Grzegorz63 18.05.2005 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Henryku, w jakich opakowaniach sprzedają taka sól w castoramie? A może jeszcze nazwę znasz? Na tej stronie, którą wcześniej zlinkowałem też są takie tabletki... Tabletki solne Rozpuszczają się równomiernie, bez rozpadu na pojedyncze kryształy. Skład chemiczny: chlorek sodu (NaCl) - 99,83 % opakowanie: worek foliowy 25kg, układane na paletach Euro (waga palety 1000kg). http://www.pawosol.pl/img/tabletki_solne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 18.05.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Ale o co chodzi? Sól do zmywarki 1,5 kg kosztuje kilkanaście zł (na allegro jest za 10 zł) i wsypuje się ją raz na pół roku (przynajmniej ja wsypałem pół roku temu i na razie nie sygnalizuje mi zmywarka żebym dosypał). To ile wy na tym zaoszczędzicie? 20 zł rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.05.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Ale o co chodzi? Sól do zmywarki 1,5 kg kosztuje kilkanaście zł (na allegro jest za 10 zł) i wsypuje się ją raz na pół roku (przynajmniej ja wsypałem pół roku temu i na razie nie sygnalizuje mi zmywarka żebym dosypał). To ile wy na tym zaoszczędzicie? 20 zł rocznie? Wiesz... tu nie chodzi o to ile ja zaoszczedze ale o to, ze ktos nas regularnie robi w konia. Pomysl, gdyby tak wszyscy sie zorientowali, ze to zwykla sol jest ? Wiesz ile to kasy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.05.2005 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ...i wsypuje się ją raz na pół roku (przynajmniej ja wsypałem pół roku temu i na razie nie sygnalizuje mi zmywarka żebym dosypał). To ile wy na tym zaoszczędzicie? 20 zł rocznie?... Może Ci się wskaźnik zaciął??? Albo ja mam taki szajs (zmywarka ARDO), że częściej niż co miesiąc domaga się soli (testowałem różne ustawienia...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 18.05.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Z octem należy uważać i nie przesadzać. Racze j używać awaryjnie i pod kontrolą. Ocet to po prostu kwas octowy reagujący z węglanami, które osadzają się w przewodach a szczególnie na grzałce. Rozpuszczone w wodzie octany wylewamy i już. Tylko, że kwas octowy może przyspieszać korozję stali nierdzewnej (pod postacią wżerów i korozji międzykrystalicznej). Osobiście też używam tego sposobu od wieków do odkamieniania czajnika i pralki, ale sprawdzam na jakim etapie jest proces. Jak tylko pojawi się goły metal(nawet z lekkim nalotem) od razu wylewam i płuczę czystą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 18.05.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Witam,U mnie mala zmywarka AEG domaga sie soli (1,5 kg) co ok 5-6 tygodni. Mycie 1 raz dzienniePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.05.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Ja w każdym razie przy najbliższej wizycie w Castoramie będę szukał tych pastylek. Wskaźnik braku soli pali się u mnie co parę tygodni. Rzeczywiście producenci środków do zmywarek strasznie na nas jadą z tymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 18.05.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Może Ci się wskaźnik zaciął??? Albo ja mam taki szajs (zmywarka ARDO), że częściej niż co miesiąc domaga się soli (testowałem różne ustawienia...) Mam siemensa 3 miesiąc i nic Myślę jednak że to jest kwestia częstotliwości zmywania, u mnie wychodzi gdzieś tak raz na dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.05.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Mam siemensa 3 miesiąc i nic Myślę jednak że to jest kwestia częstotliwości zmywania I twardosci wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.05.2005 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ... Mam siemensa 3 miesiąc i nic Myślę jednak że to jest kwestia częstotliwości zmywania, u mnie wychodzi gdzieś tak raz na dwa dni.... Mam "czterdziestkę piątkę"- stanowczo za mała!!! (Oczywiście mówię o zmywarce ) Najczęściej "chodzi" dwa razy na dzień. Do nowego domu już nie popełniłem tego błędu i zamówiłem "sześćdziesiątkę" Electroluxa. Być może będzie potrzebowała mniej soli... Ale i tak kupię sól w Castoramie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 18.05.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ja to chyba za gościnna jestem u mnie czasami zmywarka chodzi 3 razy dziennie, zatem ruszam do Castoramy szukać tej soli choć ja kupuje najtańszą LEADER PRICE za jakieś grosze, a tabletki oczywiście z Niemiec za 50% ceny w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 18.05.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Tylko jako chemik ("wierzący", ale niepraktykujący chwilowo) dopowiem, że chlorowce (w tym jod w jodku potasu, dodawanym obowiązkowo do soli sprzedawanej do celów spożywczych) nieodwracalnie zatruwają żywice jonowymienne, zmniejszając skuteczność ich działania. Koszt samej żywicy nie jest specjalnie wysoki (biorąc pod uwagę cenę zmywarki) ale operacja wymiany żywicy zwykle wymaga interwencji serwisu, a to już dodatkowe pieniądze + strata czasu.Sól w tabletkach do instalacji uzdatniania wody - to jest to !Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.05.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Mam zmywarkę AEG 60-tkę, soli dosypuję co ok. pół roku. Zmywam 1-2 razy dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 19.05.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Moja zmywarka zżera tyle tej soli, że muszę dosypywać co 2 tygodnie...Elektrolux 60'tka, mycie średnio 2x dziennieGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 20.05.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Zgadzam się z Janu też "tabletkuję" choć znajomy chemik mówił że jodowanie nie szkodzi ?. Do odkamieniania używam kwasku cytrynowego (nie znoszę zapachu octu !). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.05.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Smrodek w zmywarce , to poprostu fermentacja. Ocet trochę tnie te towarzystwo, dodatkowo rozpuszcza węglan wapnia. Woda utleniona będzie działała ekologicznie, czysto i dezynfekująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 03.06.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 jakie jeszcze sprawdzone sposoby, oprocz kwasku i octu, macie na pozbycie sie przykrego zapachu w zmywarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 16.08.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 No tak, zabraklo mi soli do zmywarki wiec odgrzebalem ten watek i korzystajac z rady Henryka ze Szczecina kupilem w Castoramie produkt o nazwie "Sol do zmiekczaczy" (36,20 zl/ 25kg). Ma toto postac tabletek jak na zdjeciach tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 23.08.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Używam już ze dwa miesiące - jak na razie zmywarka działa Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 02.11.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Witajcie, ja troche w inny wątek, ale cały czas oczywiscie w temacie zmywarek Czy uzywa ktoś z Was tabletek 3w1 albo 4w1 Calgonitu i jednocześnie sypie sól i daje nabłyszczacz? Bo mnie zaczła się swiecić wskaźnik braku soli w Boschu i po około 5 myciach zaczęły zostawać nie spłukane osady. Naczynia są umyte tylko np. fusy po kawie w niewielkiej ilości sie przemieszczają i wędrują z kubka na garnek obok albo do szklanki do srodka która stoi trochę dalej? Dla mnie to jest dziwne bo przecież w tabletkach jest i sól i nabłyszczacz i myślę, że nie powinno się tego sypać osobno. A jeżeli tak to jaki jest sens kupowania tabletek 3w1 czy 4w1? Możecie wypowiedzieć sie w tym wątku ?? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts