Gość M@riusz_Radom 20.05.2005 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Średniej klasy drzwi jakimi są Polskone linie retro nijak mają się do naprawdę drogich (i pięknych zarazem) drzwi z drewna Proszę kolego - http://www.pol-skone.pl/index.php?pageid=127&lang=pl Przeszkole drzwi kosztują 303 zł brutto, przyjmijmy, że wydam na nie nawet o 100 zł więcej. Wychodzi 400 zł x 10 = 4000 zł. + wejściowe 2K = 6000 zł. Chyba wyraźnie zaznaczyłem, że na drzi mogę wydać 300 zł więc jak widać niewiele się pomyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 20.05.2005 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Mały napisał: Czytam i czytam...rany julek drzwi wejściowe za 10 tys??? to ile w tym kraju sie k... zarabia??? Ja mam stalowe tłoczone Porty za poniżej 1 tys zł i jestem zadowolony. Im dłużej się czyta ten wątek to dochodzę do wniosku, że trochę to tak jak głuchy telefon Napisałem, że na drzwi wewnętrzne szacunkowo wydam 10 000, a czytając wątek ta kwota odpowiada juz cenie drzwi zewnętrznych. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.05.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Przeczytaj dalej - Mały się zwyczajnie pomylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 20.05.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 a można tak jak ja - powywalać z projektu gdzie tylko się da i porobić otwarte przestrzenie, drzwi tylko tam,gdzie trzeba. a weź i potem ogrzewaj te "otwarte przestrzenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Matka - za kafelki, kleje, fugi, rurki, syfon , zielone rigipsy, silikony - też musisz zapłacić. I nie ma tutaj różnicy po ile terakota i glazura. Moim zdaniem jest znaczna, chociażby tylko przy moich 300 m2 glazury i terakoty wychodzi mi różnica warta 30% zakładanej w tytule wątku kwoty. Właściwie uważam, że nie powinniśmy pisać tutaj o tak oczywistych elementach wykończenia jak kleje, fugi, gipsy, tynki, silikony, itp, bo tu poczynione oszczędności mogą w przykry sposób dać o sobie znać po krótkim czasie użytkowania. Natomiast przy takich elementach wykończenia jak glazura, terakota, wanny, kabiny natr. kompakty WC, umywalki, warto się zastanowić, czy cena wynika z jakości, standardu wykończenia czy aktualnego trendu, mody, która za chwilę może się zmienić, albo szybko opatrzeć... I chyba sama to dostrzegłaś, biorąc pod uwagę to, co napisałaś później... to nie do końca tak z tymi porównaniami. Tak samo umyjesz się w umywalce za 100 zł jak i w bagnelli za 1200 zł, ale już np. fugi trzeba dać tak samo dobre do płytek z Opoczna za 30 zł jak i mozaiki Marazzi za 1200 zł. W przypadku urządzeń liczy się nie estetyka, ale trwałość, techniczne rozwiązania - i tutaj już zupełnie inna sprawa - wszyscy to piszemy,że na tym się nie da oszczędzać, co nie oznacza też od razu, że trzeba mieć najnowsze cuda techniki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 matka źle mnie zrozumiałaś - jasne, ze cena glazury jest bardzo ważna, ale do każdej kolekcji, nieważne czy to po 30 zł czy też po 3000 musisz mieć dodatki Tak że nic nie jest za darmo, nawet kabina z płytek, choć też jestem zdania, że to super rozwiązanie i sama też tak zaprojektowałam łazienkę, bym mogła taką zrobić I tylko jedna szyba bezpieczna od szklarza Oczywiście odpływ w podłodze, bez typowego brodzika. to tak a propos cen ceramiki: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 sonal a weź i potem ogrzewaj te "otwarte przestrzenie niewielkie te "przestrzenie" i raczej chodzi o połączenie funcji - np. w projekcie pralnia/suszarnia/prasowalnia + pom. gosp. + składzik + spiżarka to jedna całość, a nie kilka kliteczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 20.05.2005 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Dodatkowo jezeli chodzi o np. biły montaż to owszem piekna jest umywalka roki ale i z koła jjest równie ładna a za tę pierwszą musimy zapłacić 4 razy więcej.Za firmę jak i za matki musimy płacić (prosty przykład ubrania a doskonale można odnieść to do naszego tematu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 20.05.