Leszek T. 18.05.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 U mojego kuzyna pęka tynk na kominie dymnym,szczelina powieksza się gdy komin jest ciepły i zmniejsza gdy stygnia. Jestem przed tynkowaniem u siebie i nie wiem jak zabezpieczyć tynk przed pękaniem na ścianie kominowe. Podobno kładzie się siatkę taką jak pod ocieplenia? Macie jakieś pomysły?Czy u Was tez coś takiego sie działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.05.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Tak naprawdę to najlepiej przy budowie zaizolować przewod dymowy wełną mineralną (albo dać komin systemowy, już z izolacją). Wszystkie inne metody o jakie pytasz będą tylko następstwem braku izolacji. Komin zaizolowany nie tylko nie powoduje opisanego przez Ciebie problemu, ale i daje lepszy "cug", bo dym/spaliny są wtedy bardziej gorące i szybciej mkną w górę. Teraz, jak juz jest, to raczej po frytkach. Ewentualnie podostaje nie tynkować, tylko obłożyć płytami gipsowo-kartonowymi (jeśli wystaje ze ściany).Albo metoda rekomendowana przeze mnie juz wielokrotnie na wszystkie niewielkie ścienne fuszerki: tapeta "raufaza" papierowa (lub mata z włókien szklanych) zamiast gładzi gipsowej - po pomalowaniu ciekawy deseń, ale trzeba już raczej dać w całym pomieszczeniu. A nie każdemu się to podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 18.05.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Napisz jaki to komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 18.05.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Mam dość spory komin w ściane wewnętrznej nośnej. No i spory kocioł. Obecnie 150kW. Też zauważyłem zarysowania na nim. Dałem siatkę, taką właśnie jak na elewcje (na kleju), plus tynk strukturalny i już czwarty sezon ani śladu pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 19.05.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Mam podobny problem u mnie siatka również pomogła. Ściana z kominem od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts