Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sól do zmywarek to zwykły NaCl, czy inna hipermikstura?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem chemikiem ale raczej to nie jest zwykła sól - NaCl. Ta sól ma za zadanie zmiękczenie wody i zapobieganie osadzaniu kamienia, a zwykła sól tego raczej nie robi. Choć pewnie wydatek na taką sól się nie prędko zwróci, biorąc pod uwagę cenę grzałki.

Mechanik od pralik powiedział, że nie ma sensu używanie Calgonu bo to się nigdy nie zwróci, a takie głupoty jak na reklamie to on też może powiedzieć jak mu się odpowiednio zapłaci :-).

Poszukałem intensywnie i znalazłem!!! Sól do zmywarek to zwykły chlorek sodu (sól kuchenna do jedzenia), tyle tylko że w formie granulatu.

Granulat solny do zmywarek

Skład chemiczny:

chlorek sodu (NaCl) - 99,0 %

Poniżej link do strony:

http://www.pawosol.pl/podstrony/inne.html

No to ładnie, za 1 kg "soli do zmywarki" mogę kupić zamiennie chyba 10 kg zwykłej soli.... :o

Nic dziwnego, że producenci "soli do zmywarki" nie podają składu chemicznego swojego produktu na opakowaniu... :-?

z własnych doswiadczen wiem ze uzywanie calgonu do pralki i soli do zmywarki to zwykla ekstrawagancja - te same dzialanie ma proszek do prania i kostka do zmywarki

O ile z Calgonem masz 100% rację, tak z solą już nie. To jak najbardziej zwykła sól, ale jej zadaniem bynajmniej nie jest zmiękczanie wody - ona nie zmiękcza, ona regeneruje wbudowany w zmywarkę zmiękczacz jonitowy. I żadna tabletka "trzy w jednym" tego nie zastąpi z tej prostej przyczyny, że po pierwszej aktywnej fazie mycia po niej nie ma już śladu, cały proces płukania przebiega już w wodzie niezmiękczonej. Sól do zmywarki TRZEBA sypać!

Info dla oszczędnych: na ogół można zamiast tej zmywarkowej sypać zwykłą sól kuchenną, musi to być jednak sól niejodowana.

J.

...Info dla oszczędnych: na ogół można zamiast tej zmywarkowej sypać zwykłą sól kuchenną, musi to być jednak sól niejodowana...J.

A może jakiś argumencik, dlaczego nie może być jodowana?

Bo na tej stronie, którą zlinkowałem można sobie przeczytać, że sól do zmywarek ma 99% NaCl, czyli 1 % innych świństw (może jakieś zanieczyszczenia stałe, nierozpuszczalne?).

Dalej czytamy, że:

Sól naturalna kamienna:

Skład chemiczny:

NaCl - 97,0 % min

H2O - 0,5 % max

KJ - 30 mg/ kg

Części nierozpuszczalne

w wodzie - 1,5 % max

Brak antyzbrylacza.

oraz:

Sól warzona:

Skład chemiczny:

NaCl - 99,83 % min

H2O - 0,08 % max

KJ - 32 mg/ kg

Antyzbrylacz - 6 mg/ kg

Moim skromnym zdaniem 32 mg/kg jodku potasu mniej szkodzi zmywarce, niż 1-1,5% części nierozpuszczalnych w wodzie (np.piasek). Ale może się mylę???

Do swojej zmywarki stosuję sól w tabletkach. Kosztuje to ok. 20 zł za worek 25 kg. Stosowałem ją poprzednio do regeneracji wymienniów jonowymiennych uzdatniających wodę do kotłowni przemysłowej. Kupowałem ją u dostawcy odczynników i sprzętu laboratoryjnego. Ostatnio widziałem że pojawiła się w Castoramie na stoisku z kotłami CO. Jest na tyle czysta (ma atesty) że jest masowo używana na stacjach dializ do sztucznych nerek.

Zwykła sól to chlorek sodu , jodek potasu jesli jodowana i antyzbrylacz. |(stosuje się róźne w tym również żelazicyjanek żelazowo - potasowy)Do zmywarek ma trochę grubszą strukturę krystaliczną, nieco wolniej się rozpuszcza.

Nie widzę zagrożenia wynikającego z obecnośc śladów jodku potasu dla złoż jonitowego

Nie należy doszukiwac się cudów z zawartości soli :tylko: 99,5% - reszta to inne substancje minerale - głownie inne sole sodowe lub potasowe.

przyłączę się do dyskusji jeśli pozwolicie i dorzucę swoje doświadczenia, ale nie o soli :lol: . Bywa, że mimo stosowania różnych środków zapachowych w zmywarcce można wyczuć taki lekko nieprzyjemny zapach. Serwisant podpowiedział mi, abym nie dawała tych wszystkich tabletek typu 2 w 1 lub 3 w 1 (bo to zatyka tylko jakieś kanaliki)....tylko sól i proszek i od czasu do czasu trochę octu, szczególnie przy myciu jej chociaż raz w miesiącu. Zaczęłam dodawać więc ocet prawie do kazdego mycia. Chyba te babcine sposoby (kiedyś też się dodawało odrobinę octu do mycia naczyń) jej nie zaszkodzą :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam - ania

tak....zdecydowanie....dodaję łyżeczkę ( tak na oko) do każdego mycia . Teraz kupię tą sól o której piszecie, zwykły proszek ( do zmywarek oczywiście) i oczywiście odrobina octu....i to chyba będzie to, co zmywarka lubi najbardziej :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam - ania

ps.

stosuję to od ponad roku i nie zauważyłam niekorzystnych zmian, a wręcz przeciwnie.