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Jak zawsze przy okazji rozmowy o kasie robi się nerwowo . Już kiedyś pisałam, ze na forum obserwuje 2 tendencje, albo celowe zaniżanie kosztów typu wybudowałem dom pod klucz 200m2 wysoki standard za 150 tys, albo wprost przeciwnie typu wpakowalem w dom 150m2 500 tys i jeszcze nei mieszkam. Przydałaby się prawda i realizm kochani. Odpowiadajac na pytanie postawione przez autora wątku-100 tys to moim zdaniem jednak za malo na wykonczenie stanu surowego otwartego bez docelowego pokrycia dachu, przy dzisiejszym poziomie cen, vat-ie 22% (tak wiem zaraz odezwa sie glosy, jak to wszystko mozna kupic bez vat-u, nei wierz w to, kolejna iluzja), wzroscie cen robocizny etc, etc. Busuje naprawde maly dom pod Łodzią, 9 x13 m, dwuspadowy dach, dom na planie prostokata bez kolumn, lukarn, marmurow i innych szalenstw, starannie dobieramy fachowcow i materialy (patrzymy na koszty i jakosc) i rzeczywistosc jest taka, z epewnych kostzow nie przeskoczysz. Stan surowy otwarty z docelowym pokryciem, ppaierologia, przylaczami w domu, ogrodzeniem dzialki siatka, kosztowal nas 110 tys, realnie licze ze na dalsze wykonczenie wydamy jeszcze ok. 200 tys bez fontann, fajerwerkow i wodotryskow. Obecnie prace trwają, pełne koszty przedstawię wam w grudniu 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.05.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Zupełnie nie rozumiem Twojego zachowania. Czyli z tego wynika, że ktoś o odmiennych poglądach na temat drzwi jest burakiem i za grosz gutu nie posiada? Wybacz Mariusz,ale Ty tak uporczywie lansujesz rzeczy brzydkie ,pospolite i tandetne (drzwi,betonowe ogrodzenie) ,że rozpacz mnie ogarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.05.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Wybacz Mariusz,ale Ty tak uporczywie lansujesz rzeczy brzydkie ,pospolite i tandetne (drzwi,betonowe ogrodzenie) ,że rozpacz mnie ogarnia. Dlaczego z góry zakładasz, że drzwi za 300 zł będą mniej funkcjonalne od tych za 1000 zł/szt. Dlaczego w garażu musi stac Mercedes a nie Opel itd itp. Nie widziałeś nigdy "fajnych" i niebrzydkich drzwi za 350 zł ? Zapraszam, niedawno rodzice takie zakupili w składzie na Lubelskiej, zaręczam, że prawdopodobnie i Tobie by się spodobały gdybyś je zobaczył. Sa identyczne jak te : http://www.stolarka.com.pl/produkty/drzwi/masonite.html (wersja : łuk) Jak widzisz tutaj trzeba za te drzwi zapłacić 530 zł, rodzice za identyczny model, lecz innego producenta, zapłacili 350 zł + 20 zł dowóz. Sądzisz, że będą mniej funkcjonalne od tych z Wołomina ?? Chyba nie - a wyglądają identycznie. A co do tandety - jeśli sadzisz, że cena zawsze jest wyznacznikiem jakości, to obyś się kiedyś nie rozczarował. Wstaw sobie do domu drzwi i po 2000/szt - fajnie, że Cie na nie stać, ja, nawet gdybym mógł sobie na taki wydatek pozwolić wolałbym kupić równie funkcjonalne i ładne drzwi "pospolitego " producenta ale za 400 zł a nadwyzkę pieniązków przeznaczyć na inny cel. Choćby na wysłanie dziecka na dobre studia. Natomiast zdecydowanie wypraszam sobie uwagi mogące sugerowac, że lansuję tandetę tudziez inny