesuje mnie ten temat i proszę Cię Baba Budowniczy o nazwę firmy o której wspomniałaś. Dzięki Przepraszam za opóźnienie Folia o której wspomniałam to Roofshield super http://www.proctor.pl/main.swf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 15.06.2005 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 do wczesniej wymienionych dodam jeszcze 2, ktore u mnie (dla mnie) firmy proponuja:guttafol DODivoroll Pro(dobre, srednie, zle?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 15.06.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 A mi w wycenach hurtownie proponują właśnie, uwaga, "Folia dachowa PSB 1300V 115g (40g/m2/24h)". I dziwi mnie to o tyle, że przecież lepiej by zarobili podtykając mi zapewne droższego Tyvek-a... Czy wiecie coś na temat tej folii? Czy marka "PSB" to tak jak tańsze makarony w Biedronce? Gwoli ścisłości rolka tej folii PSB (75m2) stoi teraz 260 zł netto przed rabatami. Po ile Tyvek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 15.06.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 A ja zalozylem Delta VEnt N, z firmy Dorken. Dekarz powiedzial ze dobra i porzadna folia. Strychu nie ocieplam wiec bede widziec co sie bedzie z nia dzialo przez nastepne lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 09.07.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 To nie zapomnij sie tu pochwalić. Ja też będę miał taką folię tylko jestem lekko wygłupiony jeżeli chodzi o jej paroprzepuszczalność. Inni producenci podają chyba w mg czy coś w każdym razie dobra jest podobono powyżej 2000. A Dorken podaje jakiś tajemniczy parametr Sd=około 0,02m. I podobno ma być też dobrze bo to to samo czy cóś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 11.07.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 To nie zapomnij sie tu pochwalić. Ja też będę miał taką folię tylko jestem lekko wygłupiony jeżeli chodzi o jej paroprzepuszczalność. Inni producenci podają chyba w mg czy coś w każdym razie dobra jest podobono powyżej 2000. A Dorken podaje jakiś tajemniczy parametr Sd=około 0,02m. I podobno ma być też dobrze bo to to samo czy cóś. Z tego co slyszalem sa dwie normy okreslajace paroprzepuszczalnosc. Jedni producenci podaja wg jednej inni wg drugiej. Stad te rozbierznosci. Po drugie wazne jest w jakiej temperaturze robia testy, to podobno tez ma wplyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Ostrzegam wszystkich przed stosowaniem gówna (inaczej nie można nazwać ) tzw. membran dachowych wysokoparoprzepuszczalnych. Jak ktoś chce zobaczyć jak to badziewie wygląda po czterech latach od położenia to zapraszam na mój strych. Aż boję się myśleć co jest w miejscu gdzie leży wełna ocieplająca poddasze. Pewnie jeszcze ze dwa sezony i czeka mnie remont poddasza bo to gówno całkiem się rozsypie. I nie wciskajcie mi zaraz kitu o niewłaściwej technologi układania bo była właściwa. Dowodem na to jest fakt iż od stony północnej dachu z membraną nic się nie dzieje, za to od południa sypie się jak diabli. Więc moi mili płyta OSB (lub dechy) i na to PAPA Pozdrawiam wszystkich, współczuję tym którzy wpadli z membraną i życze dobrych wyborów tym którzy mają to jeszcze przed sobą aha, jeszcze jedno... membrana jest porządnej poniekąd firmy Dorken - Delta Vent żeby nie było że nie chciałem żeby nie było porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 11.07.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 membrana jest porządnej poniekąd firmy Dorken - Delta Vent żeby nie było że nie chciałem żeby nie było porządnie To zdążyłeś z tym postem na czas, bo za tydzień albo dwa bym toto kupił!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 14.07.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Mario, czy to Delta Vent N, czy S?kurcze to albo Delta Maxx, albo Tyvek Solid lub Pro.Hej użytkownicy Tyveka! Jak u was z jakością folii po latach?Proszę o rychłe odzewy bo mi zaraz coś zaczną kłaść a ja muszę zdecydować co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 14.07.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Przeglądnij prosze sobie stare posty chocby "jest 1,42 w nocy ......" kładź dechy i papę W 400 i spij spokojnie. Dobrze Ci radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts