Jola Sch 19.11.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 No to proponuję niezależnie już jej "prac brode" 2x w tyg. łącznie z dokładnym wysuszeniem. A Royal..... hmm czy aby dla duzych ras ? Z chondroityną? Tj. bardzo ważne. Nie wiem czy wiesz ale dobre odchowanie teriera do roku czasu kosztuje troche miesięcznie .... A kości cielęce (te z chrząstką) atroche twarogu, nie da się dobrze malucha odchować tylko na suchej karmie. No dobra nie starszę więcej ... niech hodowca pomoże .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 19.11.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Wydaje mi się, że Royal Canin Maxi za ponad 2 stówy za worek 15kg jest najlepszą karmą na naszym rynku. A i owszem - zawiera chondroitynę z glukozaminą, L-karnitynę... Do tanich nie należy również Arthroflex, który Nadia dostaje w codziennym śniadanku. Co do brody - to jest myta różnie, jeżeli Nadia dostaje karmę z białym serkiem lub jogurtem - mycie mamy obowiązkowo po jedzonku, a oprócz tego i tak myję. Słyszałam o grzybicach (nawiasem mówiąc jest trzy rodzaje tych grzybic, wiedziałaś?), które mogą się czarnym przyplątać na brodach. PS. Kostka właśnie została unicestwiona i zwierzę uwaliło się na moich nogach jakby wiedziało, że o niej piszę. Pozdrawiam PS 2. Jaka wg Ciebie karma jest odpowiednia dla czernyszy? Bo jeżeli nie znasz Royala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola Sch 20.11.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Hmm .... akurat tak się składa, że hoduje psy (nie teriery) od 10 lat, więc trudno nie znac Royala, prywatnie wolę inne karmy specjalistyczne, jeśli mowa o karmach. A generalnie uważam, że nic nigdy nie zastapi normalnego prawidłowego żywienia psów normalnym mięsem, warzywami, tylko tyle, że z tym jest dość roboty i zabawy, BARF jest również niezłą metodą, ale też wymaga trochę wysiłku od właściciela. Ja swoim psom (5szt) gotuję, a czasami podpieram się karmą firmową, ale jest to jedzone przez moje psy "za karę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 20.11.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 O BARFie czytałam, ale niestety, przy czwórce jakby nie było - małych dzieci nie wyrobię na zakrętach.A poza tym, żeby to mięso było "normalne", pasowałoby je kupować nie w sklepie ale w zaprzyjaźnionej ubojni, bo sklepowe to wiadomo... Człowiek się do tego przyzwyczaił, ale psy mogą róznie reagować na różne dodatki...Czyli jakie karmy dajesz swoim psom "za karę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 31.01.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Przedstawiam mojego czarnucha: http://celtic.com.pl/bsocha/nadiazemna.jpg Nadia ma 6,5 miesiąca i w tą niedzielę zaliczy swoją pierwszą wystawę psich piękności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 01.02.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Baru - trzymam kciuki za Nadię Śliczna sunia Ci rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 01.02.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Dzięki Maluszku! Też tak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 01.02.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Nie ma sprawy A na zdjęciu z Nadią to Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 01.02.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 09.03.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Pozdrowienia dla wszystkich CTR-owcow:) Ja z moja ide 26 marca na szkolenie PT. W miare mozliwosci postaram sie pisac jak nam idzie. Suka ma 10 miesiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 09.03.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Moja dziś była u fryzjera... Piknie wygląda . Mam nadzieję, że znajdę czas i wkleję zdjęcia. My przymierzamy się do startu PT w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 19.03.2006 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Czernysze to nadal moi ulubieńcy - ale zdecydowałam się zaadoptować nieduże psisko ze schroniska, czasem jak pojawją się dzieci dołącze czarnuszka Według zasady mały robi dużo hałasu , duży robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 19.03.2006 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Mam 3-letniego czernysza. Nie szczeka z byle powodu,skacze i wygląda