badziew. Nie, ja lansuje zdrowe podejście do spraw związanych z wyposażaniem domu coby nie było sytuacji, kiedy Kowalska po zakupie super drogiego autka przychodzi do sąsiadki pożyczyć pół chleba bo się środki finansowe skończyły. A że moje ogrodzenie, które zrobiłem z betonu na wysokość 1.5 m jest "tandetne i pospolite ? A daj Boże (zara się leon przyczepi) żeby Ciebie było stać na ogrodzenie z najdroższego marmuru, ja zdecydowałem się wybrac coś co może i faktycznie jest pospolite (jak przejrzysz dzienniki budowy to się okaze, ze nie tylko ja je wybralem) a czy tandetne ? Nie wydaje mi się, zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną i sprawia solidne wrażenie. Za to wyszło ciut taniej niż siatka ale za to jestem odsłonięty od zaniedbanego, nieuprawianego od lat, pola... A tutaj, coby Cię chyba już do końca zrazić do siebie zapodaję zdjęcie tego ogrodzenia http://tkdami.net/~mwalaszczyk/dzialka/sezon2005/maj/2a.jpg Aha - siatka po lewej tez jest okropna, ale za to mielismy ją za darmo i teraz musimy ją odmalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.05.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 A ja mam tez takie ,tylko inne panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.05.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Mariuszku! Rozróżnijmy dwie sprawy. Czy coś jest ładne i estetycznie wykonane,czy coś jest funkcjonalne. Trochę to mieszasz. Funkcjonalne z definicji są praktycznie każde drzwi,natomiast ładne i estetyczne-rzadko które. Nie widziałem drzwi za 100,200 czy 300 złotych,które zadowoliłyby mnie pod względem wyglądu i ogólnej estetyki wykonania.Ale może moje oczekiwania są zbyt wygórowane?Nie da się pod tym kątem porównać drzwi z Obi za 155zł i pięknych drzwi np.Klimek&Kluś za 2-5tys.Różne materiały,różne kształty,różna jakość wykonania. Ja też nie jestem milionerem i rozumiem,że Ciebie na takie nie stać bo mnie też nie . Każdy na forum pokiwa głową ze zrozumieniem jak napiszesz : "...kupię te z Obi ,są takie sobie,wolałbym te X ale mnie nie stać..." Natomiast Ty dorabiasz do tego różne teorie i ideologie. Niepotrzebnie. Amen (oby się Leoś nie doczepił ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.05.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Nie widziałem drzwi za 100,200 czy 300 złotych,które zadowoliłyby mnie pod względem wyglądu i ogólnej estetyki wykonania. I tu jest wszystko podane jak na tacy. Zgodziłbym się z Tobą gdyby każdy z nas miał taki sam "gust". Tymczasem każdemu z nas podoba się co innego, kazdy preferuje inne formy, kształty, kolory itp itd. Niemniej wydaje mi się, że drzwi, do których podałem link, sprawdziłyby się w każdym, nawet tym bardzo elegancko wykończonym domku. I kosztują niecałe 400 zł z dowozem. One "w realu" naprawdę solidnie i przyjemnie wyglądają, a nikt na nich nie wybił ceny za jaką za nie zapłaciliśmy. Na dobrą sprawę osoba postronna na 100% wzięłaby je za drzwi z Wołomina które sa o całe 200 zł droższe. To jest właśnie : estetyka połączona z oszczędnością i funkcjonalnością głoszona przez M@riusz_Radom Nie oszczędzałbym za to na oknach wyglądających "łudząco podobnie do" tych od sprawdzonego, markowego i rzetelnego producenta. Czemu? Bo to, jakie okna zastosuję będzie miało zapewne wpływ na rachunki jaki przyjdzie mi płacić za ogrzewanie. To jest według mnie "oszczędzanie z głową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.05.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Niemniej wydaje mi się, że drzwi, do których podałem link, sprawdziłyby się w każdym, nawet tym bardzo elegancko wykończonym domku. I tu jest pies pogrzebany.A może źle Ci się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.05.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 I tu jest pies pogrzebany.A może źle Ci się wydaje? Bardzo możliwe, natomiast z tego powodu nie wydzieram się, że się nie da kupić czegoś ładnego i funkcjonalnego w cenie ponizej xxx zł. Powtórzę ponownie : Kupujcie wszystko jak najdroższe i nanoście sprayem cenę na każdy przedmiot bo później ktoś postronny może je pomylić z tymi "tandetnymi" i będziecie się źle czuli :] A tak na marginesie, możesz zapodać link do drzwi, które według Ciebie są "eleganckie" i w przystępnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 20.05.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 I tu jest pies pogrzebany.A może źle Ci się wydaje? Bardzo możliwe, natomiast z tego powodu nie wydzieram się, że się nie da kupić czegoś ładnego i funkcjonalnego w cenie ponizej xxx zł. Powtórzę ponownie : Kupujcie wszystko jak najdroższe i nanoście sprayem cenę na każdy przedmiot bo później ktoś postronny może je pomylić z tymi "tandetnymi" i będziecie się źle czuli :] A tak na marginesie, możesz zapodać link do drzwi, które według Ciebie są "eleganckie" i w przystępnej cenie? Dla zainteresowanych: http://www.prosbud.com.pl/sub.php?id=2&kat=wewn&sid=dsdwl&tid=oliwia_21 Drzwi olivia kupowałem w ich przedtawicielstwie w Ostrówku k. Wołomina - 460 zł niemalowane, pełne, z futryną i klamkami (acz kolwiek bez f-ry). Takie same malowane 610 zł (b-z f-ry) Drzwi zewnętrzne :http://www.prosbud.com.pl/sub.php?id=3&kat=zewn&sid=dzwl&tid=bartek_9 Ocieplnae, kolor biały na zamówienie - 1250 b-z f-ry z futryna i klamkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 rumak dziękuję za namiar - sa piękne, a połowę tansze od np. Urzędowskiego czy Cal, http://www.prosbud.com.pl/wewn/oliwia_24.jpg przerzucę adres do wątku we wnętrzach, przyda się na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.05.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Bardzo możliwe, natomiast z tego powodu nie wydzieram się, że się nie da kupić czegoś ładnego i funkcjonalnego w cenie ponizej xxx zł. Ja również się nie wydzieram,a Ty się hamuj.Konfliktowy z Ciebie koleś. Powtórzę ponownie : Kupujcie wszystko jak najdroższe i nanoście sprayem cenę na każdy przedmiot bo później ktoś postronny może je pomylić z tymi "tandetnymi" i będziecie się źle czuli :] Myślę,że się nie zrozumiemy.Ja jestem wyczulony na najdrobniejsze niuanse jeśli chodzi o wygląd. A tak na marginesie, możesz zapodać link do drzwi, które według Ciebie są "eleganckie" i w przystępnej cenie? Za 300-400 zł? Nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.05.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Ja również się nie wydzieram,a Ty się hamuj.Konfliktowy z Ciebie koleś. Wydzierasz się i zaryzykowałbym twierdzenie, że mnie nawet prawie obraziłeś. Teraz ja napiszę, że Pattaya lansuje drogą tandetę. Już poczułem się lepiej. Co do "hamowania się" - mam się zacząć bać ? Sorry, do czasu kiedy to forum przestanie miec status ogólnodostępnego będę z niego korzystał i wyrażał swoją opinię, bez względu na to czy jest "popularna" czy nie.. Myślę,że się nie zrozumiemy.Ja jestem wyczulony na najdrobniejsze niuanse jeśli chodzi o wygląd. I dlatego "się nie da za mniej niż ..... bo JA ..... " ? Dobrze, że ja nie jestem takim pedancikiem by bym łyzkę 10 razy wycierał przed jedzeniem, nie ze względów higienicznych ale coby miała właściwy połysk. Za 300-400 zł? Nie znalazłem. Podaj link do drzwi które wybrałeś, cena nieistotna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts