Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym "napuścić" i zabezpieczyć drewniane elementy

Sowka

Recommended Posts

Mam trochę elementów więźby wystających na zewnątrz domu i tzw. jaskółki wykończone drewnem. Było to wprawdzie czymś impregnowane, później sami mazaliśmy po tym, ale w tym roku niektóre te elementy wyglądają miejscami brzydko: matowe, poczerniałe. :( :-?

Chcielibyśmy to trochę odświeźyć: jak to zrobić poprawnie?

Zetrzeć zewnętrzną warstwę i czym pomazać? Żeby już tak porządnie zabezpieczyć przed wilgocią?

:o Zależy nam na czymś nie bezbarwnym, co tylko wydobyłoby urok i naturalny kolor tych desek. :roll:

Z góry dziękuję za rady!

Usunięcie starych warstw to jedno - to chyba mechanicznie lub / i ew. próbować odbielić np. roztworm perhydrolu. Ale tu nie mam doświadczenia. Napewno odbiela i nie powinno za bardzo szkodzic drewnu.

Zabezpieczenia - dać impregnację typu olejowego. myślę że bazuje to na starych recepturach dziadków - pokost lniany + unowocześnienia - dodatek rozpuszczalnika, by zmniejszyć lepkość i poprawić głębokość wnikania + konserwant p. grzybowy.

Dziś pokost sprzedaje Nobiles Włocłąwek.

Na wierzch tzw "lazura" lub nieprawidłowo nazywany "impregnat" - to taka "cienka " farba akrylowa o tylko lekkim działaniu powłokotwórczym.

Mocniej zamykające powłoki po czasie od drewna odłażą.

Ja u siebie użyłem po impregnacji lakier łodziowy ICI Pilawa. Za świeże, nie wiem jak się zachowuje w czasie. Wygląda super. Ma tylko dobry połysk. Moża za dobry...

Najpierw mechanicznie oczyścić np. za pomocą szlifierki. Następnie W2 Inco Veritasu, oleisty impregnat do stosowania na zewnątrz, dobrze zabezpiecza przed wodą, wypróbowany na mojej chałupie z bali. Drewno wygląda soczyściej. Jezeli kolor to przed W2. Czyli najpierw bejca, lakierobejca i na to W2. W sumie to sama dobra lakierobejca też wystarczy.

A ten W2 tak wygląda

http://www.inco-veritas.com.pl/dla_budownictwa/produkty/inco-imprex/imprex_w2.html

Polemizował bym z tym napuszczaniem pokostem. To już przeżytek.

Jest tyle fantastycznych środków, a DREWNOCHRON wiedzie prym, przynajmniej wśród krajowych środków. Nie tworzy powłok, jest dobrym konserwantem i moze być w róznistych kolorach :lol:

Pozdr.

pewnie, że Drewnochron wiedzie prym....w środkach, których nigdy więcej nie zastosuje nawet do kija od szczotki :lol: :lol: :lol: .

Mam złe doświadczenia i nawet za darmo go nie chce :lol: .

I zdecydowanie jestem za olejem lnianym lub pokostem czyli sposobami naszych dziadków :lol:

pozdrawiam - ania

- u mnie niestety nie...zastosowałam na pieńki na podjeździe kilkakrotnie zabezpieczając odpowiednim drewnochronem i muszę przyznać, że najlepiej i najszybciej na drewnochronie rosną grzyby :lol: , a na płocie szybko traci kolor i też pojawia się zielony nalot i grzybki. Nie mam zamiaru malować płotu co roku. :lol: :lol: :lol:

tak - mamy różne doświadczenia

pozdrawiam - ania