marlen7 16.12.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Szkoda że nie widzicie jak folia Parotec super przemokła , gdy pod dach dostał się śnieg przez dachówki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 20.01.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Degradacja folii powinna być podstawową przyczyną ograniczania jej stosowania. Co się z nią dzieje? Rozpada się? Dezintegruje na poziomie atomowym? Ja rozumiem, że jest wrażliwa na UV i może traci tam jakieś właściwości paroprzepuszczalności. Ale mam też doświadczenie z folią Tyveka kładzioną chyba w 2002 roku. Po kilku latach trzeba było przy pokryciu zrobić małe zmiany (ot wystawienie małego daszku nad wejściem) i po odgięciu blachy pokrycia, folia była jak nowo założona, nawet kolor trzymała (tzn napisy, wtedy ta folia była lekko żółtawa z pomarańczowymi napisami). Mechanicznie nic do zarzucenia. Konkludując, pomijam jakość wykonania pokrycia, w którym najczęściej tkwi problem przecieku, ale co do samego materiału, to moim zdaniem za krótko te membrany leżą, żeby uważać, że nie dotrzymają do kolejnej wymiany całego pokrycia. Może wystarczy lepiej się starać przy takim pokryciu. Przecież powiedzmy sobie szczerze, kto z dekarzy kryjących membraną przestrzega wszystkich zaleceń z instrukcji np. folnetu? Kto kupuje taśmy na krokwie? Kto łączy pasy na taśmy? Ciekawe ile % sprzedaży stanowią folie z pasem kleju? Kto robi pasy od kalenicy z rynienkami nad oknami? Natomiast, co do wyboru folii, to tak jak z większością materiałów, trzeba kupowac najdroższą na jaką nas stać, ale nie najtańszą. Choć moje doświadczenie w porównaniu w Mistrzem Janem czy Andrzejem jest śladowe Andrzej, ciekawi mnie, czy kiedyś były jakieś poważne problemy z przeciekami na dachu z membraną, który Ty robiłeś, wynikające z właściwości materiału (jego jakości) a nie z ewentualnego błędu? Edytowane 20 Stycznia 2011 przez jan_z_wolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Bardzo często i dlatego o tym piszę. Degradacja folii nie polega na zmniejszeniu jej paroprzepuszczalności bo to praktycznie nigdy nie wystąpi. Degradacja polega na tym, że folia traci własności hydroizolacyjne czyli zaczyna przeciekać "na poważnie", rozwarstwia się i rozpada, drze się jak papier. Podstawowym błędem popełnianym przez inwestorów jest niezakrywanie folii od spodu w szczytach, okapach i na poddaszach. Folia jest powszechnie stosowana gdyż jest lekarstwem na nieumiejętność prawidłowego zwentylowania warstwy izolacji cieplnej. Ja rozumiem interes producentów folii ale sugerowanie stosowania folii na pełne deskowanie to nieporozumienie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 20.01.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 sugerowanie stosowania folii na pełne deskowanie to nieporozumienie. No to jest zupełnie bez sensu. Tylko ja tego osłabienia nie zauważyłem. Ale może za krótki czasookres, w końcu to kilka lat tylko. Podstawowym błędem popełnianym przez inwestorów jest niezakrywanie folii od spodu w szczytach, okapach i na poddaszach Masz całkowitą rację. Czasem cały sezon/dwa aż do zrobienia podbitki tak to stoi. W sobotę rozpocznę eksperyment. Wystawię kilka kawałków folii na działanie słońca, a potem sprawdzę po roku jak się zachowały i co im dolega. Może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dodam jeszcze, że dość spore szkody w folii wyrządzają owady, ptaki i gryzonie (głównie kuny). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 20.01.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 No tak. Od ptaszorów to jeszcze można się grzebieniami zabezpieczyć (ja sobie nawet pod boczną zrobię, bo mi się odjechało trochę od krokwi). Ale na kunę nie ma rady. Chyba gdzieś na forum był taki wątek. Może pies pogoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 21.01.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 ojej , o wszystkim musi myśleć biedny inwestor ....... pies na pewno nie pogoni, mój pies udaje że ich nie widzi, jedzenie mu podkradają, nie wiem czy kuny czy nornice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.01.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Na kuny jedyny sposób to " zadać " mięsko. Niestety. Nie szkoda róż .... Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosiek_67 23.01.2011 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam!Mam pytanie do Mistrza Jana i Andrzeja Wilhelmiego - bo nie pamiętam , który z nich to zalecał.Jestem trakcie budowy - dach : dachówka , papa , pełne deskowanie . Wiosną ocieplenie i pytanie z tym związane - któryś z Panów ( niestety nie pamietam który bo od tygodnia czytam wszystkie posty ) zalecał aby folia paroizolacyjna pod ociepleniem miała współczynnik Sd minimum 150. Jedyna folia o takim wspólczynniku jaką znalazłem to TYVEK AirGuard . Czy to znaczy , że wszystkie inne folie są be ?Napisałem do kilku producentów z pytaniem jaki produkt ze swojej oferty polecają do takiej konstukcji dachu.MDM -Aquatec VB Reflex , Eurovent -Standart ALU 110 , pozostali nie raczyli odpowiedzieć ; ze sprzedawców FOLNET - Corotop Activ Control i Eurovent Activ .Znalazłem jeszcze Pro Climę Intello ale tam inne parametry w opisie , inne w karcie technicznej . No i mam mętlik .Proszę o polecenie jakichś konkretnych folii -niekoniecznie z tych wymienionych.Mam jeszcze trzy pytania - do podwiązywania wełny sznurek Tex 2500 czy wystarczy Tex 2000 ?Czy szczelinę wentulacyjną od dołu ( przy murłacie ) zabezpieczyć jakąś siatką z tworzywa lun metalową ?Czy te folie powlekane aluminium po jakimś czasie nie pokryją sie tlenkami ( jeżeli tak to jaki sens ma ich stosowanie ?)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.01.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Skoro znalazłeś Tyvek'a spełniającego te parametry to go zastosuj bo to bardzo dobry produkt. Folie z powłoką aluminiową mają zwiększony współczynnik Sd i dlatego warto je stosować szczególnie w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 18.03.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 witamproszę o odpowiedź wszystkich znających zagadnienie. Czy między membrana paroprzepuszczalną (Tyvek Pro) a wełną izolacyjną powinna być zostawiona dylatacja powietrzna około 2cm czy ewentualnie te dwa materiały mogą się stykać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Mogą się stykać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A co w sytuacji kiedy między membraną, a wełną jest pełne deskowanie?A konkretnie, to mam Dorken Maxx Plus, potem deskowanie, a później 30cm wełny.Czy między deskowaniem, a wełną powinna być zostawiona przestrzeń, a jeśli tak to ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.03.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Montowanie folii na deskowaniu to nieporozumienie ale skoro już tak jest to radziłbym pozostawić pomiędzy warstwą izolacji cieplnej a deskami szczelinę minimum 2 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 18.03.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 U nas jest membrana Delta Vent N , krokwie 18cm i tyle samo wełny miedzy nimi ,( na dachu dachowka brass celtycka ) sprzedawca zapewniał , że tak będzie prawidłowo , ale teraz już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 20.03.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 A dach deskowany?Jak tak do dylatacja między wełną a deskami, jak nie to wełna może stykać się z folią ale ja jestem zwolennikiem robienia dylatacji, chociażby 1 cm nawet przy samej membranie.18 cm wełny to trochę mało. Według mnie 20 to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jak krokiew 18 to lepiej dać wełnę 15 i 5 w poprzek aby uniknąć mostków. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 22.03.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 dziękuję Andrzeju za odpowiedź. Mam znowu pytania: 1. Czy niewielkie uszkodzenia (dziurki) w membranie które powstały podczas prac dekarskich na dachu można w jakiś bezpieczny sposób załatać (specjalne łatki, kleje)?2. Czy w tych miejscach membrana nie będzie po jakimś czasie przeciekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Do uszczelnienia (naprawy) niewielkich uszkodzeń służą specjalne taśmy np. REPAIR firmy IVT najlepiej z obu stron. Można dodatkowo dziurkę zabezpieczyć kroplą bezbarwnego silikonu dekarskiego Soudala. Na większe uszkodzenia niezbędna łata też przyklejana tymi taśmami. Poprawnie naprawiona folia nie będzie przeciekać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 23.03.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 ponownie dziękuję Andrzeju za odpowiedźpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts