Andrzej Wilhelmi 16.09.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Z całym szacunkiem dla Tyvek'a podziwiam siłę argumentów! Jak nie wiele trzeba żeby sprzedać dwie folie na jeden dach! Radziłbym jeszcze solida od spodu i będzie na prawdę super. A tak merytorycznie to jaką temperaturę ma przejmować ta wierzchnia folia? Pierwszy raz słyszę aby solid był materiałem termoizolacyjnym. Do kosztów folii dolicz jeszcze koszty montażu i zszywki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.09.2011 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) membrana kosztować bedzie mnie 3,70 brutto metr 2dodatkowy całkowity koszt to 1500zł.zawsze to lepiej niż 9000- 10000 zł za deskowanie.o termoizolacji nikt nie wspomina -rozumiem że wysoka temperatura nie wpływa na folię?tutaj siła argumentów fyveka nie była decydująca-każdy ocenia własne ryzyko i kalkuluje koszty. gdybym chciał troszkę być zgryżliwy- zawsze można ulec sile argumentów dekarzy[bezinteresownych ] co do deskowania Edytowane 17 Września 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.09.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 ... np tyvek solid -ma ona przejmować promieniowanie i temperaturę . Ty wspomniałeś w swojej wypowiedzi o temperaturze. Ja swoją wypowiedzią starałem się tylko uzmysłowić jak nietrwałym materiałem jest folia (membrana). Skoro tak renomowana firma jak DuPont sugeruje zastosowanie dodatkowej folii z wierzchu to oczywistym jest, że tak samo należałoby zrobić od spodu. Nie jest w interesie dekarza deskowanie dachu, jest to natomiast rada, z której można skorzystać lub nie. Trudno mnie posądzać o jakąś stronniczość skoro Twojego dachu nie będę wykonywał. Twój dom, Twój dach, Twoje pieniądze i Twoja decyzja. Życzę trafnych i rozsądnych decyji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 17.09.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Czy olej z silnika od piły może uszkodzić membranę? Zastanawiam się bo w kilku miejscach kapło i są plamy, ale nie przeżarło jej ani nic takiego, może dać łatki na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.09.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 no z tym olejem to nieciekawie.to ja swoich poproszę o akumulatorówki.ok wspomniałem o temperaturze- ale w sensie wpływu na materialdekarz nie ma interesu w ewentualnym deskowaniu pod warunkiem że tego nie robi.dla mnie trafnym i rozsądnym wyborem jest skalkulowanie za i przeciw - podejmuje ryzyko [na pisemną 30 letnią gwarancje zbytnio nie liczę- skoro jednak dają to znaczy są pewni tego produktu na te 30 lat plus minus.solida od dołu nie daję [strych zero okien]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 17.09.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Kurcze to co zrobić? Jakoś mi wcześniej nie przyszło do głowy zapytać, czym tam będą docinać drewno... poproszę żeby zrobili łatki sporo większe od plam i ponaklejali na to... cholera edit: wynalazłam jeszcze taśmę do reperacji membrany po jakiś mechanicznych uszkodzeniach... hmmmm Edytowane 17 Września 2011 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.09.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 sprawa jest malo śmieszna -może weż jakiegoś wezyra do dywanów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 17.09.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Kurcze to co zrobić? Jakoś mi wcześniej nie przyszło do głowy zapytać, czym tam będą docinać drewno... poproszę żeby zrobili łatki sporo większe od plam i ponaklejali na to... cholera edit: wynalazłam jeszcze taśmę do reperacji membrany po jakiś mechanicznych uszkodzeniach... hmmmm Macie co chcecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jańcio Wodnik1719506846 18.09.2011 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam wszystkich serdecznieKluje mi się następująca idea: Dachówka,papa,deskowanie,szczelina wentylacyjna 3 cmmembrana wiatroizolacyjna zamiast sznurka, dla wytworzenia szczeliny wentylacyjnej,toprock 150mm wzdłuż krokwi,superrock 100mm w poprzek krokwi,folia paroizolacyjna / refleksyjnapłyty GK Co sądzicie o takim rozwiązaniu, z wskazaniem na wiatroizolację w ramach szczeliny wentylacyjnej?Nie jestem bogaty, więc nie stać mnie na półśrodki, oraz niepoparte kilkudziesięcioletnia empirią rozwiązania typu "więźba w reklamówce".Jednakowoż, nieefektywną plątaninę sznurka, drutu... dla osiągnięcia szczeliny wentylacyjnej uważam za anachronizm. Ciekawi mnie opinia znawców tematu, oraz merytoryczne argumenty za/przeciw Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.09.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Macie co chcecie. A co to niby miało znaczyć? Nie umiesz nic doradzić to daruj sobie złośliwości bo na nikim to nie robi wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 18.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 To żadna złośliwość tylko ostrzenie dla innych. Żadnych folij, deski i papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.09.