Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sól do zmywarek to zwykły NaCl, czy inna hipermikstura?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli co: kupowac zwykle tabletki i mimo tego sypac sol i lać nablyszczacz ? No nie wiem czy to bedzie takie ekonomiczne, bo tabletki 4w1 Calgonitu kupilem na Allegro. Przy kupnie 120 tabletek cena za jedna lacznie z przesylka wyniosla mnie 0,48 zł (48 groszy)...

A kupowac sol i nablyszczacz i jeszcze zwykla tabletke w sklepie to koszmar! Ceny są przeciez horrendalne!

I co ???

Czyli co: kupowac zwykle tabletki i mimo tego sypac sol i lać nablyszczacz ?

NIE. Kupować sól, proszek i nabłyszczacz. Przez rok stosowalem tylko tabletki i zawsze coś było nie tak : a to smugi na szklankach a to jakiś biały nalot, resztki jadła na talerzach itp. teraz jak dozuję wszystko osobno jest wymyte idealnie .Pozdrawiam

Czytam te wasze dyrdymały i wypowiedzi co po niektórych przyprawiają mnie o mdłości. Wiecie co zakasajcie lepiej rękawy i myjcie te swoje zapaprane gary w misce i dla oszczednosci w zimnej wodzie bo jak was nie stać na głupią sól do zmywarki to po jaka cholerę kupowaliście tę zmywarke??? :o .

U mnie zmywara chodzi średnio co 2 dni, a sól kupuje mniej więcej co 4 miechy ale do głowy by mi nie przyszło kupować zwykłej soli żeby zaoszczędzić głupie 5 zł.

Co dwa dni to faktycznie możesz myć w misce. U mnie chodzi co najmniej dwa razy dziennie i, jeżeli mogę, to i na soli będę oszczędzał. Poza tym głupi bym był, przepłacając za ładne opakowanie i napis "Specjalna super extra sól do zmywarek"

pozdrawiam

Grzegorz

Pownieneś zamontować jeszcze w domu zbiornik na deszczówkę i podłączyć do niej zmywarkę wtedy to byś miał dopiero oszczędności

Moja zmywarka zżera tyle tej soli, że muszę dosypywać co 2 tygodnie...

Elektrolux 60'tka, mycie średnio 2x dziennie

Grzegorz

Wywal ten złom i kup porządny sprzęt

Ale o co chodzi? Sól do zmywarki 1,5 kg kosztuje kilkanaście zł (na allegro jest za 10 zł) i wsypuje się ją raz na pół roku (przynajmniej ja wsypałem pół roku temu i na razie nie sygnalizuje mi zmywarka żebym dosypał). To ile wy na tym zaoszczędzicie? 20 zł rocznie?

Nic dodać nic ująć, ale Polak zdolny i oszczędny nawet z gówna bat ukręci

Czytam te wasze dyrdymały i wypowiedzi co po niektórych przyprawiają mnie o mdłości. Wiecie co zakasajcie lepiej rękawy i myjcie te swoje zapaprane gary w misce i dla oszczednosci w zimnej wodzie bo jak was nie stać na głupią sól do zmywarki to po jaka cholerę kupowaliście tę zmywarke??? :o .

U mnie zmywara chodzi średnio co 2 dni, a sól kupuje mniej więcej co 4 miechy ale do głowy by mi nie przyszło kupować zwykłej soli żeby zaoszczędzić głupie 5 zł.

Tu nie chodzi o to czy stac czy nie stac. Ale to ze mam pieniadze to nie powod, zeby mnie ktos okradal sprzedajac zwykla sol z 10-krotnzm przebiciem tylko dlatego, ze na pudelku jest napisane, iz jest to specjalna sol do zmzwarek, co jest zwyklzm klamstwem. Tu nie o pieniadze chodzi tylko o zasady. Ja poprostu nie lubie byc oszukiwana. Ot co...

Wszyscy się skupilii na tej soli a nikt jakoś się nie wymądrza co do innych składników procesu mycia czyli proszku i nabłyszczacza. A skąd masz pewność że i tutaj nie przepłacasz 10 razy kupując proszek bądź tabletki a to może tylko zwykłe zmiotki proszków z lini produkcyjnej + ładne niebieskie granulki i już jest proszek cud. Ja też nie lubię być nabijany w bambuko ale dla tych kliku złotych nie będę ryzykował ewentualnego uszkodzenia zmywarki bo też nie mam pewności że zwykła sól nie narobi jakiegoś bigosu. Śmieszy mnie również popadanie właśnie w takie skrajności kiedy kupuje się porządny sprzęt za powiedzmy 2500 zl lub więcej a potem kombinuje jak tu zaoszczędzić na eksploatacji te 10 czy 20 zł rocznie.

