Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A więc tak:

Kanalizacja miała być do końca 2004 roku. Hydraulik instalacje przygotował jak pod kanalizę. W zwiążku z kłopotem wyprowadzenia kominków wentylacyjnych nad dach dał napowietrzacze na pionach. W miedzyczasie kanaliza opóźnia sie makabrycznie. Aby sie wprowadzić wykonałem prowizoryczne szambo z 6 kregów w miejscu przyszłej studzienki rewizyjnej kanalizy (z myśla wykorzystania tego prow. szamba na studzienkę). I teraz kłopot: w górnej łazience wyraźnie śmierdzi i to chyba abizolem, którym zostało uszczelnione to szambo (od wewnatrz).

1. Czy to się wyśmierdzi ??

2. Czy problem zniknie w momencie założenia kanalizy i zasypamiu połowy byłego szamba piachem??

3. Jak sobie doraźnie poradzić z przykrym zapachem (taki kwaśny odór) ??

4. Czy zastosowanie bakterii w zamknietym szambie coś pomoże ??

5. Któredy to smiedzi, nie mogę w łazience zlokalizować wyraźnego źródła smrodu (syfony/napowietrzacze) ??

Bardzo prosze o pomoc. Oczywiście wietrzenie pomaga, zapachniacze też, ale ..... zawsze coś tam czuć.

https://forum.murator.pl/topic/33670-smrodliwy-k%C5%82opot-w-%C5%82azience-szambo-i-napowietrzacze/

abizol wyschnie, ale powoli zaczniesz napełniać szambo i pojwawi się smrodek innego rodzaju :lol:

Sprawdź czy masz syfony zalane wodą, jeśli woda odparowała to smród sie przedostaje przez nie.

to nie sprawdzaj syfonów, tylko wlej do każdego odbiornika :lol: (WC, prysznic, wanna, umywalka) po kubku wody - bedziesz mial pewność, że masz syfony zalane.

Ile schnie tak żeby nie smierdział - nie wiem

Żadkim :(

Odpowietrzenia brak, bo jak napisałem to miała być początkowo studzienka rewizyjna do przykanaliku od kanalizy.

Jak zrobić takie najprostsze odpowietrzenie ?

Cięzko z cegłami, teren nieogrodzony - dzieciaki sie bawią.

A u moich rodziców smierdzialo na niestarannym połączeniu syfona i rury w scianie (też w górnej lazience, gdzie na zewnatrz bylo odpowietrzenie pionu). Wszyscy mysleli, że to z zewnatrz a tego odpowietrznika nawiewa, ale po 5 latach zaczęło cieknąć po ścianie i wtedy okazalo się, że to stamtąd. I przez 5 lat byl smród w górnej lazience z tak nieoczekiwanej przyczyny. Sprawdz połączenia, uszczelnij silikonem. Smród Abizolu może byc mylący, bo może hydraulik wlasnie w lazience gdzies nim zasmarował własną niedoróbkę na łączeniach. Zabaw się w Sherlocka Holmesa. Jakby smierdzialo z szamba, to raczej g...m, a nie Abizolem.

Ech zrobiłem odpowietrzenie ale capi dalej :(

Zauważyłem, że pomaga rozszczelnienie okna w łazience.

macie jakieś sugestie ??

Zaznaczam, nie smierdzi gówienkiem, tylko abizolem, którym szambo jest zaizolowane.

Pomóżcie, bo rano wejść do łazienki sie boję.

Majeczko, nadal pytam, co zrobić, zeby miało skąd zaciągnąć ??

Wywietrzaki w oknach pootwierane, okien na noc nie moge zostawic rozszczelnionych, bo grzeje wtedy wszechświat. Nie mam na to kasy.

teraz jest ciepło, to okna moga być uchylone w dzień, co będzie jak nadejda chłodne dni :(:(:(:(

Jeśli napowietrzacze zostały w kanale wentylacyjnym to niestety tak może być. Też tak mam i czasem śmierdzi. Ale górną łazienkę mam jeszcze nie zrobioną i może przy tej okazji wystawię wylot nad komin

OKI.

1. otwory w drzwiach do łazienki, min 5 sztuk - wentylacja bedzie brała powietrze z wnetrza domu

2. nawiewnik na oknie - nie polecam - bedzie zimno :(

3. nawiewniki w pokoju dziennym, kuchni.

musisz dostarczyć powietrze do domu. masz zrobione swietne, długie kominy, wytwarzają podcisnienie, nie ma powietrza inaczej dostarczanego to ciągną z kanalizacji :wink:

OKI.

1. otwory w drzwiach do łazienki, min 5 sztuk - wentylacja bedzie brała powietrze z wnetrza domu

2. nawiewnik na oknie - nie polecam - bedzie zimno :(

3. nawiewniki w pokoju dziennym, kuchni.

musisz dostarczyć powietrze do domu. masz zrobione swietne, długie kominy, wytwarzają podcisnienie, nie ma powietrza inaczej dostarczanego to ciągną z kanalizacji :wink:

Ok wszystko pieknie tylko dlaczego smierdzi nie g... tylko abizolem?