jaceksob 16.05.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 mam pytanko - ile desek nalezy zakupic przed przystapieniem do budowy tak aby wystarczylo na postawienie domu w stanie surowym. oczywiscie zakladajac oszczedne ich wykorzystanie. wybieram sie do tartaku jutro wiec jesli ktos juz to przerabial to prosze o pomoc. napomne ze troche potrzebne ich bedzie do wylania law ( nie wszystko dalo sie idealnie wykopac koparka) , pozniej wience, schody,itp. strop teriva. aha - i jakie deski najlepiej kupic zeby sie zbednie nie wykosztowac znajomy namawia mnie abym kupil 3 m3. cos mi sie wydaje ze to troche duzo jak na dom o pow. 160 m 2. z gory dziekuje za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 16.05.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Myślę że na to co wymieniłeś wcale nie będzie za dużo. Powinno wystarczyć. Ale jest to tylko szacunek, dokładnie nieda się raczej określić, bo ato zostanie w fundamencie, ato się złamie - jak to deska.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.05.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 To nie jest za dużo. Sporo tego idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 16.05.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Podłączam się 3m3 desek jakich 2,5cm, 2cm,, odkorowane ? Jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.05.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Mi poszło coś ok. 3 - 4 m3...Ja bym zapytał jeszcze inaczej...jeśli masz jakąś skomplikowaną architekturę, zakręcone funadamenty to będzie ok. Jeśli coś a`la kostka to tak 2 m3.A tak ogólnie to nie potrzebnie się "denerwujesz" jak ci będzie mało to ci na telefon dowiozą...tak jak mi dowozili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 16.05.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Ile byś nie kupił to może być mało ja zawsze kupowałem mniej aby skłoniać do oszczędności wykonawcę. Podłączam się 3m3 desek jakich 2,5cm, 2cm,, odkorowane ? Jakie? Na tartaku mówisz; deski do szałunków (chyba 2,5cm) i koniecznie musisz na nie popatrzeć, ponarzekać na jakość do sprzedającego aby dorzucił coś gratisowo bo opuścić na kasie nie chcą ale dorzucić desek nigdy nie odmawiają Ot taktyka taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.05.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 A ja napisze tak:Ile bys nie kupił to budowlańcom zawsze bedzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksob 17.05.2005 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 wielkie dzieki!!! zrobie tak jak radzicie - kupie 2 m3 a jak braknie najwyzej sie dokupi. z tym raczej nie ma problemu. na szalowania to chyba 2,5 cm wystarcza???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Jest jeszcze pewien inny mankament. Fachowcy często mają skłonność do obcinania i skracania, zamiast demontarzu i wyciagania gwoździ. Moja ekipa tak lubiła robić. Po co szukać jak można szybko obciąć. Zaiast ich ciągle pilnować sam rozbijałem stare szalunki i wyciągałem gwoździe, po czym odzyskany materiał sortowałem. W efekcie zuzycie spadło do zaskakująco niskich ilości, a to co zostało na końcu nabiliśmy na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 17.05.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 jeśli tam gdzie kupujesz deski nie liczą i za transport to weź 2m3 ale jeśli dopłacasz za transport to weź odrazu 3m3 - raczej za dużo nie będzie - na koniec budowy i tak nie będziesz wiedziała co stało się z ta całą kupą desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.05.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Deskujesz dach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 17.05.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Jak budujesz z BK to kup dodatkowo paletę bloczków 6cm. Przydadzą się do robienia szalunków wieńców, nadproży itp. Szalunki z bloczków BK robi się znacznie szybciej niż z desek, bo są równe i mają dobrą wysokość. Kup też parę desek grubych 4cm, takich jakie używa się na rusztowaniach. Przydadzą się jak już ekipa pójdzie sobie na inną budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts