Dodek 25.10.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Mam problem z gminą. Chcemy - musimy wybudować za środki własne wodociąg wraz z przyłaczeniami, gmina nie inwestując praktycznie nic żąda od każdego z nas opłaty w wysokości 1500zł od łba. Czy ktoś może nam pomóc w jaki sposób możemy być zwolnieni z haraczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.10.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Ale wy się podłączacie do gotowego wodociągu, który ktoś wcześniej zrobił i chcecie mieć wszystko gratis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 25.10.2002 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Skoro sami macie wybudować wodociąg i potem jeszcze zapłacić "za niego" to chyba nie jest to ok. Teoretycznie obowiązkiem gminy jest zapewnienie infrestruktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.10.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Moja gmina też pobiera opłatę. Nazywa się to na dokończenie budowy głównej nitki wodociągu czy jakoś podobnie. Biorą 800 zł. Sam musiałem wykonać 40 m wodociągu w drodze o średnicy jaką gmina wymaga. Do tego popsuły mi się stosunki z sąsiadami bo oni wcześniej wykonali trochę dłuższy odcinek wodociągu i nie doszliśmy do porozumienia w kwestji wspólnego inwestowania w media. Oczywiście to, że wykonałem wodociąg nie oznacza, że jestem jego właścicielem. Jest nim gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 25.10.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 W tek kwestii dobrze znać nową ustawę o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U.Nr 72 poz.747)z 2001r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Ja musiałem w gm. Żabia Wola dać 1200 zł za zgode do podłączenia do wodociągu. Dodatkowo miałem do wyboru, poprowadzić wcinkę w prywatnym gruncie i ją zatrzymać na własność z sąsiadami lub w drodze należącej do gminy i jej przekazać własność. Wybraliśmy oddanie tego gminie, ponieważ nie ma za dużo działek za nami, które w przyszłści mogłyby być zainteresowane dociągnięciem wody.To w sumie też parę złoty kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.10.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 miałem podobny problem a omineliśmy go w dość prosty sposób. Nasza gmina myśli w sposób "binarny" tzn. przewiduje tylko dwie sytuacje: 1. Podłączenie się do istniejącej sieci rurą mniejszą niz fi 100 - płaci się za to 1100 zł nie zależnie jak długie jest to przyłącze może mieć nawet kilometr 2. Podłączenie się do istniejącej sieci rurą fi 100 - jest to traktowane jako rozbudowa sieci i za to kasy nie pobierają. Oczywiście projekt i wykonanie na własny koszt Z kanalizacją juz nam sie nie udało i skasowali nas złodzieje po 2200 zł od łebka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.10.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Moja gmina omijnęła niekorzystne dla siebie przepisy. Było to dobrowolne współfinansowanie przyszłej rozbudowy wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.10.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Jacy złodzieje, postaw się w sytuacji ludzi, którzy zrobili kanalizację przed Tobą i za nią zapłacili!!!, a Ty przychodzisz po roku i mówisz proszę zróbcie to za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.10.2002 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 U nas stworzenie samego komitetu do budowy kanalizacji ma kosztować c.a. 4000zl/dom. A reszta kosztów? podłączenie za 2200 to byłaby dla nas niezła gratka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.10.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Marek13 - przepisy mówią, że jeżeli ktoś wybudował ... na własny koszt, to wszelkie osoby podłączające się do ... muszą zwrócić mu część poniesionych nakładów. Nie jest to opisywana sytuacja. Ja 2 lata tamu też zostałem oskubany w podobny sposób. Wodkan zdarł ze mnie 2*1400zł (woda i kanaliza osobno) i nie była to wcale nowa inwestycja. Jako opcje mi dali zapłacić to + 7% VAT lub wykupić akcji za taką kwotę. Wybrałem to drugie, ale znając życie pewnie nie odzyskam nawet 10% kwoty. Akcje mają wydać w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.10.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Marek ty chyba nie czytasz co jest napisane. Chodzi o to, że trzeba wybudować kawał wodociągu na własny koszt a do tego jeszcze zapłacić gminie za zgodę na podłączenie się do istniejącej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.10.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 o nie mój drogi Marku, ludzie przede mną nie musieli wykonać na własny koszt projektu, nie musieli zrealizować na własny koszt budowy tego odcinka wraz z przykanalikiem i nie musieli dodatkowo jeszcze zapłacić 2200 zL . Kanalizacja została zbudowana przez gminę (oczywiście z podatków ale te ja też płacę)a dotychczasowi mieszkańcy zapłacili jedynie za przyłącze 500 zł. I to według ciebie nie jest złodziejstwem ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.10.2002 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Każdy może mieć własne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.10.2002 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 no jasne tylko różnica zdań pomiedzy inwestorem a gminą tego pierwszego z reguły dość sporo kosztuje, niezależnie czy ma on rację czy też nie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.10.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Dziwne, że prawie wszyscy mają podobne zdanie tylko ty Marek13 masz inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.10.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 No wiesz Jezier, a moze Marek13=Wójt gminy jakiejśtam ? Toby sprawę wyjasniało ps mam nadzieję Marek że masz poczucie humoru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.10.2002 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Świat byłby nudny, gdyby wszyscy mówili i myśleli to samo. Na szczęście tak nie jest i dzięki temu można dyskutować na Forum.PS. W wyborach nie startuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 25.10.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Marek, nie daj się! Jest trochę racji w tym, co piszesz. Choć też bym chciał dostać wszystko za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.10.2002 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 a propos wyborów, już się nad tym zastanawiałem czy po zamieszkaniu nie zastartować do rady gminy, wypadałoby co poniektórych wykopać wreszcie z ciepłych posadek. Juz mam nawet mały również budujący się elektorat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts