Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100tyś na wykończenie domu -REALNE?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Super. Potrafisz oceniać gust innych a swojego pod publiczną dysputę nie poddasz? Nieładnie..

PS: Wyżej masz nastepny przykład na dobre drzwi po przystępnej cenie. Niekoniecznie od 1000 w zwyż.

Gość M@riusz_Radom

No tutaj masz rację. każde drzwi należy przed zakupem obejrzeć i dokładnie sprawdzić na okoliczność występowania rys, zadrapań albo niedokładnego lakierowania.

Szkoda, że nie zakupiłeś jeszcze drzwi, mi też się podobało wiele rzeczy a suma sumarum kupiłem co innego. I to czasem nie dlatego, że nie było mnie na to stac, ale dlatego, że znalazłem równie funkcjonalne rzeczy o równie atrakcyjnym, dla mnie, wyglądze ale za 3/4 ceny swojego "pierwowzoru".

Mariusz nie udowadniaj że nie jesteś wielbłądem! Zawsze znajdzie się ktoś komu się u ciebie coś nie sie spodoba - chociażby ta serweta na telewizorze 8) Wyluzuj i buduj dalej. Twoja linia jest z gruntu słuszna :wink:

pattaya - skoro deklarujesz ze dbasz o wygląd to zaraz wrzucam twój nick w wyszukiwarkę aby sprawdzić jaki masz gust 8) Komentarze "as soon as possible" 8)

Mariusz

przesadzasz w drugą stronę, szkoda.

To przecież oczywiste, że cena jest uzależniona także od wygladu, jakości itp. bo przecież to popyt ją kształtuje i widać wiele osób chce dać za piękne wyroby spore pieniądze.

Z drugiej strony tanie spełnią swoje funkcje użytkowe (w przypadku drzwi z płyty na pewno krócej niż z litego drewna), estetyczne funkcje już mniej, ale jeśli mamy ograniczone możliwości albo nie są dla nas ważne tak bardzo walory wizualne, jak użytkowe, kupujemy to, co tańsze.

A to,że można wpakować grube pieniądze we wnętrza i efekt jest beznadziejny, to już inna bajka i temat do działu wnętrza.

I na pewno nie możesz Mariusz wrzucać wszystkich do jednego worka z napisem SNOB, bo każdy ma inne potrzeby i możliwości.

Pattaya kupił tańsza dachówkę, bo jemu na tym akurat tak nie zalaży jak na kominku, ja mam zamiar zrobić odwrotnie, bo spodobał mi się von mueller kasztan i koniec.

Ktoś inny jeszcze nie pożałuje na automatykę bramy wejściowej i garażowej, bo to jego konik, co mnie np. zupełnie jest obojętne i planuję zwykłą bramę.

A jeszcze inny musi się liczyć z każdym grosikiem, bo nie ma innego wyjścia.

Nie uogólniajmy i nie przeginajmy w żadną ze stron - nazywając tandeciarstwem albo snobizmem.

Ja nie rozumie tych nerwów i sporów na temat kosztów kazdy buduje i wykancza takimi materiałami na jakie go stac. Nierozumie dlaczewgo akurat sie klucicie na temat drzwi one w domu mozna powiedziec nie spelniaja az tak duzej roli jesli juz przykladac wage to do dzwi zewnetrznych bo one sa narazaone na rózne warunki atmosferyczne i one powinny byc solidne, ale drzwi wewnetrzne jakie by nie byly to beda dobre. Ja u siebie w domu bede zwracal szczególna uwage na wybór okien bo okna w domu mozna powiedziec pelnia teraz najwazniejsza role i na oknach nie powinno sie oszczedzac. Okien teraz jest wiele i roznych firm ale kupic tak naprawde dobre ona nie jest latwo ludzie kupuja czesto okna z malych zakladów gdzie gosciu sam je wyrabia w garazu, ja takich okien w zyciu bym nie kupil. Znajomu kupil takie okna i chcac jeszcze zaoszczedzic nie bral na te okna faktur teraz po 3 latach okna zaczynaja mu sie wypaczac od slonca, cale pożólkły, a miedzy szybami w zimie ma skropliny wody. Na okna porzadnych firm jest 5 a nawet 10 lat gwarancji wiec niewarto czasem oszczedzac. Nie oszczedzal bym takze na dachu niektórzy ze wzgledu na oszczednosci kryja dach papa i sami sobie wmawiaja ze to tylko przejsciowo jak nazbieraja pieniedzy to pokryja czyms innym ale sam po sobie wiem ze jak sie czegos nie zrobi od razy to pózniej znajda sie potrzebniejsze wydatki niz dach a dach bedzie sie niszczyl bo papa zacznie przeciekac a my nawet tego nie zaówazymy pózniejszy koszt naprawy bedzie 2 razy droszy nizeli bysmy dach zrobil odrazu na gotowo.

