Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wał do trawnika

Recommended Posts

Ile waży i jakie w przybliżeniu ma wymiary wał do trawnika sprzedawany w sklepach ogrodniczych lub hipermarketach?

Pytam, bo ktoś zrobił mi za darmo wał ale wydaje mi się że jest za lekki i słabo wałuje ziemię i chyba będę musiał kupić w sklepie.

Te sprzedawane wały zalewa się wodą aby je obciążyć czy jakoś inaczej?

Czy wiecie gdzie można wypożyczyć w Wawie glebogryzarkę do spulchnienia warstwy ziemi? Chyba gdzieś w markecie widziałem takie podobne do kosiarek (przynajmniej wielkością).

Ile waży i jakie w przybliżeniu ma wymiary wał do trawnika sprzedawany w sklepach ogrodniczych lub hipermarketach?

Pytam, bo ktoś zrobił mi za darmo wał ale wydaje mi się że jest za lekki i słabo wałuje ziemię i chyba będę musiał kupić w sklepie.

Te sprzedawane wały zalewa się wodą aby je obciążyć czy jakoś inaczej?

Czy wiecie gdzie można wypożyczyć w Wawie glebogryzarkę do spulchnienia warstwy ziemi? Chyba gdzieś w markecie widziałem takie podobne do kosiarek (przynajmniej wielkością).

Nie wiem ile wazy bo sa rózne wały. Ale po co kupowac jak można wypozyczyć i wał i glebogryzarke i siewnik. Wypozyczałem w Hororusie ( sklep ogrodniczy) na Płochocińskiej. Prosiłem o małe i dostałem małe np wał miał ok 60cm długosci i ok 40 cm srednicy ale chyba maja większe tez. Do wału wlewasz wode i zatykasz koreczkiem

Dzięki za odpowiedź. Jestem bogatszy o wiedzę że powinien byc ok 40cm średnicy. Jezeli będzie długości powiedzmy 50cm to jego waga osiągnie ok 60kg po napełnieniu wodą. Czy to możliwe, że taki ciężki?

Jeśli chodzi o krąg betonowy- nie wypełnia sie go wodą- jest pusty w środku- tak jak nazwa wskazuje jest to krąg. Nie wiem ile waży, ale nie jest strasznie cięzki, a na pewno tani :wink:

A jak ten krąg się używa?

Czy on ma rączkę czy się go pcha, tak jak to robią pewne chrząszcze z kulką gnoju.

Chyba raczej na pewno bedziesz musiał nasladować chrząszcza, załóz tylko rękawiczki :-)!

Dokładnie tak :lol: :lol: :lol:

A jak ten krąg się używa?

Czy on ma rączkę czy się go pcha, tak jak to robią pewne chrząszcze z kulką gnoju.

Chyba raczej na pewno bedziesz musiał nasladować chrząszcza, załóz tylko rękawiczki :-)!

O rety !!! :lol: :lol: Dawno się tak nie uśmiałam ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Witam,

Krag sie normalnie uzywa, chyba na pilota,recznego :)

Niech moc bedzie z wami...

Ja mam walec kupiony w Nomi szerokosc ok 90 cm i mysle,ze jednak jest

za lekki (zasypany piaskiem + zalany woda),wagi nie znam nie znam sie na matematyce,sorry...

Mysle,ze to tez kwestia ziemii,ktora sie waluje...

Ja w ubiegłym roku, z braku materiałów i pomysłów, wykorzystałam do wałowania kawał "zapomnianego" okrągłego komina betonowego, budowanego z gotowych elementów. Średnica jakieś 20-25 cm, długość 70cm, grubość dwóch palców. Nie wiem jak murarze to zrobili, że im zostało, ale komin stoi drugi rok i jest OK - na razie :D No więc, wchodziałm na ten "komin" i jak akrobata przebierałam nożkami, pchając go ciężarem ciała. Całą okolica miała ubaw, pytali, kiedy będą bilety w kasie na występ :D Mimo wszystko nie polecam, praca żmudna i wbrew pozorom ciężka (ach, ta grawitacja! i te zbędne kilogramy!) ale trawniczek..... super rośnie, pomimo starmoszenia go przez ekipę od ocieplenia.

Powodzenia