Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb - jak sie go pozbyc?

Recommended Posts

Ocieplenie od środka zasadniczo może tylko pogorszyć sprawę.

Jedynie można próbowac po sanacji ściany spróbować zapobiec kondensacji pary na ścianie - to jedna z przyczyn wspomagania zakażenia. Robi się to przez naklejenie cienkiej tapety - paromilimetrowej na materiale gąbczastym lub styropianowym - ale nie może to być zbyt grube. U nas takich nie widziałem.

Jak pisali poprzednicy wentylacja, wentylacja...

Samą sanację ściany to:

- usunąć mechanicznie co się da, rozumiem, że zakażenia są niewielkie powierzchniowo i niezbyt głebokie

- dobrze jest zdrapać farbę, jak się da

- odkazić ACE lub odpowiednik - typu CHLOROWEGO (czytać opakowanie w części deklaracji substancji niebezpiecznych)

substancja aktywna - podchloryn sodu.

- zrobić roztwor 7 %

- wymaować pędzlem, zostawić na 20 min, zmyć obficie wodą

- pomalować farbą o podwyższonej zawartości środków konserwujących, cw slangu czasem nazywają je farbami sanitarnymi.

- robią je wiodący producenci farb - Huma , Caparol, Sto-ispo

no w sumie niech im bedzie

wietrzyc wietrzyc

w ogole najlepiej powybijaj szyby

i wywal drzwi

zrob duuzy przeciag to grzyby odleca z wiatrem

nawet byl taki film "przeminelo z wiatrem"

powodzenia

Leonie teraz jak ciepło to można wietrzyć, a w zimie często - trak jak pisałam - wystarczy rozszczelnienie okien. U mnie była to kwestia rozszczelnienia okna o szerokości 30 cm i wys ok 60 cm (taką funkcję na szczęście miało to okno). Poprawiło to cyrkulację powietrza i tyle.

Dawno temu przerabiałam ten temat. Czarne punkty stworzyły prawie jedną płaszczyznę za meblościanką stojącą przy ścianie zewnętrznej. Horror.

Umyliśmy tę scianę. Nie pamiętam czy jakimś środkiem, ale na pewno nie zaszkodzi. Tynku nie skuwaliśmy. Melościanka został odsunięta o jakieś 10 cm i postawiliśmy wiatraczek (ograniczyliśmy obroty i nie było słychać jego pracy). Pomogło.

• 11 months później...

a oto mój grzybek

http://thumbs.fotopic.net/825028000481.jpg

wieksza fotka nahttp://maras.fotopic.net/c926070.html zrobil sie przez to ze miedzy moją ścianę a murek sąsiada wlatywala woda deszczowa, przynajmniej tak mi sie wydaje, gdyz grzybek konczy sie dokladnie tam gdzie konczy sie murek sąsiada. Woda przestanie tam wlatywac dopiero jak zrobie ocieplenie, a do tej pory mam zamiar go wytepic. Wytrarczy cos grzybobojczego i antygrzybowego ..czy polecacie cos jeszcze??(nożyk+koszyk i wypad na grzyby jak do lasu??:]), za wszelkie rady dzieki z góry

no i pytanie;...czy to jest grzybek?? javascript:emoticon(':roll:')

javascript:emoticon(':roll:'):] w sumie bialy jak muchomorek javascript:emoticon(':wink:')

javascript:emoticon(':wink:')

Zobacz na moje dane i napisz ma maila lub priva. Może skontaktujemy się osobiście i wrzucę to to po mikroskop. To niekoniecznie grzybek - może być wykwit solny.