Witam !!!!

Ja na rzeczy drogie patrzę w ten sposób ,iż oglądam je ze wszystkich stron

bardzo dokładnie i próbuje wywnioskować ile naprawdę mogło kosztować ich wykonanie .Jeśli widzę że są to przedmioty wykonane na najwyższym poziomie i pochłoneły sporo drogiego materiału a jednosześnie dzięki tym materiałom wzrośnie ich funkcjonalność wtedy mogę je kupić .Natomiast jeśli widzę że cena nijak się ma do nakładów wtedy nigdy czegoś takiego nie kupię . Na naszym rynku jest aż za duzo rzeczy astronomicznie drogich nie mających pokrycia w nakładach pracy i materiałów . Są to rzeczy niestety dla snobów (np. drzwi wewnętrzne po 2 tyś ) .którzy nie mają na co kasy wywalac ,a sprzedawcy tego po cichu smieją się z kupujących . Tak samo wygląda sprawa drzwi zewnętrznych .Ludzie kupują drzwi po 5 -8 tyś zł bo są super antywłamaniowe i itd zapominając o tym że złodziej nawet najgłupszy wejdzie od tyłu przez okno w 2 minuty. Ja jestem zwolennikiem kupowania przedmiotów ze średniej półki gdyż ich wartość użytkowa jest największa i za 5 czy 10 lat będę mógł je zmienić nie rozpaczając przy tym ile kosztowały . a już szczytem braku rozsądku dla mnie jest kupowanie bardzo drogiej glazury czy terakoty która i tak za 5-10 lat będzie zmieniona bo nie będziemy mogli na nią patrzeć . A więc reasumując :

- wszystko co najtańsze woon ........

- średnia pólka ,najrozsądniejsza

- bardzo drogie rzeczy ..........niestety dla snobów i bogaczy.

pozdro D.RZ

ps. Acha zapomniałem o najważniejszym - za 100 tyś da się wykończyć taki dom ,ale pod jednym warunkiem 90% robót wykonamy samemu nie biorąc do tego ekip . (ja tak będę robił -w rodzinie zawodowy elektryk ,hydraulik i gazownik z uprawnieniami a ja potrafię zrobić wiele sam nie gorzej od fachowców ) . Dach jednak musiałby być wykończony a nie jak w tym przypadku bez pokrycia które przecież pochłonie minimum 20 tys zł.

Przykro mi to pisać, ale ja się zgadzam z tymi, którzy twierdzą, że nie wystarczy.

Pomyśl ile jeszcze masz do zrobienia.

Nie tylko wykończenie wnętrz, ale również:tynki, wylewki, instalacje (CO, elektr., może alarm), kupno okien, drzwi, pieca, kaloryferów, parapetów zewn./wewn.

Dalej: ocieplenie poddasza, domu z zewnątrz, zrobienie schodów wewn., zakup wkładu kominkowego, malowanie, podłogi, itd...

Nie piszę tu o łazienkach, armaturach, wannach czy meblach do kuchni.

Chodzi mi o te rzeczy, które musisz zrobić, a których nie da się wymieniać co parę lat.

To wszystko kosztuje i niestety jakoś tak sie składa, że kosztuje dużo więcej niż my zakładamy.

Tak, że nie kłóćcie się o cenę drzwi wewn. czy kabiny prysznicowej.

Pomyślcie ile jeszcze trzeba wydać pieniędzy, żeby do tego etapu wogóle dojść.