Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodociąg - opłata dla gminy.

Dodek

Recommended Posts

Moja gmina też pobiera opłatę. Nazywa się to na dokończenie budowy głównej nitki wodociągu czy jakoś podobnie. Biorą 800 zł. Sam musiałem wykonać 40 m wodociągu w drodze o średnicy jaką gmina wymaga. Do tego popsuły mi się stosunki z sąsiadami bo oni wcześniej wykonali trochę dłuższy odcinek wodociągu i nie doszliśmy do porozumienia w kwestji wspólnego inwestowania w media. Oczywiście to, że wykonałem wodociąg nie oznacza, że jestem jego właścicielem. Jest nim gmina.

Ja musiałem w gm. Żabia Wola dać 1200 zł za zgode do podłączenia do wodociągu. Dodatkowo miałem do wyboru, poprowadzić wcinkę w prywatnym gruncie i ją zatrzymać na własność z sąsiadami lub w drodze należącej do gminy i jej przekazać własność. Wybraliśmy oddanie tego gminie, ponieważ nie ma za dużo działek za nami, które w przyszłści mogłyby być zainteresowane dociągnięciem wody.

To w sumie też parę złoty kosztowało.

miałem podobny problem a omineliśmy go w dość prosty sposób.

Nasza gmina myśli w sposób "binarny" tzn. przewiduje tylko dwie sytuacje:

1. Podłączenie się do istniejącej sieci rurą mniejszą niz fi 100

- płaci się za to 1100 zł nie zależnie jak długie jest to przyłącze może mieć nawet kilometr

2. Podłączenie się do istniejącej sieci rurą fi 100

- jest to traktowane jako rozbudowa sieci i za to kasy nie pobierają. Oczywiście projekt i wykonanie na własny koszt :smile:

Z kanalizacją juz nam sie nie udało i skasowali nas złodzieje po 2200 zł od łebka

Marek13 - przepisy mówią, że jeżeli ktoś wybudował ... na własny koszt, to wszelkie osoby podłączające się do ... muszą zwrócić mu część poniesionych nakładów. Nie jest to opisywana sytuacja. Ja 2 lata tamu też zostałem oskubany w podobny sposób. Wodkan zdarł ze mnie 2*1400zł (woda i kanaliza osobno) i nie była to wcale nowa inwestycja. Jako opcje mi dali zapłacić to + 7% VAT lub wykupić akcji za taką kwotę. Wybrałem to drugie, ale znając życie pewnie nie odzyskam nawet 10% kwoty. Akcje mają wydać w przyszłym roku.

o nie mój drogi Marku, ludzie przede mną nie musieli wykonać na własny koszt projektu, nie musieli zrealizować na własny koszt budowy tego odcinka wraz z przykanalikiem i nie musieli dodatkowo jeszcze zapłacić 2200 zL . Kanalizacja została zbudowana przez gminę (oczywiście z podatków ale te ja też płacę)a dotychczasowi mieszkańcy zapłacili jedynie za przyłącze 500 zł. I to według ciebie nie jest złodziejstwem ?!