Tak na marginesie przecież można się też myć szarym mydłem a tyłek podcierać gazetą a nie przepłacać za reklamy `pięknie pachnących mydełek i jedwabnie miękkiej srajtaśmy.

Poza tym w ślad za mądrym przysłowiem Polak mądry po szkodzie mogę się założyć, że tak będzie w przypadku tych, którzy za jakiś czas powiozą swoje zmywarki do serwisów na skutek swoich oszczędności.

Jest jeszcze jadno takie przysłowie "oszczędnością i pacą ludzie się bogacą" - ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku

Wszyscy się skupilii na tej soli a nikt jakoś się nie wymądrza co do innych składników procesu mycia czyli proszku i nabłyszczacza. A skąd masz pewność że i tutaj nie przepłacasz 10 razy kupując proszek bądź tabletki a to może tylko zwykłe zmiotki proszków z lini produkcyjnej + ładne niebieskie granulki i już jest proszek cud. Ja też nie lubię być nabijany w bambuko ale dla tych kliku złotych nie będę ryzykował ewentualnego uszkodzenia zmywarki bo też nie mam pewności że zwykła sól nie narobi jakiegoś bigosu. Śmieszy mnie również popadanie właśnie w takie skrajności kiedy kupuje się porządny sprzęt za powiedzmy 2500 zl lub więcej a potem kombinuje jak tu zaoszczędzić na eksploatacji te 10 czy 20 zł rocznie.

Tak na marginesie przecież można się też myć szarym mydłem a tyłek podcierać gazetą a nie przepłacać za reklamy `pięknie pachnących mydełek i jedwabnie miękkiej srajtaśmy.

Poza tym w ślad za mądrym przysłowiem Polak mądry po szkodzie mogę się założyć, że tak będzie w przypadku tych, którzy za jakiś czas powiozą swoje zmywarki do serwisów na skutek swoich oszczędności.

Jest jeszcze jadno takie przysłowie "oszczędnością i pacą ludzie się bogacą" - ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku

Problem w tym że "sól do zmywarek" to NAPRAWDĘ zwykłe NaCl. A jej zużycie przy twardej wodzi emoże być całkiem spore, np. 1kg/miesiąc. Za zaoszczędzone 100 PLN rocznie można np. pójść z żoną na kolację do przyzwoitej restauracji. I pożytek większy :wink:

Hello,

pawel_l napisał:

Za zaoszczędzone 100 PLN rocznie można np. pójść z żoną na kolację do przyzwoitej restauracji.

To ja poproszę o namiar na tę restaurację... :D Żona już nie może się doczekać. 8)

Pozdrawiam serdecznie,

A mówili znajomi, że wszędzie byle nie w stolycy. :D

Tam nawet w knajpach mają przebitkę jak na soli do zmywarek :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

nie jestem ze stolycy, ale w tym kontekście piszę, gdyż bardzo często bywam :wink:

A propos dobrych restauracji.

Można ( jeżdżę po polsce i mam wypróbowane ) znaleźć super jedzonko za "normalne" pieniądze. No ale nie na głównych deptakach ...

... i za stówkę nawet na na żonę wystarczy :lol: :wink:

Warto czasem i 100 km pojechać !

Dołączę mój głos do tych co popierają proszek do zmywarek zamiast pastylek. Z kilkuletniego doświadczenia mogę potwierdzić: i taniej i dużo dokładniej zmywane.

Co do zapachów to niestety obserwuję wyraźny związek z ceną proszku. Tzn. przy używaniu tych droższych (zwłaszcza w wersji cytrynowej) problemu praktycznie nie ma - zapach jest zupełnie znośny, ot taki mydlinowaty zaraz po otwarciu (jeśli bez suszenia). Przy próbie przejścia na tańsze proszki - no... nie wytrzymałam i odłożyłam opakowanie na "czarną godzinę".

Byłam dzisiaj w Makro na zakupach i co widzę? Stoją sobie SOMAT , Calgonit, Robot w opakowaniach po 2,5 kg (proszki) i wszystkie w tej samej cenie ok. 26,- zł. Zero konkurencji. Sama używałam i tabletek i proszków, i stwierdzam, że jednak proszkiem myje lepiej. Sypię go do zbiorniczka do oporu z czubkiem. Tabletki wpychałam po półtorej, bo więcej nie chciało wejść.