Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alergia

JoShi

Recommended Posts

Od jakiegos czasu cyklicznie zaczela pojawiac mi sie na rekach wysypka. Blade wsciekle swedzace burchelki podobne do tych, ktore sa wynikiem kontaktu z pokrzywa. Do tej pory jakos to znosilam, bo zdazenia byly sporadyczne i krotkotrwale. Nawet w zwiazku z tym nie udawali mi sie ustalic co jest przyczyna. Tym razem przeebrala sie miarka. Wysypka pojawia sie na rekach i nogach ustepuje na krotko (kilka godzin) i wylazi znow. Nawet pracowac nie moge.

Czy to moze byc uczulenie ? Na co ?

Do jakiego lekarza sie z tym udac ? Internista czy od razu dermatolog ?

Na razie probuje wyeliminowac uczulenie na jakis skladnik pokarmowy. Wiec dzis jestem na soczku...

Plynow do plukania juz dawno nie urzywam. Mam w domu koty i wszedobylski kurz (niewykonczony dom).

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do internisty po skeirowanie do alergologa

Alergia jest o tyle wrena ze to co widzs an skórze to tylko mozę byc część tego co ejst w srodku jesli to np opkarmówka czy wziewna (wtedy alergia atakuje także ukł. pokarmowy bądź oddechowy). a pokrzywka bo tak sie nazywa to co masz to najczęściej jest objaw alergi kontkatowej a tu podejrzane mozę być wszystko: kot, kurz, woda (a raczej związki chemiczne), proszki do prania itp itd bez testów na jesieni sie eni obędize a na razie leki doraźne aby zmiejszyć świąd...

pozdrawiam stary alergik...

S.

a pokrzywka bo tak sie nazywa to co masz to najczęściej jest objaw alergi kontkatowej

No takie mialam podejrzenie, ale czy moze sie pojawiac w miejscach, ktore kontaktu nie maja ? Bo na przyklad pojawia sie na przedramieniu w sytuacji, kiedy chodze na krotki rekaw oraz na nogach (nowe spodnie, jeszcze nie prane u mnie). Poza tym nogami kora przeciez nie dotykam.

Wode wykluczam. Mam wlasne ujecie i wode bardzo dobrej jakosci.

Acha i czemu testy na jesieni ?

Oh, JoShi wypowiadać się o przyczynie wysypki to, jakby grzebać w stogu siana.. i szukać tej jednej trującej trawki.

Sprawę wyjaśni, miejmy nadzieję, wizyta u alergologa i testy, teściki ...(nie martw się - tylko trochę szczypiące :wink: )

Reszta zależy od wyników.

Może sie okazać, że dermatolog nie będzie ci potrzebny.

Oh, JoShi wypowiadać się o przyczynie wysypki to, jakby grzebać w stogu siana.. i szukać tej jednej trującej trawki.

Wcale nie spodziewalam sie, ze ktos mi to zdiagnozuje przez internet ;) Poprostu tak juz mam, ze zawsze zadaje mnostwo pytan. Stad pytanie czy wysypka moze obejmowac obszary skory ktore nie maja kontaktu z alergenem i nie wystepowac na obszarze skory, ktory niewatpliwie ten kontakt ma. Pytania zadaje, bo jestem ciekawska (taki juz mam nawyk zawodowy ;) ) i licze na to, ze 'doswiadczeni' alergicy wiedza takie rzeczy.

Sprawę wyjaśni, miejmy nadzieję, wizyta u alergologa i testy, teściki ...(nie martw się - tylko trochę szczypiące :wink: ).

Wcale sie nie boje, jestem honorowym krwiodawca ;) Tylko ciekawa jestem czy nie bede musiala jakos strasznie dlugo czekac na kontakt z alergologiem. Teraz jest taki trudny okres.

JoShi

testów nie robi sie w sezonie pylenia drzew, traw itp najbezpieczniejszym terminem do testów jest listopad-luty oile drzewa nie zaczna zbyt szybko pylić...

jesli wysypka pojawia sie tam gdzie nie ma kontaktu to bym przypuszczała, że jest objawem nie kontaktowej a innej alergii (pyłki , pokarmówka lub inna wziewna ) a co ci wynika z obserwacji?czy to sie powtarza co rok o tej samej porze mniej wiecej? Co z jedzeniem? Może jakis pokarm ci podpada? pomyslniestety w alergii podsatwa jest obserwacja. Wime cos an ten temat bo sma jestem alergik i mam dójkę amluchów alergików - wolałabym tego wszystkiego nie wiedzieć co muszę ... w razie czego służę pomoca..

jakby coś gg:9027766

a co ci wynika z obserwacji?

Na poczatku (rok czy dwa lata temu) stawialam na plyny do plukania. Zrezygnowalam z nich calkowicie, ale sytuacja sie powtorzyla. Probowalam zaobserwowac, co moglo wywolac wysypke, ale nie udalo mi sie bo mi przeszlo. Wlasnie nie moge sobie przypomniec w jakim okresie milam ten problem poprzednio.

Co z jedzeniem? Może jakis pokarm ci podpada?

Dlatego dzis poza sniadaniem nic nie jadlam (pije sok, czyli cos co w mojej diecie od dawna bylo nieobecne) i zamierzam tak przez dobe lub dwie. Moze zle do tego podchodze, ale tak sobie mysle, ze jesli to pokarmowka, to powinno mi przejsc w tym czasie. Na razie nie przechodzi.

Acha... Wlasnie wyczytalam, ze leki, ktore zazywam moga powodowac wysypki. Tylko ze wysypka pojawila sie prawie dwa tygodnie po rozpoczeciu przyjmowania lekow. Lek utrzymuje sie w organizmie ok 14 dni, a nie moge sobie pozwolic na to, zeby go odstawic na tak dlugo. O rany... rece opadaja.

Z drugiej strony poprzednio jak mialam te wysypki to nie bralam lekow wiec to moze wcale nie byc to. Ech...

Przepraszam, ze marudze, ale jestem glodna swedza mnie rece i nogi, nie moge pracowac i wogole...

U nas głownym alergikiem jest nasz maluch. Dziś już prawie siedmiolatek. Najpierw miał pokarmową teraz przeszło na wziewną. Teraz testów nie da się zrobić (no może te na pokarmową). Dorzucę, że w przypadku pokarmowej ( a innej też chyba) reakcja najczęściej następuje po trzech dniach, choć przy silnym alergenie może to być kilka godzin. Alergen utrzymuje się w organiźmie ok. 10 dni.

Joshi, to może być reakcja na lek który bierzesz lub jakiś jego składnik (masa tabletkowa) Znane są w medycynie przypadki reakcji na alergen pokarmowy nawet po 3 tygodniach. Są to przypadki bardzo rzadkie, więc uprzedzam niedowiarków, że z takimi się spotkałem i zostało to empirycznie potwierdzone. Z tego co pisałaś wiem, że masz sporo zwierzątek. Ich odchody lub wydzieliny często powodują alergię. Pokarm dla rybek. Cement. Gips. Listę można ciągnąć w nieskończoność.

Joshi, to może być reakcja na lek który bierzesz lub jakiś jego składnik (masa tabletkowa)

Bralam to pod uwage, ale takie pokrzywki (choc w mniejszym nasileniu) zdazaly mi sie juz wczesniej, kiedy nie bralam tego leku. Z reguly przechodzily samoistnie. Na razie biore cos antyhistaminowego i daje sie jakos zyc. Zmuszam sie do picia wapna (obrzydlistwo) i czekam na umowiona wizyte u alergologa. Mam tez umowiona wizyte u lekarza, ktory ten lek mi przepisal i bede to z nim konsultowac. Jesli alergia oznacza, ze dzialanie leku jest oslabione to trzeba bedzie zmienic.

JoShi

Pij wapno razem z witaminą C 8) To rozpuszczalne 1Gramowe .W zestawie lepiej sie wchłania.,W smaku tez lepsze.Rano i wieczorem. Po tygodniu tylko raz wystarczy.Taki zestaw .Dziala sprawdzilem na sobie i moich dzieciach 8) Sprawdz czy wątroba i nerki są OK. 8) Skóra pokazuje nam co mamy w środku,że,, coś" nie tak .Najcześciej jest to zespół narządów , oczyszczający organizm :D

Najważniejsz jest to co jest w środku w nas 8) Pozdrawiam :D

Nie szkodzi, że dana część ciała nie ma kontaktu z alergenem, po prostu tak czasem jest, że wysypka np. pojawia się na jednym palcu jednej ręki albo na łokcu, itp. Nie koniecznie musisz coś bezpośrednio dotknąć, aby wywołać uczulenie. Ja zaczęłabym od diagnozowanie od kota. Sierść tych zwierzaków to najsilniejszy alergen i może po latach posiadania kociaka wywołać alergię u osób, które nigdy wcześniej jej nie miały. Coś o tym wiem, bo też jestem na sierść kocią (co ciekawe: tylko kocią) uczulona i wystarczy, że przebywam w pomieszczniu, w którym był kot (a teraz go tam nie ma) i już łzawią mi oczy i szczypie mnie skróra, a po 10 minutach dostaję wysypkę.

Z tym kotem to fakt.Ja sam zaczynam miec katar,lzawiace oczy,suchy kaszel, jak zdarza mi sie byc w pomieszczeniu z kotem.Mam to od jakiegs roku.Wczesniej nic mi nie bylo.

Alergie na budowie sa bo kurz-taki ogolny,sezonowanie materialow budowlanych,czasami welna mineralna,ale tylko jak niezabudowana,no i pyl od szlifowania gladzi.

JoShi

Pij wapno razem z witaminą C 8) To rozpuszczalne 1Gramowe .W zestawie lepiej sie wchłania.,W smaku tez lepsze.Rano i wieczorem. Po tygodniu tylko raz wystarczy.Taki zestaw .Dziala sprawdzilem na sobie i moich dzieciach

No pije pije, chociaz od dziecinstwa nieznosze wapna... Tylko myslslam, ze ktos mi wyjacni jak ma sie wapno do alergii.

JoShi

Pij wapno razem z witaminą C 8) To rozpuszczalne 1Gramowe .W zestawie lepiej sie wchłania.,W smaku tez lepsze.Rano i wieczorem. Po tygodniu tylko raz wystarczy.Taki zestaw .Dziala sprawdzilem na sobie i moich dzieciach

No pije pije, chociaz od dziecinstwa nieznosze wapna... Tylko myslslam, ze ktos mi wyjacni jak ma sie wapno do alergii.

hmm...jak sie ma wapno do alergii to nie wiem,ale mnie zawsze pomaga.Pije calcium 300 jest duzo smaczniejsze od tego zwylkego wapna no i silniejsze.