Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile desek???

Recommended Posts

mam pytanko - ile desek nalezy zakupic przed przystapieniem do budowy tak aby wystarczylo na postawienie domu w stanie surowym. oczywiscie zakladajac oszczedne ich wykorzystanie. wybieram sie do tartaku jutro wiec jesli ktos juz to przerabial to prosze o pomoc. napomne ze troche potrzebne ich bedzie do wylania law ( nie wszystko dalo sie idealnie wykopac koparka) , pozniej wience, schody,itp. strop teriva. aha - i jakie deski najlepiej kupic zeby sie zbednie nie wykosztowac :) znajomy namawia mnie abym kupil 3 m3. cos mi sie wydaje ze to troche duzo jak na dom o pow. 160 m 2. z gory dziekuje za rade.

Mi poszło coś ok. 3 - 4 m3...

Ja bym zapytał jeszcze inaczej...jeśli masz jakąś skomplikowaną architekturę, zakręcone funadamenty to będzie ok. Jeśli coś a`la kostka to tak 2 m3.

A tak ogólnie to nie potrzebnie się "denerwujesz" jak ci będzie mało to ci na telefon dowiozą...tak jak mi dowozili...

Ile byś nie kupił to może być mało ja zawsze kupowałem mniej aby skłoniać do oszczędności wykonawcę.

Podłączam się

3m3 desek jakich 2,5cm, 2cm,, odkorowane ? Jakie?

Na tartaku mówisz; deski do szałunków (chyba 2,5cm) i koniecznie musisz na nie popatrzeć, ponarzekać na jakość do sprzedającego aby dorzucił coś gratisowo bo opuścić na kasie nie chcą ale dorzucić desek nigdy nie odmawiają :wink:

Ot taktyka taka :D

Jest jeszcze pewien inny mankament. Fachowcy często mają skłonność do obcinania i skracania, zamiast demontarzu i wyciagania gwoździ. Moja ekipa tak lubiła robić. Po co szukać jak można szybko obciąć. Zaiast ich ciągle pilnować sam rozbijałem stare szalunki i wyciągałem gwoździe, po czym odzyskany materiał sortowałem. W efekcie zuzycie spadło do zaskakująco niskich ilości, a to co zostało na końcu nabiliśmy na dach.

Jak budujesz z BK to kup dodatkowo paletę bloczków 6cm. Przydadzą się do robienia szalunków wieńców, nadproży itp. Szalunki z bloczków BK robi się znacznie szybciej niż z desek, bo są równe i mają dobrą wysokość.

Kup też parę desek grubych 4cm, takich jakie używa się na rusztowaniach. Przydadzą się jak już ekipa pójdzie sobie na inną budowę.