z daleka jak niedźwiedź. Jest tolerancyjny ale czójny.Zanim cokolwiek -nawek smakołyki-weźmie do pyska dokładnie obwącha.Mogę mu z pyska mięso wyjąć, nie rzuca się do miski jak inne pieski.Ale potrafi zareagować właściwie kiedy jakiś czworonóg zacznie się zbytnio panoszyć.Te psy budżą respekt swoim wyglądem , wychodowane jako duma Rosji znakomicie przystosowane do strużowania i obrony.Mój Don wychowany jest w śród ludzi.Każdego musi jednak poznać pod moim nadzorem .Obwąchując zapamiętuje i toleruje . Ostatnio jednak wdasł się walkę o samicę zaczepiony przez spaniela. Walka trwała sekundę-spaniel na szczęście się wylizał po tygodniowym leczeniu.Te psy są wymagające.Trzeba im poświęcać dużo czasu , Kosztuje ich utrzymanie.Właściciel musi mieć charakter , być przyjazny ale i stanowczy .Pies musi znać swoje miejsce w rodzinie .Nie można pozwolić aby dominował,bo wtedy będą kłopoty. Żałuję że ne mam czasu na wystawy-byłby czępionem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 10.02.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Odgrzebałam wątek... Na chwilę obecną sprawa przedstawia sie następująco: Nadia ma 19 miechów, na swoim koncie ileś tam wystaw, srebrnych medali - dużo - narzekałam, jak w tym filmie z Pazurą: "zawsze byłam druga" , ale tutył Młodzieżowego Championa mamy. Na wystawie tydzień temu zdobyłyśmy kolejne złoto, czyli wykonałyśmy pierwszy krok do dorosłego championatu. Co do zachowania... pisałam, że wolałabym, żeby nie wpuszczała byle kogo... ale wpuszcza . Kiedyś rano biegała sobie po działce, brama była zamknięta, założona kłódka, ale nie zatrzaśnięta - trzecha facetów wlazło i dobijało mi sie do drzwi bo chcieli kopać gaz dla sąsiada wrrrr... Pytam czy nie bali się pas, a oni mówią: a skąd, przecież taki fajny... Niestety nie mam do niej 100%-owego zaufania jezeli chodzi o dzieci. Ustawia dziewczyny zdecydowanie po sobie w naszym stadzie, ale cały czas mam nadzieję, że jednak ma jeszcze czas, żeby dorosnąć i zmądrzeć. Odezwijcie się czasem czarni maniacy PS. Wiem, że Ellowa Trąba już za TM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 13.02.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Mój DON z Norblińskiej Doliny ma się dobrze.To już ponad cztery lata. Co dziennie rano dostaje na plastikowej tacy kawałek (jedną siódmą)wołowego ogona.Obejdzie w kółko położy się ina przeciw ,obserwuje .Dopierom po kilku minutaqch przystępuje z celebracją do jedzenia. Jesli ogon zsunie sie z tacki podchodzę biorę go w rekę ikładę na nią ponownie.Żadnego warknięcia ,protestu.Jest mi całkowicie oddany. Czy warto myśleć o wystawach ?.Poradźcie proszę.Dotychczas nie widziałem takiej potrzeby,ale mój don byłby dobrym reproduktorem .Może wyrobić mu papiery?.Nie za późno?Pochodzi z chodowli p.Małgorzaty Pudłowsjkiej z Piekar k/WrocławiaMatka- Dżasti z Norblińskiej DolinyOjciec Nabuchodonozor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 14.02.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Na wystawę jeszcze nie jest za póżno.Smiało możesz go pokazać w klasie otwartej ale czy on będzie chciał?I czy polubi ring? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 14.02.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Tak jak napisał speek - zawsze możesz spróbować.Ale jak już podejmiesz decyzję musisz najpierw psa przygotować: kąpanie, strzyżenie oraz ćwiczenie zachowania na ringu. Czyli najlepiej, żeby Ci ktoś pokazał jak ustawiać psa, przyzwyczaić go do tego, że sędzia będzie go dotykał, sprawdzi czy jajeczka są na swoim miejscu (kiedyś na ringu pieskowi się to nie spodobało, chciał capnąć sędziego i wyleciał - został zdyswkalifikowany), podniesie grzywkę, żeby sprawdzić kolor oczu. Jeżeli masz dobry kontakt z hodowczynią - ona napewno Ci pomoże. Jeżeli chcesz mogę dać Ci namiary na hodowczynię mojej Nadii ?(też Wrocław) - u niej możesz załatwić sprawy kosmetyczne, jak również handlera - osobę, która wystawi psa. I najlepiej, żebyś zaczął od jakiejś małej wystawy, krajowej i chyba lepiej, żebyś poczekał do wiosny i lata, żeby wystawa była na wolnym powietrzu a nie w hali. Pierwszy występ na hali (szczekanie, hałas) - może zniechęcić psa, na zewnątrz tak psy się tak bardzo nie stresują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts