Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar przeprowadzić remont instalacji gazowej, która w całości będzie spawana, stalowa, w łazience przebiegać będzie w podwieszonym suficie, w przedpokoju zostanie skryta pod tynkiem, w kuchni będzie przebiegała za szafkami po wierzchu do kuchenki gazowej.

Czy nikt do tego się nie przyczepi? Do administracji napisałem pisemko z prośbą o zgodę na taki manewr. Ich zgoda na piśmie była co najmniej dziwna (pisana według jakiegoś starego szablonu niezmienianego od lat). W bezpośredniej rozmowie telefonicznej z inspektorem nadzoru z tej spółdzielni podpisującym to pismo usłyszałem, że oczywiście mogę robić, nie ma żadnych przeciwwskazań (ale pismo jest pismo...). Gazownia stwierdziła, że to nie jej interes...

Proszę o Wasze uwagi

https://forum.murator.pl/topic/33739-instalacja-gazowa-wewn%C4%99trzna-schowanie-pod-tynkiem/

Cześć. wszystkie dane dotyczące instalacji gazowej, jak i pozostałych znajdziesz w:

ROZPORZĄDZENIU MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA

z dnia 14 grudnia 1994 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (z późniejszymi zmianami)

§ 165. 1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku.

2. Przewody instalacji gazowej w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian, natomiast na innych kondygnacjach dopuszcza się prowadzenie ich w bruzdach osłoniętych nie uszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, nie powodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

3. Przewody gazowe z rur stalowych, po wykonaniu próby szczelności, powinny być zabezpieczone przed korozją.

Gazowni nie interesuje instalacja wewnętrzna należy ona do właściciela budynku

pozdrawiam Zbyszek

https://forum.murator.pl/topic/33739-instalacja-gazowa-wewn%C4%99trzna-schowanie-pod-tynkiem/#findComment-656766

Na odcinku przedpokoju "zrób rurę w rurze" i to schowaj w tynku. Różnicy w średnicach nie uszczelniaj, by można było przy wylotach (łazienka i kuchnia) detektorem sprawdzić obecność gazu.
https://forum.murator.pl/topic/33739-instalacja-gazowa-wewn%C4%99trzna-schowanie-pod-tynkiem/#findComment-656875