Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA strukturalna, farby strukturalne, baranek

Ella

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Malowanie farby strukturalnej jest możliwe.

Robi sie to farbami, które mało szlamują (wypełniają), kryjąc podłoże w cienkich warstwach. Warunek taki spełniają farby lateksowe, które używane są m.in. do malowania tapet zwłókna szklanego np.

http://www.basf-cc.pl/DCCPoland/PL/oferta/farbylakierysystemydocieple/farbydowntrz/latexoptimattelf.htm

Sp5es możesz dokładnie opisać ten preparat zmiękczający? Czy to jest coś w rodzaju scansolu? Jeżeli chodzi o przemalowanie farby strukturalnej to nie widzę przeciwskazań aby przemalować ją np. farbą akrylową. Jeżeli chodzi o stiuki to zasady usuwania są praktycznie takie same jak przy farbach strukturalnych chyba, że rzeczywiście ten preparat o którym pisze Sp5es sie sprawdza to znacznie ułatwiałoby sprawę. Pozdrawiam

• 1 month później...

Chciał bym pomalować sobie korytarz farba strukturalna tylko jeszcze tego nie robiłem w związku z tym mam kilka pytań:

- nakładamy ja wałkiem i wzorki robimy za pomocą specjalnej packi?

- ile warstw sie nakłada?

- jak trzeba przygotować podłoże (chodzi o podkład)?

- no i jak mi sie znudzi i chciałbym pomalować ścianę zwykła farba to wtedy jak usunąć strukturalna?

• 8 months później...

Witam chciałbym zrobic ścianę strukturalną naczytałem sie troche o tym ale nie wiem dokładnie jak to sie robi, są podobno jakies tynki dekoracyjne odrazu z kolorem

z tego co zrozumialem to robi sie w ten sposob ze 1 warstwa jest gładka a nastepną nakladamy jak chcemy - chodzi o "nierówności"

jak uzyskuje sie pocieniowane nierówności ?

przykład http://www.dekoracje.olsztyn.pl/image/tynki/DSC00877big.jpg

podobno rozciera sie farbę.. która zostaje na głebszych powierzchniach

prosiłbym o wyczerpującą instrukcje

z gory dziękuję

poczytaj w tym linku powyżej, a ja jeszcze dodam, że w castoramach, praktikerach i tego typu sklepach oprócz ulotek, na których też jest opisane jak dany efekt uzyskać i co dokładnie trzeba do tego kupić, są organizowane różne pokazy - czasem właśnie z tynków strukturalnych - warto więc od czasu do czasu przejrzeć ten ichni grafik z pokazami.

• 9 months później...
  • 3 weeks później...
bardzo fajnie wyszedł ten baranek :-) ja zastanawiam się nad farbą zen z foxdekoratora, może ktoś z Was używał ją?
My robiliśmy Foxem, drobnoziarnistym i srednioziarnistym.

efekt taki jak chcieliśmy, polecam, bo szybko się robi i łatwo przede wszystkim :)

dzięki Kasiu
hmm, przejrzałam, nie widać za bardzo :roll:

wieczorem cyknę z bliska

Czekam z niecierpliwością :)

Mam jeszcze pytanie:

Czy ściany mieliście gładkie?

Bo ja mam dość stary tynk, właśnie pozbyliśmy sie przedpotopowej tapety i okazało sie że ścianom do gładkości bardzo daleko. Dlatego właśnie chcę połozyć taką farbę, ale zastanawiam sie czy mimo wszystko nie położyć chociaż "trochę" gładzi?