Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100tyś na wykończenie domu -REALNE?

Recommended Posts

Przy 100 tys. to będzie niezła gimnastyka. Najgorsze są pokusy bo tyle ładnych rzeczy na rynku. My staramy sie trzymać planu finansowego ale właśnie ulegliśmy kupując sypialnię, na którą nas nie stać. I to jeszcze odchudzoną - tylko łoże / bez materacy/ i dwie szafeczki nocne. Ale jak zobaczyłam różnicę w wykonaniu tj. okładzinie to nie mogłam kupić tej dużo tańszej chociaz wzornictwo dobre. I z takimi wpadkami trzeba sie liczyć... :roll:

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Jasne że tak ;)

Generalnie jak ktoś ma wystarczająco pieniążków to nie zważa na bryłę budynku, kształt i konstrukcję dachu ilość okien, drzwi itd itd.

Jak ktoś nie ma kasy, to szuka projektu o prostej bryle, dwuspadowym dachu itd itd czyli robi wszystko aby zminimalizować koszta.

Jak ktoś z tych biedniejszych mądrze wybierze projekt (nie przewarościuje swoich możliwości finansowych) to za 100k PLN powinien postawić dom, zadaszyć go i wstawić okienka.

A potem zbierać nastepne 100 na wykończenie domu ;)

Jasne że tak ;)

[...]

A potem zbierać nastepne 100 na wykończenie domu ;)

Trochę off-topic (sorry): podobają mi się takie stwierdzenia -"pooszczędzać, dozbierać i budować dalej". :roll:

Ile czasu trzeba aby ktoś z tych "biedniejszych" odłożył 100 tys pln ?

Odkładając 2 tys miesięcznie (netto, po wszystkich innych bieżących wydatkach) to jest 4-5 lat plus inflacja. Całkiem długo. Za długo, bo stan surowy w tym czasie niszczeje.

pozdr

• 3 months później...
Kończę wykańczać dom 145 m kw pow. użytk +garaż. i mogę powiedzieć, że 100.000 to duża kwota ale na wykończenie domu tej wielkości to niestety sporo za mała nawet jeśli zastosujesz materiały średnie jakości (czytaj o średniej cenie). Ja już gdzieś pisałem, że budowa stanu surowego otwartego to czysta przyjemność: niezbyt drogo, dom szybko rośnie. Dodam, że bardzo trudno jest wycenić dokładnie ile wykończenie domu będzie kosztować, ponieważ oprócz wydatków na podstawowe materiały wykończeniowe trzeba dokupić wiele innych drobiazgów, których ogólny koszt też nie jest mały. Nie mam w tej chwili podliczonych kosztów wykończenia mojego domu ale z całą pewnością przekroczą one 150.000 zł.

noooo jesteśmy na finiszu glazura parapety itp

no odpowiedziałem sobie sam na zadane pytanie nie da się wykończyć domu za 100 tys choć niewiele nam zabraknie myślę że ok. 30 tys choć w tym nie mieliśmy zamiaru kłaśc dachu za te 100 tys. ale zdecydowaliśmy się jednak zakończyć budowę już na tip top czyli z dachem

całe podliczenie będziemy mieli za 2 mies. jak się już wprowadzimy do naszego domku niestety zrezygnowaliśmy już z neostrady i nie bardzo jest jak to opisać w necie

jedno co moge podpowiedzieć nowo budującym to targować się targować i jeszcze raz targować

za pierwszy etap czyli cała hydrałlika ogrzewanie piec kondensat wolfa z zasobnikiem warstwowym i pogodówka -zwany lodówką koszt całkowity 26 tys. w tej cenie grzejniki buderusa i ok.80 m2 podłogówki

chyba najwięcej nieoczekiwanych kosztów to przyłącza gazu kanalizacii itp. pozdrawiam będe nie długo informował o poszczególnych kosztach

niestety mam internet w pracy i nie bardzo mam czas pozdrawiam artur i kasia