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Tak jasne! Winą folii są plamy z oleju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Olej z piły łańcuchowej nie wyrządzi folii żadnej szkody. Nic nie rób! Oczywiście nie powinno się ciąć łat piłą łańcuchową ale ciągnąć przewód na dach? Jak tanio to szybko. "Jańcio Wodnik" kolejność warstw poprawna. Aktualnie produkowane wełny mają stabilne wymiary i gładkie powierzchnie nie ma więc uzasadnionej potrzeby tworzenia przegrody dystansowej dla otrzymania szczeliny. Przepływy w szczelinie są laminarne (niejednokrotnie dławione) a nie burzliwe więc i funkcja ochrony przed przewiewaniem zbyteczna. Wełny nie upychamy a układamy więc szczelina będzie na 100%. Istotniejszą sprawą jest zapewnienie wlotu i wylotu powietrza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zpleo 19.09.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam! Dołączę się do tematu, też zaczynam robić dach i zastanawiam się nad deskowaniem lub folią. Na co zwrócić uwagę przy wykonywaniu dachu, przed jakimi błędami stronić. Dodam że dach kryję dachówką ceramiczną. Pozdrawiam po pierwsze jaka dachowka . pamietaj ze lepszy dobry beton , niz slaba ceramika generalnie na dachu nie wolno oszczedzac, a mowia ze najwazniejsze to , czego na dachu nie widac . czyli to co pod dachowka jesli dachowka to roben - to przygotuj sie na duze szczeliny w zamkach. generalnie folia dachowa /membrana nie moze byc kiepska i tania, a przy tej dachowce to juz obowiazkowo , jakas trwała, mocna i gruba ! opierzenia kominow , ewidentnie z olowiu. zadne aluminium w dodatku plisowane ! dwa przegiecia i peka dziadostwo. duzo zalezy od dekarza , jego sie poradz. ale jesli mialbym wybierac , to folie COROTOP i KLOBER przede wszystkim . Dorken nie jest zły, ale jego moment swietnosci juz minal. Ma niska paroprzepuszczalnosc i jesli masz poddasze uzytkowe , raczej bym odradzal, jesli jednak nie - to spokojnie warto ja dac. Cenowo nie sa to tanie rodukty ,ale napewno w swiecie dekarskim znane w calej europie , a to moi samo za siebie. ktos tu pisal o Topfolu. powiem jedno , nie wiem jak teraz ,ale kiedys kilka lat wstecz , nie bylo wiekszego g....a od TopFola i Membrafola. 2 znajomych w czasach gdy nie bylo zbyt duzego wyboru w kwestii folii , wowczas sie na to rzucilo i teraz .... sa po przekladkach dachów . Tragedia z tych membran pozostawala. Jakbys papier toaletowy - szary - zmoczyl i wysuszyl - tak sie w rekach rozlatywala. w kazdym badz razie mam namiary na taniego dystrybutora u ktorego sam sie zaopatrywałem. przede wszystkim ma tanio i nie ma chinszczyzno/polszczyzny ... jak wzialem kompleksowo akcesoria , to mi wyszlo o 900 zł taniej niz u najlepszego sprzedawcy w moim regionie jakby co namiary na priv . co do deskowania czy folii .... a dlaczego nie wydeskujesz i nie polozysz na deski folii ? teraz tak robi coraz wiecej ludzi . pamietaj ze nie kazda folia sie na to nadaje . ja tak co prawda nie robilem ale duzo rozmawialem z dekarzami i szperałem w necie. super rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.09.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Nie jest to super rozwiązanie bo żadna folia folia nie nadaje się na deskowanie. Jak nie masz doświadczenia w sprawach dachów to nie wypisuj autorytatywnie takich stwierdzeń a jak już je piszesz to podpisuj się pod tymi rewelacjami czytelnie. Jak deski to papa a jak folia to po co deski? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 20.09.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 A może macie jakis pomysł jak osłonić membranę zanim zrobi się podbitkę?Nie sądzę by to miało miejsce zbyt szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.09.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 no właśnie=może jakaś zwykła czarna folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 22.09.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 czy jest sens kłaść jakąs drozsza folię na stropodach lany ocieplony styropianem, między styropianem a stropianem jest połozona folia budowlana, pokrycie dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 22.09.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 no właśnie=może jakaś zwykła czarna folia? Albo może taki zwykły styropian, który się używa do pakowania sprzętów itp. dociąć troszkę większy niż miejsce do wypełnienia i wcisnąć żeby mono siedział na swoim miejscu, ewentualnie na to czarna folia i taśma klejąca... Zobaczę po ile taki styropian i czy to się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 01.10.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Witam. Właśnie u mnie przyszła pora na dach. Też się zastanawiam co wybrać deskowanie czy membranę. Zostało sporo desek z szalunków więc może je wykorzystam i sam odeskuję dach bo to chyba nic trudnego jeśli będę się trzymał zasad (których jeszcze nie znam:)) Zastanawiam się również nad membraną dachową tyvek pro. Ktoś tutaj pisał, że lód oraz śnieg przy wadliwym wykonaniu robią zniszczenia pasa nadrynnowego. A jeśli jest tam membrana dachowa to ona ulega zniszczeniu. Zastanawiam się czy zainstalowanie systemu odladzania rynien nie likwiduje tego problemu?Dach u mnie będzie czterospadowy, 3 jaskółki. Dachówka Nibra F10 Edytowane 1 Października 2011 przez mrmeX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts