Darek1719499676 21.05.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 Przy 100 tys. to będzie niezła gimnastyka. Najgorsze są pokusy bo tyle ładnych rzeczy na rynku. My staramy sie trzymać planu finansowego ale właśnie ulegliśmy kupując sypialnię, na którą nas nie stać. I to jeszcze odchudzoną - tylko łoże / bez materacy/ i dwie szafeczki nocne. Ale jak zobaczyłam różnicę w wykonaniu tj. okładzinie to nie mogłam kupić tej dużo tańszej chociaz wzornictwo dobre. I z takimi wpadkami trzeba sie liczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 24.05.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 rospisujecie się o drzwiach wewnetrznych armaturach i glazurze, a tu tych 100 może nie starczyć na wcześniejsze etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.05.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Jasne że tak Generalnie jak ktoś ma wystarczająco pieniążków to nie zważa na bryłę budynku, kształt i konstrukcję dachu ilość okien, drzwi itd itd. Jak ktoś nie ma kasy, to szuka projektu o prostej bryle, dwuspadowym dachu itd itd czyli robi wszystko aby zminimalizować koszta. Jak ktoś z tych biedniejszych mądrze wybierze projekt (nie przewarościuje swoich możliwości finansowych) to za 100k PLN powinien postawić dom, zadaszyć go i wstawić okienka. A potem zbierać nastepne 100 na wykończenie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.05.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Dlatego osobiście jestem zdania, że największe oszczędności powstają na etapie wyboru projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 24.05.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Jasne że tak [...] A potem zbierać nastepne 100 na wykończenie domu Trochę off-topic (sorry): podobają mi się takie stwierdzenia -"pooszczędzać, dozbierać i budować dalej". Ile czasu trzeba aby ktoś z tych "biedniejszych" odłożył 100 tys pln ? Odkładając 2 tys miesięcznie (netto, po wszystkich innych bieżących wydatkach) to jest 4-5 lat plus inflacja. Całkiem długo. Za długo, bo stan surowy w tym czasie niszczeje. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 06.09.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 kwestia wymagań,mi by wystarczyło........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 06.09.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kończę wykańczać dom 145 m kw pow. użytk +garaż. i mogę powiedzieć, że 100.000 to duża kwota ale na wykończenie domu tej wielkości to niestety sporo za mała nawet jeśli zastosujesz materiały średnie jakości (czytaj o średniej cenie). Ja już gdzieś pisałem, że budowa stanu surowego otwartego to czysta przyjemność: niezbyt drogo, dom szybko rośnie. Dodam, że bardzo trudno jest wycenić dokładnie ile wykończenie domu będzie kosztować, ponieważ oprócz wydatków na podstawowe materiały wykończeniowe trzeba dokupić wiele innych drobiazgów, których ogólny koszt też nie jest mały. Nie mam w tej chwili podliczonych kosztów wykończenia mojego domu ale z całą pewnością przekroczą one 150.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 07.09.2005 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 noooo jesteśmy na finiszu glazura parapety itpno odpowiedziałem sobie sam na zadane pytanie nie da się wykończyć domu za 100 tys choć niewiele nam zabraknie myślę że ok. 30 tys choć w tym nie mieliśmy zamiaru kłaśc dachu za te 100 tys. ale zdecydowaliśmy się jednak zakończyć budowę już na tip top czyli z dachem całe podliczenie będziemy mieli za 2 mies. jak się już wprowadzimy do naszego domku niestety zrezygnowaliśmy już z neostrady i nie bardzo jest jak to opisać w neciejedno co moge podpowiedzieć nowo budującym to targować się targować i jeszcze raz targować za pierwszy etap czyli cała hydrałlika ogrzewanie piec kondensat wolfa z zasobnikiem warstwowym i pogodówka -zwany lodówką koszt całkowity 26 tys. w tej cenie grzejniki buderusa i ok.80 m2 podłogówkichyba najwięcej nieoczekiwanych kosztów to przyłącza gazu kanalizacii itp. pozdrawiam będe nie długo informował o poszczególnych kosztachniestety mam internet w pracy i nie bardzo mam czas pozdrawiam artur i kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts