Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100tyś na wykończenie domu -REALNE?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wowka, za całym szacunkiem,ale nie przesadzaj.

Zapominasz chyba , w jakim standardzie wykonują mieszkania deweloperzy - Polskone to standard, nie tandeta.

I nie zapominaj Wowka - standard, ale we własnym, nowym domu

Co tutaj mają do rzeczy te hiszpańskie drzwi?

Wiesz, że troszkę projektuję wnętrza.

I tutaj akurat mogę z pełna odpowiedzialnością napisać - nieraz wydae sie mnóstwo kasy a efekt jest mizerny

Z całym szacunkiem.... ale kompletnie nie zrozumiałaś moich trzech kolejnych wypowiedzi :cry: Przecież piszę o moich drzwiach Polskone, że są to drzwi średniej klasy.

O drzwiach za 155 zł z OBI piszę zaś, że są to drzwi najniższej klasy z wszystkimi tego konsekwencjami.

Wstawka o drzwich hiszpańskich dotyczyła przytyku sonala o zamieszkiwaniu w marmurach... też taka sobie zamierzona demagogia z mojej strony ....

Czy teraz jest już zrozumiałe?

hmm ciekawa debata o dzwiach ale ja właśnie wybiore te max.za 400zł za komplet czyli licząc 12x400 do tego dzwi wzmacniane 800 no i zewnętrzne 3000

no ale mam już wycenę okien mojego domku projekt krab-3 z archetonu

wybrałem okna veka okucia roto frank 5 komorowe na parterze i na piętrze no i 3 komorowe w piwnicy cena z montarzem 9760,97 liczyłem 15000 czyli starczy nawet na rolety zewnętrzne no i jeszcze parapety ale nie mam jeszcze wyceny

Wowka

najtańsze drzwi z polskone kosztują 145 zł brutto, z szybkami około 300 zł, czyli dokładnie tak, jak wyliczył Radom.

Te z Obi to jak najbardziej może być wyrób Pol-skone.

Prawidłowo zamontowane, po wszelkich mokrych pracach tak samo posłużą, a o tym piszemy - czy się da zamieszkać , czy też nie.

Co innego instalacje, tutaj jak napisałam nie da się pewnych rzeczy przeskoczyć :(

Wiadomo że jezeli chcę żeby było taniej to kupuję właśnie tańsze drzwi, podłogi, umywalki etc, a instalacje i inne tego typu rzeczy muszą być w jak najlepszym standardzie bo to wszystko bedzie potem procentować, lub jak kto woli może spowodować podwójny koszt.

Sporządzając kosztorys kierowaliśmy sie właśnie takimi założeniami.

jestem ciekawa, jak to u Ciebie wyjdzie, bo ja właśnie dostałam wyceny na malutki domek i jestem tymi cenami załamana :(

Fakt, brałam pod uwagę dość wysoki standard, by było z czego obcinać, ale i tak wychodzi mi o wiele za dużo.

powodzenia, oby się udało :)

mimilapin - czy zwróciłaś uwagę, że mówiąc o średniej jakości drzwiach które kupiłem - pisałem o drzwiach polskone intersolid retro z futrynami regulowanymi

Owszem. Polskone ma w swojej ofercie badziewiaste drzwi nawet za 143,30 zł brutto. Do tego musisz dodać futrynę za conajmniej 106,14 zł.

Kolejny przykład z Obi- http://www.obi.pl/pl/promocje/aktualna_oferta/werbung5/img/gazetka70507Thumb.jpeg

Proponuje wiertarkę za 34,95 - wygląda całkiem estetycznie a cena jest rewelacyjna. Z pewnością da się nią wywiercić pewną ilośc otworów. Pytanie tylko jaka to będzie ilość....

Nie wszystko - co tanie jest dobre. Przeważnie oszczędzając płaci się dwa razy. Piszę o tym niestety z własnego doświadczenia.

Ale masz rację z drzwiami za 143,30 da się jakoś mieszkać. Podobnie jak przedstawioną wiertarką da się coś niecoś wyborować.

Powodzenia.

Wowka

to nie do końca tak z tymi porównaniami.

Tak samo umyjesz się w umywalce za 100 zł jak i w bagnelli za 1200 zł, ale już np. fugi trzeba dać tak samo dobre do płytek z Opoczna za 30 zł jak i mozaiki Marazzi za 1200 zł.

W przypadku urządzeń liczy się nie estetyka, ale trwałość, techniczne rozwiązania - i tutaj już zupełnie inna sprawa - wszyscy to piszemy,że na tym się nie da oszczędzać, co nie oznacza też od razu, że trzeba mieć najnowsze cuda techniki.

Jestem poza tym zdania, że określenie badziewie co do drzwi jest trochę nie na miejscu. Jak oglądam nieraz mieszkania przed remontami - oj, jakże wielu chciało by takie badziewie, byle było nowe i spełniało swoje funkcje.

Jeśli np. alternatywą dla starego mieszkania w 30 letnim wieżowcu ma być dom, to wolała bym te drzwi za 145 zł i metalowe ościeżnice, niż mieszkanie w mrówkowcu.

Po raz kolejny - instalacje, ocieplenie itp. trzeba mieć w miarę solidne, natomiast co do wnętrz - na ile kogo stać, byle spełniło funkcje, a efekt zależy nie tylko od ilości wydanej kasy, to wiem na pewno.

Ja podszedłem do oszczędzania poważnie i od samego początku.

Ale jedna zasada:rzecz tańsza jak najbardziej ale trwała ,estetyczna i spełniająca dobrze swoją funkcję.

Przykład:

Czym pokryć dach?

Trwała jest dachówka.Przeżyje mnie i moje dzieci.

Cementowa jest tańsza od ceramicznej.

Euronit jest tańszy nie gorszy i nie brzydszy od Braasa.

Zresztą,nie będę siedział na podwórku i gapił się na dach.

Biorę Euronit i tanie rynny Bryza.

Oszczędność w stosunku do ceramiki i stalowych rynien-10-15 tys a może więcej.

Dach ma prawdopodobnie tą samą lub przybliżoną trwałość i jest ładny.

Przykład 2:

Okna.

Chcemy drewniane.

Meranti jest trwalsze od sosny.

Urzędowski jest fajny.

Okna X są 25% tańsze i też fajne.

Biorę X .

Zrobiłem w miarę standartowe wielkości otworów.

Oszczędność ok.5tys.

Oprócz tego opieram się jak mogę agresywnemu marketingowi,który próbuje nam wmówić,że to i tamto jest w domu niezbędne!

Efekt:

-brak wkładów kominowych (oprócz kotła)-5tys

-tania folia dachowa ,brak deskowania-kilka tys

-kominy ze zwykłej,czerwonej cegły

-brak folii kubełkowych,styropianu ekstrudowanego i innych temu podobnych.- ??tys

Nikogo nie namawiam do czegoś podobnego.To sprawa indywidualna.Podaję tylko przykłady.

Za to kupimy przepiękny piec wolnostojący Max Blank model Zenit.

Bo mamy za co.

Pozdrawiam.

Czytam i czytam...rany julek drzwi wejściowe za 10 tys??? to ile w tym kraju sie k... zarabia??? Ja mam stalowe tłoczone Porty za poniżej 1 tys zł i jestem zadowolony. W firmie gdzie pracuje (dziale) są drzwi ładne z szybkami pcv lub stalowe za ok. 3 tys. A tu 10... No to normalne że za 100 tys takiego domku za chiny ludowe sie nie wykończy. A instalacje wewnętrzne to pewnie za 10 tys max...bo nie widać.

Bez urazy zainteresowanych ,ale często właśnie takie obrazki widuję.

tak czytam i zastanawia mnie liczba drzwi u niektorych forumowiczow, skad tyle drzwi Wam wyszlo - 12, 15 ?

u mnie 2 lazienki, 3 sypialnie, salon, kuchnia, wiatrolap - z tego drzwi w sypialniach i lazienkach no i w wiatrolapie = 6 par drzwi

przy naszych zarobkach musialabym zwariowac, zeby kupowac drzwi za 10 tysiecy - komplet

zgadzam sie z przedmowcami - instalacje bardzo dobre - na kilkadziesiat lat,

wykonczenie - takie, aby nie bylo zal wymienic za 10 lat

w Muratorze lub MjM byl artykul jak np wyposazyc lazienke w 3 wariantach - tanim, sredniobudzetowym i drogim, eleganckim - czyli mozliwosci sa tylko trzeba policzyc i poszukac

Agniesu

zależy od projektu.

Można napakować w 100 metrowym domu klitki i kliteczki, typu wc, garderoba, spiżarnia, 4 małe sypialnie, łazienka, sień, wejście do garażu, pomieszczenie godpodarcze, kuchnia, gabinet :wink:

a można tak jak ja - powywalać z projektu gdzie tylko się da i porobić otwarte przestrzenie, drzwi tylko tam,gdzie trzeba.

Gość M@riusz_Radom
Pamiętaj o serwecie na telewizorze.

Zupełnie nie rozumiem Twojego zachowania. Czyli z tego wynika, że ktoś o odmiennych poglądach na temat drzwi jest burakiem i za grosz gutu nie posiada?

Otóż szanowny kolego ja mam całkiem inny pogląd na rolę drzwi w domu - w mnie w domu i mieszkaniu drzwi przeważnie ZAWSZE były otwarte, zamykno je tylko na czas snu. Nie było czasu "DELEKTOWAĆ" się ich "pięknem", mało tego, z czasem drzwi zaczynają przeszkadzać i chętnie by się je pozdejmowało (co też w obecnym mieszkaniu uczyniłem) także na dobrą sprawę wytrzymałbym i bez nich.

A Ci, któzy sądzą, że za 300 zł nie da się kupić PORZĄDNYCH drzwi powinni udać się na kurację antysnobową a do tego na swoich drzwiach sprayem wypisać cenę każdego z elementów.

Nie daj Boże jeszcze ktoś je pomyli z takimi, które widział ostatnio w supermarkecie.

PS: Widziałem własnoręcznie wyszydełkowaną serwetę na TV - wyglądała przepięknie..

Gość M@riusz_Radom
Jasne, że się da.... Podobnie jak da się kupić samochód (np. Trabanta) w cenie kiepskiego odkurzacza.

Ale czy o to chodzi?

Znowu Waść zaczynasz :)

Proponuje zacząć od wyjaśnienia do czego służą drzwi i jak często ich używamy.

W przeciwieństwie do samochodu, którego wybór może mieć znaczne następstwa finansowe, drzwi mają jedną funkcję - zamykanie i otwieranie przestrzeni umiejscowionych za nimi.

Jeśli kupisz auto w kiepskim stanie musisz się liczyć z nakładami na jego częste remonty i naprawy bieżące, drzwi kupujesz raz i o ile ich nie zniszczych nie musisz posnosić nakładów na utrzymanie ich w dobrym stanie.